Ötüken Neşriyat’ın yayınladığı Millî Mecmûa dergisinin “Türk Elleri III: Kırım” dosya konulu 37. sayısı okuyucularla buluşmaya başladı.
Alperen Can Genel Yayın yönetmeni olduğu derginin Mart-Nisan sayısında x yazar, akademisyen, tarihçi, gazeteci ve araştırmacıların Kırım ve Kırım Tatarlarını konu alan 15 makalesi yer alıyor.
256 sayfa hacminde bir kitap gibi hazırlanan dergi, okuyucular tarafından yoğun ilgi görüyor.
Derginin Genel yaın yönetmeni Alperen Can X hesabından derginin yayınlandığını şöyle duyurdu; ” Dosyanın kuvvetlenmesine önemli katkılar sağlayan @KARATAYZafer Hocamıza müteşekkiriz. Mükellefiyetimizi hatırlatan hoş cümlesiyle duyurayım: “Kırım’ın kıble yönünde Türkiye vardır. 1783 yılındaki işgalden sonra, Kıble’den gelecek denilen şeyler, Türkiye’den umut edilendir.”
Vakıf Başkanımız ve Kırım tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın da içeriğinin ve yazıların hazırlanmasına destek verdiği Kırım sayısında, Zafer karatay’ın yanısıra Emel Dergisi Yazı işleri müdürümüz Özgür Karahan’ın ve yönetim kurulu üyemiz, Emel dergimizin redaktörü Bülent Tanatar’ın makaleleri bulunuyor.
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Millî Mecmûa dergisinin Kırım sayısı için “Rusya İşgaline Direnen Kırım Türklerinin Vatan Kırım Mücadelesi” başlıklı makaleyi, Emel Dergimizyazı işleri müdürü Özgür Karahan “Kırım İstiklâl Davasının Sesi: Emel Dergisi”, Emel dergimizin redaktörü,çevirmen Bülent Tanatar “Kırım Tatar İstiklâl Mücadelesi Bağlamında Ahmet Özenbaşlı’nın Facialı Ömrü” başlıklı makaleleri kaleme aldı.
Dergide ayrıca; Ömer Cihad Kaya “Ukrayna-Rusya Savaşı ve Kırım Türklerinin Mücadelesi”, Ahmet Alperen Can “Doç. Dr. Hacı Murat Arabacı ile Kırım Türkleri Üzerine Mülâkat”, Prof. Dr. Mehmet Ali Yolcu, “Eskişehir’de Yaşayan Kırım Tatarları Üzerine Bir Değerlendirme”, Umut Yolsever “Kırım Yarımadası’nda Rus Askerlerinin İlk Gölgesi: Daniil Adaşev’in 1559 Kırım Baskını”, Seher Maşkaroğlu “Kırım Tatar Şairi Eşref Şemizade”, Ümit Özkan “Millî Mücadele’de Kırım Türklerinin Rolü (1919-1922)”, Bilgenur Uslu “Kırım Tatar Halk Edebiyatının Beşiği: Altın Beşik Efsanesine Temasal Yaklaşım”, Ahmet Doğan “Bahçesaray (1700-1725)”, Banu Başer “Kırım Hanlığı Diplomatikası Hakkında Kısa Bir Malumat”, Arif Güzel “Kırım Hanı “Bora” II. Gazi Giray ve Sanatkarlığı”, Fatih Orta “Kırım Hanlığı’nda Kalgaylık Kurum” ve Levent Edige Özdemir “Müslüman Seyyahlara Göre Kırım’da Tasavvuf Kültürü” başlıklı makaleleri ile yer alıyor.
Dergi, Ötüken Neşriyatın resmî internet sayfasından satışa sunuldu.
Kırım sürgününün 80. Rusyanın Kırımı işgalinin 10. yılında böylesine kapsamlı ve geniş hacimli bir sayı hazırlayıp neşreden Milli Mecmua yönetimine Ötüken Neşriyata teşekkür ederiz.