CENGİZ DAĞCI, İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİNDE ANILDI

Cengiz Dağcı, doğumunun 100. yılı vesilesiyle İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen bir program ile anıldı.

TRT belgesel yapımcılarından Cengiz Dağcı belgeselinin de yapımcılığını üstlenmiş olan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Cengiz Dağcı’nın Londra’daki son zamanlarında yanında bulunan ve Kırım Türkleri hakkında pek çok çalışmaya sahip araştırmacı, Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi Melek Maksudoğlu, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim elemanlarından Cengiz Dağcı çalışmaları ile bilinen İsa Kocakaplan 7 Ekim 2019’da gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak katıldılar.

CENGİZ DAĞCI’NIN YAŞAMINDAN KESİTLER

Programda Cengiz Dağcı belgeselinden bir bölüm dinleyici katılımcılarla birlikte izlendi. Zafer Karatay, Kırım Türkleri’nin yaşadığı zulümleri anlatırken Dağcı’nın bu süreçte vatanından uzak kalmasının edebiyatına nasıl yansıdığını örnek olaylar ve metinler üzerinden dinleyicilere aktardı.

Melek Maksudoğlu, “Cengiz Dağcı’nın Londra’sı” adlı konuşmasında, Dağcı’nın 64 yıl geçirdiği bu şehri yaşadığı evler, kullandığı istasyonlar, uğradığı eğlence mekânlarının fotoğrafları yoluyla dinleyicilere yaşattı. Dağcı’nın bir ömür geçirdiği bu şehrin kendi ritminin eserlerinde nasıl yer bulduğundan söz etti.

DAĞCI’NIN ASLI KAYIP “BAHÇESARAY” ŞİİRİ DE KONUŞULDU

İsa Kocakaplan Cengiz Dağcı’nın Bahçesaray ziyareti sonrasında yazdığı ve asıl hali günümüze kadar ulaşamamış olan şiiri üzerine bir konuşma yaptı. Dağcı’nın şiir dünyası ve tarih anlayışı hakkında bu şiir üzerinden bulunduğu çıkarımları dinleyicilerle paylaştı.

İKÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü başkanı Prof. Dr. Vahit Türk de yaptığı kapanış konuşmasında Cengiz Dağcı’nın Türk dünyası için önemini dile getirdi.

Panele Türk Dili Edebiyatı bölümü öğrencilerinin yanında bölüm hocaları da büyük ilgi gösterdi. Katılımcılara anma etkinliğine ilişkin teşekkür plaketleri takdim edildi.

QHA

TAVSİYELER