EMEL FİKİR KÜLTÜR ETKİNLİĞİ:KIRIM BİZİM

Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergimiz tarafından  Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği işbirliği ile düzenlenen  etkinlikte; Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri, yazar Melek Maksudoğlu’nun yeni çıkan “Kırım Bizimdir (Crimea is Ours)” adlı eseri tanıtıldı. İnkılap Yayınevi tarafından basılan kitap İngilizce.

İstanbul Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği binasında 17 Ekim’de düzenlenen etkinliğe; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, KTMM üyesi Gülnara Bekirova, Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfının yönetim ve denetim kurulu ile idari kadrosu ve ayrıca çok sayıda misafir katıldı. Mimarlar Odası Bakırköy Temsilciliği adına Yönetim Kurulu üyesi Ali Kara beyin hoşgeldiniz konuşmasından sonra Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Emel Fikir Kültür Etkinlikleri kapsamında bu defa üç boyutlu bir etkinlik hazırladıklarını, asırlardır yok edilmeye çalışılan Kırım Tatar medeniyetini ayakta kalması için yapılan en önemli çalışmaların yazılı eserler olduğunu ve bu etkinlikte hem böyle bir eseri tanıtmak istediklerini hem de kültürümüzün yaşatılması ve gelecek nesillere iletilmesinde en önemli araçlardan biri olan Kırım Tatar halk yırlarından örnekler sunulacağını belirttib

 

Yazar Melek Maksudoğlu, doktora tezini, yönetmen ve yapımcı Neşe Sarısoy Karatay’ın önerisi üzerine kitap haline getirdiğini söyledi. Tez çalışmasında daha çok Kırım Tatarlarının vatana dönüşüyle birlikte milli mücadele dönemini ele aldığını dile getiren Maksudoğlu, çalışmasına 2014’ten sonraki olayları da ekleyerek onu genişlettiğini ve yayın haline getirdiğini belirtti.

 

MAKSUDOĞLU, YARIM KALAN DOKTORA TEZİNİ GENİŞLETEREK KİTAP HALİNE GETİRDİ

Maksudoğlu, “Batıda sözlü tarihe çok önem veriliyor… Gerçek halk ne yaşamış, gerçekte neler oluyor bu çok önemli. İnsanlardan röportaj alarak akademik çalışmalar olarak kitap ve makaleler şeklinde sunuluyor. Bende dedim ki, bizim sürgüne uğramış yüzlerce, binlerce insanımız var. Bunların hikayelerini toplayarak ilmi yönden sürgün sırasında kimliğimizi nasıl muhafaza ettik, bunu doktora çalışmamda anlatabilirim. Bunun üzerine araştırma yapmaya başladım. 2014 yılında Rusya’nın işgaliyle sahalara atılmak zorunda kaldım . İngiltere’de, Batı medyasında Kırım Tatarlarından bahsedilmediğini fark ettim. Ukraynalılar ve ruslardan bahsediliyordu ama sanki biz hiç yok gibiydik. Bu beni çok rahatsız etti. Ben, üşenmeden 260 milletvekiline, BBC gibi büyük medyalara mektuplar yazdım ve bizim azınlık olduğumuzu, gerçek yerli halkın biz olduğumuzu anlatmaya başladım. Böylece biraz biraz sesimizi duyurmaya başladık” dedi.

 

Maksudoğlu, daha sonra Türkiye’ye döndüğünü ve Kırım için neler yapabileceğini düşünürken yapımcı Neşe Sarısoy Karatay’ın önerisi ile doktora tezini kitaba çevirmeye başladığını anlattı.

Yazar, İngilizce yazdığı kitapta; Kırım Tatarlarının milli tarihi, 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı, halkın vatana dönüş mücadelesi, Rusya’nın Kırım’ı 2014 yılında işgal ettikten sonra Kırım Tatarlarına uyguladığı zulümleri anlattığını aktardı. Maksudoğlu, eseri İngilizce yayımlayarak, vatan Kırım’daki Rus baskısını global anlamda duyurmak istediğini belirtti.

Kitap tanıtımından sonra Kırım Tatar halk müziği sanatçısı Zahide Kumbasar, bağlama sanatçısı Celal Yılmaz ile Kırım Tatar yırlarını (türkülerini) seslendirdi.

TAVSİYELER

ZAFER KARATAY KANAL 3 TV’DE KIRIM İŞGALİNİ VE KURSK OPERASYONUNU DEĞERENDİRDİ

ZAFER KARATAY KIRIM İŞGALİNDEN,KURSK OPERASYONUNA GELEN SÜRECİ DEĞERLENDİRDİ Afyon merkezli yayın yapan Kanal 3 TV …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir