Emel Kırım Vakfı Hakkında

Belgegeçer : +90 (212) 635 26 11
E-Posta: kirim @ emelvakfi.org

Emel Türk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı

Kırım Davasının hadimleri merhum İbrahim Otar’ın ortaya attğı fikir, merhum Yusuf Uralgiray’ın desteğiyle yola Çıkan Vakfımız, 24.7.1986 tarihinde kurucularca noter huzurunda imzalanan Vakıf senedinin 31.12.1986 tarihinde mahkeme tarafından tescil edilmesiyle kurulmuştur.

31 Kurucu üye ile kurulan vakfımızın ilk mütevelli heyeti, Kırım ıstiklal Davası’nın sembol ismi Müstecib Ülküsal, İsmail Otar (Başkan), Nurettin Mahir Altuğ (Genel Sekreter), Safiye Nezetli, Dr.Niyazi Elitok (Muhasip-veznedar), Zafer Karatay (Başkan Vekili), Serdar Karatay, Ünsal Aktaş ve Mükremin Şahin’den oluşmuştu.

Vakfın resmî adı Emel Türk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı olup Emel Kırım Vakfı kısa adıyla anılmaktadır.

Vizyonumuz:
Emel Kırım Vakfı’nın vizyonu tarihî sebeplerle tüm dünyaya yayılmış Kırım Tatar Türklerinin fikir üreten, danışılan; hadimlerini yetiştiren, kamuoyunu bilgilendiren; millî medeniyetimizin, dil, edebiyat, kültür zenginliğimizin ortaya konması, korunması, yaşatılması, tanıtılması, öğretilmesi için çalışan öncü sivil toplum kuruluşu olmaktır.

Misyonumuz:
Kırım Tatar Millî Hareketi’nin Emel’ine ve İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde, İşde Birlik” şiarına uygun olarak Dünya Türklerinin – bilhassa Kırım Tatarlarının – kültürü, medeniyeti, tarihi, dili, edebiyatı, sanat ve folkloru konularında ilmî ve popüler araştırmalar yapmak, yaptırmak, bunları teşvik etmek, yaymak ve tanıtmak.

Emel Kırım Vakfı misyonuna uygun olarak şu faaliyetlerde bulunur:
  • Kitap, dergi, internet ve diğer her vasıta ile yayında bulunmak
  • Kitaplıklar, müze ve benzeri tesisler kurmak ve bunları işletmek.
  • Vakfın amaçlarına uygun faaliyette bulunan dernek ve kuruluşlarla, yayınlara yardımda bulunmak, destek olmak.
  • Seminerler, konferanslar, kongre ve sair toplantılar tertip etmek ve bunlara iştirak ve iltihak etmek.

Yönetim kurulu (2018)

• Zafer Karatay (Başkan)
  • Nurten Bay (Başkan vekili)
  • Aysel Yılmaz (Muhasip Veznedar)