Vakfımız yoğun bir faaliyet dönemini de geride bıraktı. Kırım’ı ve Kırım Türklerini ve mensubu bulunduğumuz büyük Türk Dünyasını en iyi şekilde tanıtmak ve Vakfımızın amaçlarını gerçekleştirmek için yaptığımız çalışmalardan bazılarını bu vesileyle dikkatlerinize sunmak istiyoruz:
l. 1996 yılı ocak ayında vefat eden Vakfımızın ve Emel dergisinin kurucusu, Kırım Tatar Millî Merkezi Başkanı Müstecib Ülküsal’ın mezarı kızı Ülkü Ülküsal’ın katkısıyla yaptırtılmış, Kırım Haritası ve Tarak Tamga’lı
“MÜSTECİB ÜLKÜSAL (1899-10.1.1996)
KIRIM MİLLÎ MERKEZİ BAŞKANI, EMEL KIRIM VAKFI VE EMEL DERGİSİ’NİN KURUCUSU, ÖMRÜNÜ KIRIM’IN İSTİKLÂLİNE VE TÜRK DÜNYASI’NA ADAMIŞ ;
EMİNE ÜLKÜSAL(1908-18.11.1993)
KIRIM’IN İSTİKLÂLİ İÇİN YEMİNLİ KIRIM KIZLARINDAN, HAYATINI VATAN KIRIM’A HASREDEN, KIRIM’I DÜŞÜNEN, KIRIM’I YAŞAYAN; MERHUM VE MERHUMENİN RUHLARINA EL FATİHA”
ibarelerinin yer aldığı baştaşı koydurulmuştur.12 Ocak 1997 pazar günü mezarı başında dualarla anılmış ve yönetim kurulu üyemiz, Kırım Tükleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul şubesi başkanı sayın Celal İçten’in Kırım’dan getirdiği selvi fidanı toprağıyla birlikte iki Kırımlı öğrenci tarafından ayak ucuna dikilmiştir. Ayrıca dernek ve vakıf merkezinde dua ile anılmıştır.
2. İstanbul Ü.Kütüphanecilik Bölümü öğretim görevlisi Dr.Tûba Çavdar gözetiminde, aynı bölümden iki öğrenciye ” Cumhuriyet Döneminde Türkiye’deki Üniversitelerde yapılan Yüksek lisans ve doktora tezleri bibliyografyası”, vakfımız tarafından hazırlattırılmaktadır. Bu çalışmanın 1997 Mayıs ayında tamamlanması planlanmaktadır.
3.Kırım’da latin harflerinin kullanımının yaygınlaştırılması ve anadilimizin canlandırılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı ve yönetim kurulu üyemiz sayın Dr. Ahmet İhsan Kırımlı’nın temin ettiği maddî destek ile “Kırım Sedası-Kurultay Özel Sayısı” adlı bir dergi Vakfımız yönetim kurulu başkanı tarafından hazırlanmış ve Kurultay esnasında Kırım’da ücretsiz olarak dağıtılmıştır.Ayrıca bu maksatlarla Kırım Müslümanları Dinî İdaresi’nin yayın organı olan Hidayet Gazetesi, Edebiyat ve Sanat Gazetesi, Karasuvbazar’daki Borazan; Enformasyon ve Yarıklandıruv Cemiyeti yöneticileri ile, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ve Vakfımız arasında birer işbirliği protokolleri imzalanmışır.
4. 1996 yılı içerisinde öncelikle ele aldığımız ve bundan sonra geliştirerek devam ettirmeyi amaçladığımız çalışmalardan birisi de Türkiye’ye öğrenim için gelen öğrencilerin eğitimlerine yardımcı olmak, onların gelecekte milli mücadelemiz içerisinde iyi yetişmiş kadrolar olarak hazırlanması yolunda yaptığımız çalışmalardır. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi bu yıl Türkçe eğitimi için gelen 40, Romanya’dan gelen 6, eski öğrencilerle birlikte toplam 60 kişiye her akşam yemek vermekte, ayrıca elbise, kırtasiye, sağlık vb konularda yardımlar yapmaktadır. Derneğimizle birlikte Vakfımız Bilim ve Sanat Vakfı ile ortak olarak bu öğrencilerimize salı ve çarşamba akşamları 2’şer saatlik dersler düzenlemiştir. Kasım 1996 başlatılan ve üniversite öğretim görevlilerinin ağırlıklı olarak ders verdikleri bu program halen devam etmektedir. Kırım Tarihi, Kırım Tatar Edebiyatı, Türkçe Geliştirme, Türk ve Osmanlı Tarihi, İslam Tarihi, Temel Din Bilgileri, Uluslararası İlişkiler, Türkiye Coğrafyası, Bilgisayar Paket programı, Üniversiteye hazırlık dersleri, meslek seçimi gibi derslerin verildiği bu program ayrıca hafta sonları çevre gezileri ile desteklenmektedir. Boğaz Gezisi, Topkapı sarayı ve çevresi gezisi, Müstecib Ülküsal’ın kabrini ziyaret ve anma, Çamlıca gezisi, Koca Sinan adlı tiyatro oyunu, Çatalca Derneği ile birlikte Çatalca’daki Kırım Hanları Mezarlarını ziyaret ve İzzettin köyünde ailelerin yanında akşam yemeği misafirliği gibi programlar yaz aylarına kadar sürdürülecektir.
Ders alan öğrenciler ayrıca sınava ve değerlendirmeye tabi tutulmuş, başarılı 11 öğrenciye, başarı durumlarına göre 9 ila 1 milyon lira arasında değişen toplan 40 000 000 TL ödül verilmiştir. Bu meblağ ile, Topkapı, Boğaz gezileri, tiyatro masrafları ve 46 öğrenciye alınan, takım eşofman ve spor ayakkabı İstanbul Kırım Derneğimiz vasıtasıyla sayın Ayhan Busch tarafından karşılanmıştır. Kendilerine teşekkürü bir borç biliriz. Keza, bu öğrencilere akşam yemeklerine katılanlara, onlara ücretsiz olarak ders verenlere, dersanelerini ve personelini bu eğitime tahsis eden Bilim ve Sanat Vakfı’na Dernek ve Vakıf merkezimizde büyük hizmetleri geçen ve öğrencilerimizin hamisi sayın Abdurrahman Baturşah’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
5. Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı sayın Mustafa A. Kırımoğlu’nun 1996 yılı sonlarında yaptığı ABD ve Suudi Arabistan gezileri için Türkçe İngilizce ve Arapça bilgi broşürleri hazırlanmıştır.
6. 17 Mayıs 1996 günü, Vatan Kırım’dan sürgününü yıldönümü vesilesiyle, KTMM Başkanı Mustafa A Kırımoglu, Ukrayna ana muhalefet partisi RUH başkanı V. Çernovil, Kırım Başbakanı A.Demidenko, Kırım Başbakan Yardımcısı Hilmi Ömer, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlama Derneği genel başkanı Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, Genel Merkez ve şubelerinin yöneticileri ile birlikte yapılan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM Başkanı Mustafa Kalemli ziyaretlerinde Vakfımız ve dergimizin temsilcileri de hazır bulunmuştur.
7.Dünyamızda değişen dengeler ve değişen Kırım Türklerinin Millî Mücadele şartları, Kırım’ın ve Kırım Türklerinin Türk Dünyası’nın ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan ve onlar için en azından insanî kaygılar taşıyan alicenap insanların, duygularını, düşüncelerini, fikirlerini ve enerjilerini bir araya getirmeleri zaruretini ortaya çıkarmaktadır. Fert olarak her biri ayrı bir değer olan, Kırım’ı seven insanların bir araya gelmelerinin meseleye yapacağı katkıyı izaha gerek yoktur. İsmail Gaspıralı’nın “ Dil’de, Fikir’de İş’de Birlik” şiarında en güzel şekilde ifadesini bulan amacımızı gerçekleştirmek üzere Vakfımız İstanbul Kırım Derneği ile birlikte 14 Nisan 1996 günü bir istişare toplantısı düzenlemiştir. Toplantıya davet edilen 50 kişinin ayrı ayrı fikirleri alınmıştır. Bu toplantıda dile getirilen fikir ve görüşler bir kitapçık olarak hazırlanmaktadır.
8. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı ve Vakfımızın yönetim kurulu üyesi sayın Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 1996 ve 1997 yıllarında Dergimiz Emel’in kağıt ve matbaa giderlerini temin etmiştir. Dergimizin son iki yıldır maddi bakımdan rahat bir şekilde yayınını sürdürmesi onun yardımları sayesinde olmuştur. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ederiz.
9. Emel Dergimiz yayını gerek muhteva gerekse biçim olarak her geçen gün artan bir kalitede sürdürmektedir. Bunda en büyük pay tamamen gönüllülerden oluşan EMELcilerdedir. Başta Dergimizin Yazı Kurulu başkanı Doç.Dr. Hakan Kırımlı olmak üzere, Vakfımızın Ankara temsilcisi Tuncer Kalkay, Zuhal Yüksel, Namık Kemal Bayar, Akif Albayrak, Gülşen Koşay, Mine İmrak’a, Tuncay Kalkay, Nail Aytar ve diğer emeği geçenleri teşekkürlerimizle kutluyoruz.
Keza, Vakfımızın muhasebe, vergi vb hizmetlerini yürüten sayın Savaş Göynüllü,bürokratik işlerini halleden Güzin Bektirliye, Kırım’a gönderilen yardım malzemeleri ücretsiz olarak taşıyan Bosfor firması yetkilisi Abdurrahman Abdurrahman’a da teşekkür ederiz.
Yönetim Kurulu
Zafer Karatay |
Dr .Niyazi Elitok |
Dr . Fikri Kançal |
Celal İçten |
Savaş Göynüllü |
Başkan |
2.Başkan |
Genel Sekreter |
Üye |
Muhasip Veznedar |