TUNCER KALKAY KIRIM DERNEĞİNİN 70 YILINI ANLATI

KIRIM VAKFI BAŞKANI TUCER KALKAY  ANKARA’DA KURULAN KIRIM DERNEĞİMİZİN 70 YILINI ANLATTI

Emel Kırım vakfı-Emel Dergisi olarak düzenlediğimiz Emel Fikir Kültür konferansları kapsamında 5Aralık 2025 tarihinde Kırım Vakfı Başkanı ve Emel Kırım Vakfı kurucu üyelerinden, uzun yıllar Emel Dergisinin Ankara’da yetkili temsilciliğini yapan  Tuncer Kalkay, 1955 yılında Ankara’da kurulan Kırım Derneğimizin kuruluşunu ve derneğimizin 70. yılını anlatan eseri hakkında  özel bir sunum yaptı.

Kalkay, uzun süredir titizlikle hazırladığı ve Kırım Derneğinin tarihini, çalışmalarını ve derneği var eden isimleri ele alan “Kırım Derneği 70. Yıl” adlı eserini temel alarak, kuruluş sürecini ve derneğin bugünlere geliş hikâyesini anlattı.

5 Aralık 2025 tarihinde saat 21.00’de Zoom üzerinden yapılan etkinlik, aynı zamanda Emel Kırım Vakfının Facebook sayfasından canlı olarak takip edildi.

Köklüce Kırım Derneği II.Başkanı ve Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, tarihçi Büşra Kayar’ın sunum ve yönetiminde yapılan konferansın açılı konuşmasını Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay yaptı.

Tuncer Kalkay’ın konferansını iki bölüm halinde Emel Kırım Vakfımızın Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.

Bu etkinliğimizle ilgili KIRIM HABER AJANSI’nın yaptığı haber;

 
Kırım Vakfı Başkanı Kalkay: Çalışmalarımız gelecekle tanıştırılsın

Emel Fikir Kültür Konferansları kapsamında, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, “Kırım Derneği 70. Yıl” eseri ile Kırım Derneğinin tarihini anlattığı bir konferans verdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.12.2025 23:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2025 00:41
Kaynak: Haber Merkezi

Kırım Vakfı Başkanı Kalkay: Çalışmalarımız gelecekle tanıştırılsın

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer KalkayEmel Kırım Vakfı tarafından düzenlenen Emel Fikir Kültür Konferansları’na konuk oldu. Kalkay, Kırım Derneğinin kuruluş sürecini ve derneğin bugünlere geliş hikâyesini anlatarak; dört yıl boyunca titizlikle hazırladığı Kırım Derneğinin tarihini, çalışmalarını ve derneği var eden isimleri ele aldığı, “Kırım Derneği 70. Yıl” adlı eserini tanıttı.

5 Aralık 2025 tarihinde saat 21.00’de çevrim içi olarak gerçekleşen konferansta, Kırım Tatarlarına yönelik daha çok çalışmaların yapılmasının ve bu çalışmaların geleceğe aktarılmasının önemine dikkat çekildi.

KIRIM DERNEĞİNİN KAPSAMLI ARŞİV ÇALIŞMASI

Açılış konuşmasında, “Tuncer Kalkay, Emel Dergisi’ni Ankara’da çıkardığımız zamanlarda aramıza katıldı. Kendisi, o zamanlardan beri çizgisini değiştirmeyen, hizmet aşkı asla azalmayan ve aynı sorumluluk ve kararlılıkla ilerlemeye devam eden az sayıdaki dava arkadaşlarımızdan birisi” ifadelerini kullanan KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay; uzun yıllar boyunca, Kırım derneklerindeki en büyük eksikliğin, iyi bir arşiv çalışmasının bulunmaması olduğunu aktararak, “Buna karşın Kalkay, iğneyle kuyu kazarak hem dernekteki mevcut belgeleri toparladı hem de derneğimizin kuruluşunda görev yapan kişilerin akrabalarını ve yakınlarını buldu. Dört senelik çalışmasıyla da muhaceretteki mücadelemizin önemli bir parçası olan Ankara’daki derneğimizde, kimlerin Kırım Tatar millî davasına hizmet ettiğini fotoğraflarıyla ve belgeleriyle ortaya koydu” değerlendirmesini yaptı.

KURUMSALLIĞIN 70 YILI

Kırım Derneğinin geçmişten bugüne kadar görev yapan yönetim kurulu üyelerine ve Kırım millî davasına gönül veren diğer üyelerinden bahseden Kalkay, derneğin 70 yıl içerisindeki kültürel ve siyasi faaliyetleri ele aldı.

Kalkay, “Biz burada Kırım’ı farklı yönüyle anlatıyoruz, Kırım diasporasını anlatıyoruz. Bu kitapta yer alan Kırım Tatarlarının her birisi belki de çok çetin hayat mücadelesi verdiler, her birinin çok önemli sorumlulukları vardı. Her birisi, önemli hizmetlere birlikte el atan, kucaklayan ve bugünlere getiren arkadaşlarımız; hayattan çok önemli şeyler aldılar ve hayata da çok önemli şeyler bıraktılar” şeklinde konuştu. “Kırım Derneği 70. Yıl” eseri oluşturulmaya başlanırken Kırım Derneğindeki kurumsallığın anlatılmasının amaçlandığını kaydeden Kalkay, “Bu kurumsallığı oluşturan, tabii ki söz konusu bireylerdir” dedi.

“GENÇ ARKADAŞLAR, BİZİM ÖNÜMÜZE GEÇİN”

Ayrıca, diğer derneklerin de “Kırım Derneği 70. Yıl” eserini örnek alıp kendi tarihleriyle ilgili çalışmalar yapmasının gerekliliğini vurgulayan Kalkay, Kırım Derneğine dair çalışmaların nesiller boyunca aktarılması arzusunu dile getirerek, “Bu çalışmaların her birisi, bizim bir parçamız; bu çalışmalarımız, gelecekle tanıştırılsın, geçmişte kalmasın” dedi.

Konuşmasının sonunda ise, Kırım Tatar gençlerinin, Kırım Tatar kültürü üzerine çalışmalar yapması çağrısında bulunan Kalkay, “Böyle bir isteğim olsun: Genç arkadaşlar, gelin, birlikte çalışalım, hatta siz, bizim önümüze geçin. Bizim de sizlere birikimlerimizle faydamız olsun” dedi.

TAVSİYELER

MÜSTECİB H FAZIL ÜLKÜSAL VE EMEL MUHİTİ KONFERANSIMIZ

DR.CEZMİ KARASU; MÜSTECİB H FAZIL ÜLKÜSAL VE EMEL MUHİTİNİ ANLATI Emel Kırım Vakfı ve Emel …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir