KIRIM’IN İŞGALİNİN 10. YILINDA KIRIM DERNEĞİ İSTANBUL ANADOLU YAKASI ŞUBESİNİN DÜZENLEDİĞİ TOPLANTIYA KATILDIK.

 

Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Rusya’nın Kırım’ı işgalinin 10’uncu yılı münasebetiyle 25 Şubat 2024 Pazar günü düzenlediği toplantıya, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Emel Dergisi Editörü, Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi ,araştırmacı Bülent Tanatar, Yüzyılımdaki Cumhuriyet Belgeselinin ve bir çok ödüllü belgeselin yapımcısı yönetmen Neşe Sarısoy Karatay , Kırım Tatar aktivist Lilya Tanatar, Vakfımız Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu EMEL KIRIM VAKFI adına katıldılar.

Adile Sultan Kasrı Öğretmenevindeki toplantıya, Kırım Tatar halkının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva,

 

                                                           

Türkiye Büyük Millet Meclisi 27. dönem milletvekili Hayrettin Nuhoğlu, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Moldova İstanbul Başkonsolosu Sergiu Gurduza,Türkiye’nin eski Kıyiv Büyükelçisi Ali Bilge Cankorel (2001-2005),Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Ventseslav Petrov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova, Genel Başkanımız Mükremin Şahin, Gebze Şubesi Başkanımız Nermin Ekim, TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Koordinatörü Ümit Şilit, Ukrayna’nın Bursa Fahri Konsolosu Görkem Şehsuvar ve Ukrayna Dayanışma Derneği Başkanı Tetyana Fecan-Baştepe’nin yanı sıra pek çok sivil yoplum kuruluşunun temsilcisi konuklar arasındaydı.

                                                         

Etkinlik öncesi kokteylde Kırım Derneği “Cıyın Ansambli” Kırım Tatar Dans ve Müzik Topluluğu üyesi Anife Derman Kırım Tatar halk ezgilerinden oluşan çok güzel bir konser sundu. Saygı duruşu ve millî marşların okunmasının İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Şebnem Sözen konuşmasında “ Kırım’ın işgali sürecinde yaşananları Kırım’ın güçlü kadınlarının dilinden anlatmak istediklerini “ifade etti.

                                                     

Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ise; konuşmasını …“Vatanımızdaki kardeşlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız ve bu bağımızı güçlendirerek devam ettireceğiz. İnşallah Kırım Tatarlarının geleceği parlak olacak. Türkiye Ukrayna arasındaki dostluğun güçlendirilmesi çok önemlidir ve iki ülke arasındaki dostluğun güçlendirilmesi konusunda Kırım Tatarları vazifelerini yapacaklardır.”diyerek bitirdi.

Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ise Kırım’daki geçici işgal sürecinde Kırım’da yerli halk olan Kırım Tatarlarının en çok zulüm ve baskı gören grup olduğunun üzerinde durdu. Sözlerini “Kırım kesinlikle Ukrayna’ya dönecek ve adalet yeniden sağlanacak. Çünkü iki bayrak bir devlet” diyerek tamamladı.

                                                     

Daha sonraki konuşmalarda işgal sürecini yaşayan Kırım Tatar Halkının Millî Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi Gülnara Bekirova ve Orkapı Kırım Tatar Bölge Başkanı SaniyeAmetova canlı tanıklıklarını konuklarla paylaştılar

 

   

Yolbaşçımız Kırımoğlu’nun yıllarca milletimiz için beraber çalıştığı eşi Safinar Cemileva hanım konuşmasında; “Kırım Tatarları vatanında korku içinde yaşıyor. Bir kısmı Kırım’ı terk ederek yabancı ülkelere yerleştiler ve vatanlarına dönebilecekleri anı bekliyorlar. Kırım’da kalanlar bu işgalciler bizim başımıza ne dertler açacak diye düşünerek korku içinde yaşıyorlar… Rus saldırganlığı nedeniyle o kadar çok kan döküldü ki deryalar doldu taştı. Rusya’nın işlediği suçları anlatmak için daha çok kitap yazılacak ve film çekilecektir. Tüm bunlar bir kişinin emriyle yapılıyor. İşgalci Rusya durdurulmalıdır. Onları durdurmazsak bu savaş diğer devletlere de yayılacak…” Dedi.

KTMM üyesi Gülnara Bekirova, “…Ben Herson İline bağlı Geniçesk bölgesi sakiniyim. Sabahın erken saatlerinde Rus tankları bölgemizde girdi, yüzlerce tank Herson ve Zaporijjya’ya doğru ilerliyordu. Rus işgalciler geldikten sonra bölgemizin sakinlerinin yaklaşık yüzde 70’i evlerini terk etmek zorunda kaldı. İşgalciler ise bizim evlerimizi, arabalarımızı ve diğer mallarımızı gasp ediyor. Bugün Rus işgal güçleri benim evimi bir karargaha dönüştürdü. Savaş 10 yıldır devam ediyor ve biz hepimiz farklı yollarla mücadele ediyoruz. Ama ben eminim bu savaş bizim zaferimizle sonlanacak…” dedi.

        

Orkapı Kırım Tatar Bölge Başkanı Saniye Ametova’ da Rusya’nın 10. Yıl önce Kırım’ı işgal ettiği zaman yaşadıklarını paylaştı

                  

Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcımız Nurten Bay konuşmasında; “…Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 10. Yılında baskıların giderek artmakta, kardeşlerimizin kurmaca suçlamalar ile evlerine yapılan baskınlar sonrası tutuklanmakta, Kırım’dan, evlerinden uzak kötü şartlardaki Rusya hapishanelerine gönderilmektedir. Kırım’ın işgalinin 10. Yıldönümünde Kırım’ın ve Rusya’nın hapishanelerinde Siyasi Tutuklu sayısı 204 kişidir. Bunların 123’ü Kırım Tatarıdır. İşgalcilerin suçsuz yere kardeşlerimizi tutuklamalarından en çok etkilenen tabi ki çocuklarımız Şubat 2024’de Siyasi Tutuklu Kardeşlerimizin evlerinde 334 çocuğumuz var ve bunların 228 i reşit değil. Siyasi tutuklu kardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu hatırlatmak için Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi olarak Rusya’nın Esir Tuttuğu Siyasi Tutuklu kardeşlerimize 10 Aralık 2023 Dünya İnsan Hakları Günü’nde Kart ve Mektup kampanyası başlattık….”dedi.

          

Etkinlik, Ahıska Türkü kökenli Ukraynalı sanatçı Sevda Mametova “Plıve Kaça” isimli Ukrayna şarkısını icra etmesinden sonra sona erdi.

 

 

TAVSİYELER

ANKARA’DA BELGESELCİ GÖZÜYLE KIRIM KONFERANSI

Ankara Merkezli faaliyet gösteren Kırım Vakfı’nın aylık olarak düzenlediği Tarih Kültür Konferanslarının Mayıs ayı konuğu, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir