TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMU SONUÇ BİLDİRİSİ

Ege Üniversitesince düzenlenen 15 Ekim 2024 günü başlayan ve 3 gün yüz yüze ve 2 gün çevrim içi olarak yapılan “Türk Dünyası Modernleşmesi II: Türk Dünyasında Matbuat” Uluslararası Sempozyumu 19 Ekim 2024 tarihinde  sona erdi. 

Sempozyumun düzenleme kurulu başkanı Doç Dr Yılmaz Özkaya, sempozyumun sonuç bildirisini ve bu sempozyumu düzenlerken karşılaştıkları zorlukları kamuoyuyla paylaştı.

Doç Dr Yılmaz Özkaya’nın kişisel facebook hesabından yaptığı açıklama:

TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT (Bilgi – Sonuç Bildirisi – SİTEM)
BİLGİ
Değerli Türklük Bilimi Sevdalıları
Türk Dünyası Modernleşmesi II: Türk Dünyasında Matbuat Uluslararası Sempozyumu 15-19 Ekim tarihleri arasında 3 gün yüz yüze ve 2 gün çevrim içi olarak başarıyla tamamlanmıştır. Sempozyuma yurt içinden 60 yurt dışından ise 110 bilim insanı katılmıştır. Türk Dünyası matbuat faaliyetleriyle ilgili birbirinden değerli ve ilgi çekici bildiriler sunulmuştur. Sempozyum boyunca katılımcılar ve dinleyiciler tartışmalara da iştirak etmiştir. Sempozyum ile ilgili yurt içi ve yurt dışında haberler yapılmıştır.
İlkini Türk Dünyası Modernleşmesi: Türk Dünyasında Roman ve Hikâye Sempozyumu olarak başlattığımız bu faaliyet matbuat sempozyumunda ilgiyle devam etmiştir.
Sempozyumun sonunda bildiriler e-kitap olarak Bildiri Kitabı ve hakemli Kitap Bölümü olarak basılacaktır.
SONUÇ BİLDİRİSİ
1. Sempozyuma Türkiye ve Türk dünyasından (Kırım, Azerbaycan, Özbekistan, Irak, Türkmenistan, Kazakistan, Tataristan, Kıbrıs, Kırgızistan vs.) katılan bilim insanlarının ortak proje, makale, çalışma, çalıştay, kongre, sempozyum yapmaları noktasında fikir birliğine varılmıştır.
2. Sempozyumun üst başlığıyla devam ettirilmesine ve alt başlıkların belirlenerek her yıl bir Türk ülkesinde yapılması kararlaştırılmıştır.
3. Sempozyuma Türkiye ve Türk dünyasından basın ve medya kuruluşlarının katılması, sempozyumun duyurusunun yapılması kararlaştırılmıştır.
4. Bir vakıf kurularak bundan sonraki sempozyumların üniversite-vakıf işbirliğiyle yürütülmesine karar verilmiştir.
5. Vakfın bir uluslararası statüde bir dergi çıkarması (belirlenmiş olan vakıf ve dergi adı sonra açıklanmak üzere) karar alınmıştır.
6. Türk dünyası bilim insanlarının daha fazla bir araya gelerek Türkoloji çalışmalarını ortak yürütmesi gerektiği konusunda karar alınmıştır.
7. Türkiye ve Türk Dünyasında resmî kurumların bu tür faaliyetleri destek vermeleri ve bu konuda basın ve medya aracılığıyla gerekli çalışmaların ilgili mercilere aktarılması konusunda fikir birliğine varılmıştır.
SİTEM
2023 Aralık ayından itibaren duyurusu yapılan uluslararası sempozyum için resmî kurumlar (Yunus Emre Enstitüsü hariç) destek çağrısına cevap vermemiştir. Özel kurum ve kuruluşlar da bu faaliyete destek vermeyeceklerini bildirmişlerdir. TÜRKSOY’un bir önceki sempozyumdaki desteğini unutmuyoruz fakat Türk Dünyasını ilgilendiren önemli bir konuda Sayın Cumhurbaşkanımızın Türk Dünyası vizyonu Türk Devletleri Teşkilatı olarak netice verirken TİKA gibi önemli bir kurumun iki yıldır destek vermemesine anlam veremiyoruz. Amacımız bir kasıt aramak değildir. Fakat Türk yurtlarının modernleşmende önemli bir rolü olan matbuat faaliyetleri üzerine yapılan bu uluslararası sempozyuma, Türk dünyasından birçok bilim insanının kendi imkanlarıyla katıldığı toplantıya destek bulamamak bizim için gerçekten üzücü olsa da bundan sonra yapılacak faaliyetlere her ne olursa devam edeceğimizi, Türklük bilgisi için, Türklük için elimizden gelmeyeni dahi yapmaya çalışacağımıza söz veriyoruz. #TİKA #TÜRKSOY Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı – TİKA Türksoy Uluslararası Teşkilat #türklükbilgisi

TAVSİYELER

KIRIM; TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA

TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA KIRIM VE KIRIM TÜRKLERİ HAKKINDA BİLDİRİLER DE SUNULDU. Ege Üniversitesi tarafından …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir