Öncelikle 28 Ekim 2005 tarihinde hayat gözlerini yuman Kırım milli davasının Türkiye’deki önemli isimlerinden ve Vakfımızın Kurucu Başkanı Sayın İsmail Otar ile vakfımıza ve derneğimize maddi manevi en büyük destekçilerinden olan Münir Kızavul’u rahmetle anıyoruz.
Emel Vakfı olarak yürüttüğümüz Sözlü Tarih projesi kapsamında Kırım’da sürgünü yaşamış ailelerin ve yaşlıların hatıralarının video görüntüsü olarak kaydedilmesi için Sayın Lütfü Osman’ın başkanlığını yaptığı Kırım’ın Yeniden Doğuşu Vakfı’na üyelerimizin ve dostlarımızın katkısıyla bir video kamera alınarak hediye edilmiştir. Bu kamerayla kaydedilen hatıraların bir kopyası arşivimizde, araştırmacıların ve televizyoncuların hizmetine sunulacaktır.
Bu kampanyaya katılan Zülale ABDİŞ, Rüstem BORLUCA , Nail – Hülya AYTAR, Selami KAÇAMAK, Ercan SAKARYA , Zeliha/Salih ÖZENCİ Dilek GENCE (Karahan),Prof. Dr . Tayfun BAVBEK, Prof. Dr. Murad BAVBEK, Dr. Yekta ÖNDER, Doç. Dr. Timur KOCAOĞLU; Namık Kemal BAYAR, Serkan SAVA, Kürşad BİLGİN, Tuncer KALKAY, Bülent TANATAR, Ertuğrul KARAŞ ve Zafer KARATAY’a teşekkür ederiz.
Vakıf Başkanımızın teşebbüsüyle, TRT’nin düzenlediği 23 Nisan uluslar arası çocuk şenliğine seneler sonra Kırım’dan Teselli adlı çocuk oyun ve yır grubumuz 70’i aşkın ülke çocuklarıyla birlikte şenlikte kültürümüzü temsil etmişlerdir.
Şubat ayında Kırım’da Tatar Türkçesinde yayına başlayan ilk bağımsız radyo olan Meydan radyosuna kuruluş aşamasında ve sonrasında birçok yayın malzemesi temin edilmiştir. Hazırlıkları sürdürülen Televizyon yayınları için desteğimiz sürmektedir.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından altıncısı düzenlenen Türkçe’nin VI. Uluslararası Şiir Şöleni bu yıl, 11–13 Kasım 2005 tarihlerinde, Kırım’da Akmescit’te gerçekleşti. Kırım Tatar Yazarlar Birliği Reisi Şakir Selim ve Kırım Üniversitesi Rektörü Fevzi Yakubov’un desteğiyle düzenlenen şiir şölenine dünyanın farklı bölgelerinden 130 şair katıldı. Bu şölenin düzenlenmesine katkıda bulunulmuş ve TRT 2’de bu şölenle ilgili program yayınlattırılmıştır.
Vakıf Başkanı Zafer Karatay TRT için çekilen Özü Türk Belgeseli için gittiği Litvanya, Finlandiya, Polonya’daki Tatarlar ve Karaimler ile onların cemiyetleriyle, Macaristan’daki Kuman-Kıpçaklar ve bu ülkelerdeki Türkologlar’la Vakfımız adına irtibatlar kurmuş, gelecekte ortak çalışmalar yapılmasının temellerini atmıştır. Bu ülkelerde çıkan mühim sayıda neşriyat arşivimize kazandırılmıştır.
Bulgaristan’dan göç eden Kırım Türklerinden olan Güleser CANAY’ın Bulgaristan’a seyahatlerine destek olunarak Bulgaristan’daki iki Kırım Tatar köyü hakkında yazı hazırlattırılmış, fotoğraflarla tespit yapılarak arşive kazandırılmıştır.
Bu sene Ekim Nur Nicole Kançal’ın Kırım’dan Kalan Miras Hansaray adlı kitabı yayınlandı. Sayın Nur Nicole hanımın uzun bir emek neticesinde İstanbul Üniversitesi’nde doktora tezi hazırladığı bu eserin hazırlanmasında vakfımızın arşivi, Zafer Karatay ve Celal İçten’in birçok desteği olmuştur. Kırım’daki bu muhteşem eser hakkında hazırlanan bu abide eser için Nur Nicole Kançal’ı kutluyor ve teşekkür ediyoruz.
22-24 Nisan 2005 Elite Hotel İstanbul’da tertip edilen “Altın Orda ve Varisleri” İkinci Uluslararası Konferansı’na Vakıf olarak iştirak ettik. Bilim adamları ile röportajlar yapıldı.
8-11 Aralık 2005’te CRR Konser salonunda düzenlenen Uluslar arası Göç Sempozyumuna
iştirak edildi. Sempozyumda Kırım’dan Göçler konusunda bildiri sunan üyemiz Doç. Dr. Hakan Kırımlı’nın konuşma oturumunda Kırım Türkleri ile ilgili fotoğraf ve neşriyat lobide sergilendi.
Kırım’daki kardeşlerimizin sağlıklı haber alabilmeleri, Kırım’da yaşanan gelişmeleri hızlı ve sağlıklı olarak duyurulması amacıyla Vakfımızın Kırım’daki yetkilisi olan İsmet Yüksel ve Gayana Yüksel tarafından TİKA’nın ekonomik desteğiyle kurulan Kırım Haber Ajansına, bilgi, danışmanlık vb birçok destek sağlanmıştır.
Yıl içerisinde birçok Belediye başkanı, gazeteci, siyasetçi, bilim adamı ile görüşmeler yaparak, Kırımdaki Türklerin durumu hakkında bilgilendirilmiş, Kırım’a ve Kırım Türklerine destek vermeleri, ilgi göstermeleri istenmiştir.