EMEL KIRIM VAKFI 2019 YILI GENEL KURULU VE İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Emel Kırım Vakfı Genel Kurulu ve İstişare Toplantısı İstanbul’da yapıldı.

6 Nisan 2019 cumartesi günü Kadıköy Rıhtım Otel’de gerçekleştirilen toplantı,  Kırım Tatar sürgünü sırasında ve çeşitli dönemlerde Rus zulmü altında şehit olanlar için okunan fatihanın ardından söylenen İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen ile başladı.

Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyet üyeleri, Kırım Vakfı ile Kırım Dernekleri temsilcileri ve  akademisyenlerin de katıldığı toplantı Vakıf Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın açış konuşması ile başladı. Karatay, Büyük Sürgün ve muhaceret yollarında şehit olanlara,  Emel dergisi’ni 1930’larda yayımlamaya başlayan Müstecip  Ülküsal ve arkadaşlarına,  Emel Kırım Vakfını kurarak  bugünlere getirenlere ve Kırım’ın Rusya tarafından yeniden işgalinden bu yana şehit olanlara rahmet diledi.  Kırım Milli Mücadelesinde emeği geçen herkesi saygıyla andığı konuşmasına toplantıya katılanlara teşekkür ederek devam etti.

Karatay,  Ankara’da Ocak ayında yapılan “Emel Dergisi’nin Ankara’ya Gelişinin 30. Yılı Toplantısı’nı ve bu toplantıda da vurgulandığı üzere, Sovyetler Birliği’nin  yıkılıp soydaşlarımızın olağanüstü bir mücadele ile sürgünden Vatan Kırım’a dönmeleri, Kırım’a döndükten sonra Kırım Tatar Milli Kurultayı’nı toplamaları,  1991′ de Kırım Tatar Milli Meclisi’nin Kırım Türklerini temsile yetkili en üst organ olarak göreve başlaması ve Kırım’ı yeniden  Vatan yapma mücadelelerinin her aşamasında  Emel Kırım Vakfı ve Emel dergisi etrafında toplanan Emel’ciler olarak desteğimizin devam ettiğini ifade etti. Emel Kırım Vakfı ve 1930’larda yayım hayatına başlayan Emel Dergisi’nin Kırım Türkleri’nin  Milli Mücadelesindeki  yeri ve önemine  değindi.

Kırım’ın Ruslar tarafından işgalinin 5. Yılında Rus baskısının ve insan hakları ihlallerin iyice arttığını belirten Karatay, soydaşlarımızın verdiği büyük mücadeleyi ve Kırım’daki son gelişmeleri anlattığı konuşmasını,  Kırım Türklerinin sesi olan Emel dergisinin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılmasının öneminden bahsederek bitirdi.

Daha sonra Aysel Yılmaz tarafından Emel Kırım Vakfının gelir-gider bilgileri hakkında bilgi verildi.

Emel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Özgür Karahan ise slayt sunumları eşliğinde 2018 yılı faaliyet raporunu sundu ve gelecekte yapılması planlanan çalışmalar hakkında açıklamalar da bulundu. Karahan,  Rusya tarafından özellikle Türkiye’ye yönelik  uygulanan propagandalar  ve ülkemizde bu yalanlara inananlar hakkında katılımcıları  bilgilendirdi.

Emel Kırım Vakfı kurucularından Nurettin Mahir Altuğ’un yeğeni ve Mütevelli Heyet üyesi İnci Altuğ-Bowman; Amerika’da yaptığı çalışmalar konusunda katılımcılara açıklamalarda bulundu. Altuğ- Bowman,  kütüphanelerde Emel dergisi var mı? diye yaptığı araştırmada ABD Kongre Kütüphanesi’nde “Emel dergisi için 1998 yılında kapandı” ibaresi çıktığı, yaptığı yazışmalar ile artık Emel dergisi’nin “çıkıyor” olarak gözüktüğü ve kütüphanede artık  Emel dergisi’nin bulunduğunu anlattı.

Emel Vakfı ve Emel dergisi’ne emeği geçenleri andığı konuşmasında Altuğ-Bowman, Nurettin Mahir Altuğ’un 75 yıl günlük tuttuğunu ve bu günlükte yer alan Emel Kırım  Vakfı ve Emel dergisi ile ilgili olan bölümlerin  yayımlanması için kendisi tarafından hazırlandığını belirtti.

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin konuşmasında,    Emel’in sadece bir dergi  olmadığını  Kırım Tatar Milli Hareketinin Türkiye’de  şekillenmesinde çok önemli etkisi olduğunu belirtti. Emel dergisi etrafında toplanan  Emelcilerin yaptıkları çalışmaların öneminden bahseden Şahin,  Emel dergisi’nin abone sayısını arttırmak gerektiği ve şubelerde Emel temsilcilerinin seçilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda; Recep Orak, Dr.Erşahin Ayhün, Cevdet Tahiroğlu, Alper Yavuzeser, Taner Kayan, Zekeriya Başarslan, Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi Melek Maksutoğlu,  Murat Akyol, Recep Kırım, Bilge Kandemir, Aybala Polat, Şengül Talgır, Şerife Orak, Yusuf Ziya Çelikcan, Dr Yekta Önder ve Enver Aykol söz alarak fikir görüş ve tavsiyelerde bulundular. Kendilerinin neler yapabileceklerini anlattılar.

Toplantı kapanış konuşmasında Zafer Karatay, Emel dergisi’nin yayım hayatına başlamasının 90. Yılı olan 2020 yılında yapılacak olan faaliyetler hakkında ve   arşiv, kütüphane ihtiyacının de giderileceği Emel Kırım Vakfı Kültür Merkezi ile ilgili  katılımcıları bilgilendirdi. Toplantı bitiminde de Kırım Dayanışmasına destek mesajı verildi.

 

TAVSİYELER

ZAFER KARATAY, KIRIMOĞLU’NU VE ESERİNİ ANLATACAK

Ankara’da Kırım vakfı tarafından düzenlenen “Tarih ve Kültür Konferansları” çerçevesinde 30 Mart 2024 tarihinde Emel …

Bir yorum

  1. Merhaba,
    Web sitenizde bağış yapabilmek için bir davet,teşvik , hesap no.su vs.bilgiye rastlamadım.Tüm yayınlarınızda bu bilginin bulunması faydalı olur diye düşünüyorum.Bana bu bilgileri bulabileceğim yeri de bildirebilirseniz ayrıca memnun olurum.
    Selam , teşekkür ve saygılarımla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir