NEŞE SARISOY KARATAY: BU VATANA CUMHURİYETİMİZE BORCUM VAR

Kırımoğlu,Bir Halkın Mücadalesi, Özü Türk, Halil İnalcık Yüzyıllık Çınar gibi bir çok başyapıt belgesellere imza atan tanınmış Yönetmen ve Yapımcı Neşe Sarısoy Karatay, 29 Ekim 2023 tarihinde TRT ekranlarında yayınlanacak olan “Yüzyılımdaki Cumhuriyet” isimli belgeseli niçin yaptığını Kırım Haber Ajansına anlattı. QHA’dan Yağmur Filiz Şahin”in söyleşi yaptığı Karatay, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına ithaf edilen belgeseli gençler için hazırladığını vurguladı.

“BU ÜLKEYE BİR BORCUM VAR DİYEREK BELGESEL ÇEKMEYE KARAR VERDİM”

Belgeseli yaklaşık bir buçuk yıl önce çekmeye karar verdiğini belirten Karatay, “Türkiye, onlarca zorluğa rağmen ayakta kalmayı başarabildi. Bu yüzden, cumhuriyetin 100. yılı ile ilgili bir değil binlerce belgesel, film çekilebilir. Ben de bunu kendime görev edindim, ‘Bu ülkede büyüdüm, bu ülkede yaşıyorum, bu ülkede nefes alıyorum ve bu ülkeye bir borcum var’ diyerek bu belgeseli çekmeye karar verdim” açıklamasını yaptı.

“BELGESELİ GENÇLER İÇİN HAZIRLADIM”

“Bu belgeseli bayrağı devredeceğimiz gençler için hazırladım” diyen Karatay, yurtdışına gitmek isteyen gençlere işaret etti. Karatay, “Bu ülkeden gitmeyenler de oldu. Onlar ne yaşadı? Belgeseli çekmemin ikinci sebebi ise gençlerin bunu görmesini istememdi” ifadesine yer verdi.

“YÜZYILIMDAKİ CUMHURİYET” 29 EKİM’DE TRT EKRANLARINDA!

Karatay, “Yüzyılımdaki Cumhuriyet” adlı 56 dakikalık belgeselin, 29 Ekim 2023 tarihinde saat 21.30’da TRT ekranlarında yayınlanacağını duyurdu. Belgeselin konusu hakkında QHA’ya bilgi veren Karatay, izleyicileri ekran başına kilitleyecek belgesel hakkında açıklama yaptı. “Yüzyılımdaki Cumhuriyet” isimli belgesel, 18 yaşındaki gencin,  100 yaşına gelmiş  Cumhuriyetin ilk dönemlerini ve Atatürk’ü görmüş, vatan sevgisini hala yüreklerinde taşıyan  dönem  tanıkları ile yaptığı söyleşi dizisini ekranlara getirecek.

Cumhuriyet konulu belgeselin metin yazarlığını üstlenen Karatay, cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık etmiş 9 kişiyle röportaj yaptığını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk’ün ilan ettiği cumhuriyetin kadınlara birçok hak verdiğini aktaran Karatay, “Bize verilen hakların içine doğduğumuz için belki bu kadar anlayamıyoruz ama bir de o haklara sahip olmayanlardan bunu dinlemek gerekir. Bir kadın olarak anladım ki, cumhuriyete çok büyük bir borcumuz var. Erkeklerden daha çok… Erkeklerimiz vatanımız için şehit düşüyor. Ama kadınlar kenara çekilip ‘Bir şey yapamam demiyor.’ Sorumluluk kadına düşünüyor. Tıpkı İsmail Bey Gaspıralı’nın dediği gibi ‘Vatan, millet için hepimizin elinden gelebilecek bir şey var’ ” yorumunu yaptı.

YÖNETMEN KARATAY GENÇLERE SESLENDİ: MÜCADELEYİ BIRAKMAMAK GEREK

Karatay, QHA’ya yaptığı değerlendirmede izleyicilere şu mesajı verdi:

“Ülke olarak inişlerimiz, çıkışlarımız, sıkıntılarımız oluyor. Özellikler gençlere sesleniyorum, tabi ki sıkıntılarımız, üzüntülerimiz olacak. Ama mücadeleyi bırakmamak gerekiyor. Hanri Benazus diyor ki, ‘Atatürk yola çıkarken tek kişiydi. Ama onda bir yürek vardı, o akla, yüreğe ve cesarete sahip olacaksın’ diyor. Çok şükür kurulmuş bir devletimiz var. Onu çağın çok ilerisine götürmek, en iyi devlete sahip olabilmek için o akıl ve yürek yeter. Kimse yurt dışında parlak bir gelecek beklemiyor. Burada kurulmuş bir altyapı var. Milletimiz var, ülkemiz var, bayrağımız, akrabalarımız, anamız babamız var. Bu vatanda bayrağı devralarak devam edeceğiz. Onlar 100 yaşında hala bana bir görev verseler hazırım diyor. Çok önemli dersler veriyorlar bize. O yüzden bu belgeseli bütün gençlerin izlemesini isterim”

Neşe Sarısoy Karatay, belgesel hakkında verdiği genel bilgide şu ifadeleri kullandı:

“Sonunda beklediğimiz günler geldi. Geri sayıyoruz. Yüzyılımdaki Cumhuriyet Belgeselimiz 29 Ekim Saat:21.30’da TRT Belgesel kanalında yayınlanacak.

Yapımcı-Yönetmen ve Metin yazarı olarak uzun süre emek verdiğim, düşündüğüm, çatısını kurduğum,duygulandığım, biçimi ve içeriğini yeni bir üslup ile ördüğüm bana göre çok farklı ve sıradışı bir belgesel film oldu. Beklenmeyen zorluklara, güçlüklere karşı yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir belgesel olmasına çalıştım.

Belgesel klasik bir belgesel değil, kronolojik tarihi bir akış yok. Cumhuriyetin ilk yüzyılını yaşamış dönem tanıklarının gözünden Cumhuriyetin gerçekte ne olduğunu ve Atatürk’ü anlamaya çalışan ilk dönemlere yüzyıl önceye yolculuk yapan 18 yaşında bir gencimizin hikayesini izleyeceksiniz. Yüzyıllık Cumhuriyet yadigarlarından söyleşi yaptıklarımızdan ne yazık ki iki büyüğümüzü kaybettik ama bayrakla birlikte onlardan çok önemli emanetler devraldı gencimiz, geleceğimiz.

Bu belgeselde Cumhuriyetin tüm kurulma süreçlerini izlemeyeceksiniz, duygusunu, düşüncesini, ilkelerini beyin ve kalbimizde asla silinmeyecek derin izler bırakarak seyredeceksiniz. Sürprizli yapısıyla belgeselin çözümünü yapacağız. Türkiye Cumhuriyeti’mizin 100. yılı kutlu olsun. Sonsuza kadar cumhuriyet.”

BELGESELİN MÜZİĞİNİ, AZERBAYCAN TÜRKÜ ÜNLÜ SANATÇI TURAN MANAFZADE YAPTI

Neşe Sarısoy Karatay, Azerbaycan Türkü ünlü sanatçı Turan Manafzade’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı için bestelediği müziğin, belgeselde kullanıldığını kaydetti.

Neşe Sarısoy Karatay, belgeselde emeği geçen isimleri şöyle sıraladı:

Yönetmen&Yapımcı&Metin Yazarı: Neşe Sarısoy Karatay

Müzik: Turan Manafzade

Öğrenci – Genç: Ecrin Abay

Yapım-Yönetim Yardımcısı: Nisa Kaya

Görüntü Yönetmeni: Gökhan Eren

Kurgu: Adem Samet Örcün, Abdulkadir Özay

Grafik ve Afiş Tasarım: Cantekin Cantez

Kameramanlar: Nazif Öztürk, Kenan Güleşçe, Şener Karatağ

Drone:Erdem Kutlu

Fotoğrafçı: Semih Arı

Büyük destekçi: Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay

 

NEŞE SARISOY KARATAY

TRT İstanbul Televizyonunda uzun yıllardır belgesel film yönetmenliği yapan Neşe Sarısoy Karatay, Osmanlı Devleti’nin Doğuşu (2000) Özü Türk Karaylar (2007) ve Halil İnalcık (2017) belgeselleri ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri yarışmasında en iyi belgesel yönetmeni ödülünü üç defa alan tek yönetmen. Emel Kırım Vakfı mensubu da olan Neşe Sarısoy Karatay Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi belgeselinin yönetmeni, İsmail Bey Gaspıralı, Cengiz Dağcı gibi belgesellerin de yapımcısıdır.

 

TAVSİYELER

TÜRK DÜNYASINDA KADIN ÇALIŞTAYI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE YAPILDI

Türk Dünyasından kadın temsilcilerini bir araya getiren ve açılışına KKTC Cumhurbaşkanı  Sayın Ersin TATAR’ın da …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir