2004 Yılı Faaliyet Raporu

Değerli Üyelerimiz.

Bu faaliyet dönemimizde farklı ama önemli ve etkili faaliyetler yaptık.

Çok sevdiği vatan Kırım’a döndükten sonra vefat eden kurucu üyemiz rahmetli Safiye Nezetli adına düzenlediğimiz ve 2003 yılında ilan ettiğimiz aile tarihi yarışması 2004 yılında tamamlandı. Yarışma Latin harflerinde ve Kırım Tatar Türkçe’sinde oldu. Bu şekilde hem Kırım Tatar Milli Meclisi’nin  Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçme kararını desteklemek, halkı teşvik etmek ve bunu yaygınlaştırmak amacımızdı. Hem de son yıllarda çok önem kazanan sözlü tarih yoluyla yakın tarihimizi kayıt altına almaktı. Bu şekilde merhume Safiye Nezetli’nin de amaçlarına ideallerine hizmet etmiş olduk.

Yarışma Kırım’da Vatan’a dönüş sonrasında en çok ilgi gören en çok katılımın olduğu bir yarışma oldu. Toplam 221 kişi sayfalarca aile tarihlerini yazarak katıldılar. Yaşlı insanlarımızdan gencecik öğrencilerimize kadar insanlarımızın katılması çok sevindirici ve teşvik edici oldu.

Öyle ki değerli jüri üyeleri yarışmada ilan edildiği şekilde derecelendirme yapamadılar ve bütün ödülleri 50 eser arasında paylaştırmak zorunda kaldılar.

Bu yarışmanın gerçekleştirilmesinde büyük emeği geçen Doç. Dr. Zuhal Yüksel’e ve diğer jüri üyeleri Kırım Yazarlar Birliği Başkanı ve Yıldız Dergisi Genel Yayın yönetmeni Şakir Selim, Hidayet Gazetesi Baş redaktörü Zakir Kurtnezir, Kırım Sanayi ve Pedagoji Üniversitesi Türkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Kerim, Yazar araştırmacı Enver Özenbaşlı, Kırım Devlet Üniversitesi Kırım Tatar Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Şevket Yunus ve Yanı Dünya Gazetesinden Seyran Süleyman’a, sekreteryayı yürüten İsmail Gaspıralı Kütüphanesi arşiv müdürü Gülnara Yagyayeva’ya teşekkür ederiz

.

Ödül töreni Mayıs ayında Kırım Tatar Milli Tiyatrosunda gerçekleştirildi. Salonu tahsis eden tiyatro yetkililerimize, tören sonrası Türk Dünyasından bir birinden güzel türkü ve şarkılarıyla dinleyenleri mest eden ve Türk Kültür Birliği duygusunun Kırımdaki soydaşlarımız arasında güçlenmesine büyük katkıda bulunan konseriyle renklendiren sanatçı arkadaşımız Bünyamin Aksungur’a ayrıca teşekkür ederiz.

Bu faaliyetler Kırım’daki basın yayın organlarında geniş bir şekilde yer aldı ve böylelikle Türkiye ve Kırım arasındaki bağlar daha da kuvvetlendi.

Elbette TİKA Kırım Program Koordinatörlüğüne kiraladığımız Safiye Nezetli’nin mirası dairenin her türlü resmi işlerini takip eden, tadilat ve tamiratını gözeten İsmet Yüksel’in hizmetleri her türlü takdirin üzerindedir.

TİKA Kırım Program Koordinatörlüğü ve Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Türkoloji Araştırma Merkezi işbirliğinde 31 Mayıs–7 Haziran 2004 tarihleri arasında Kırım- Akmescit’te 21 ülkeden 43, Türkiye’den ise 36 akademisyenin katılımıyla düzenlenen  “I. Uluslararası Türkoloji Sempozyumu”nun duyurulması, bilim adamlarının katılımı için destek verilmiştir

Yine Şehremini’de dernek ve vakfımızın merkezi olarak kullandığımız Pazartekke sokağındaki dairelerimizin tamiratı yapılarak tamamen yenilendi.

Vakıf yönetim merkezimiz, kütüphane ve arşivimiz peyder pey kardeş kuruluşumuz olan ve pek çok ortak faaliyette bulunduğumuz Kırım Derneğimizin bulunduğu Dr.A. İhsan Kırımlı Kültür Merkezi’ne taşındı. Burada kütüphanemizi 2005 yılında düzenlemek amacındayız

 Öncelikle Kırım’da Rusçanın büyük etkisi altında kalan ve Ruslaşma tehlikesi karşısında bulunan çocuklarımızın ve gençlerimizin Ana Dillerini geliştirmeleri, ana dilimizde Kırım Türkçesindeki neşriyatlarımızın desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla, Kırımdaki 15 Milli Mektebimiz ile 15 adet Kırım Türkçe’sinde dersler veren okula Yanı Dünya, Kırım, Hidayet Gazeteleri ile Yıldız dergisi abone yapılmıştır.

Kırım Tatar Türkçe’sindeki radyo yayınları ve Televizyon programları desteklenmiştir. Kırım Televizyonunda yayınlanmak üzere Türk kültürünü, medeniyetini, tarihini anlatan, eğitim kültür, belgesel ve müzik programları verilmiş, ayrıca VCD, CD, video kaset ve benzeri yayın materyalleri desteği sağlanmıştır.

Kırım Tatar Televizyonu müdürü Seyit İslam Keşfi ve televizyon ve basın mensuplarının Türkiye’yi ziyaretlerinde her türlü destek sağlanmıştır.

Hazırlanmasına destek olduğumuz TRT’de yayınlanan Kırım ve Kırım Türkleri konulu programa stüdyo konuğu olarak kurucu üyemiz Doç.Dr. Hakan Kırımlı katılırken Kırım’dan telefonla bağlanarak anma mitingi ve faaliyetler hakkında yönetim kurulu başkanımız Zafer Karatay geniş bilgiler verdi.

Yine yapımcılığını Neşe Karatay, yönetmenliğini Yönetim Kurulu Başkanımız Zafer Karatay’ın yaptığı çekimlerinde arşivlerimizden yararlanılan İsmail GASPIRALI belgeseli 4 bölüm olarak TRT’de yayınlandı. Hem bu belgeselin, hem de TRT’de tekrar yayınlanan 6 bölümlük KIRIM Belgeselinin tanıtımına ve duyurulmasına Kırım Derneğimizle birlikte büyük destek verilmiştir. Bu iki belgesel Kırım’ı ve Kırım Türklerini ve Türk Dünyasında aydınlanmanın öncülerinden büyük fikir adamı Dilde İşte Fikirde Birlik şiarıyla tanınan eğitimci, gazeteci İsmail Gaspıralı’yı geniş kitlelere tanıtma da çok etkili olmuştur. İsmail Gaspıralı Belgeseli’nin  İstek Vakfı Oğuz Kaan okullarındaki okuyan öğrencilerce en iyi belgesel program ödülü alması bizleri de mutlu etmiştir. Bu belgesellere emeği geçenleri kutluyor ve teşekkür ediyoruz.

Yine TRT yapımı olarak Neşe ve Zafer KARATAY’ın çekimlerine bu yıl içerisinde başlanan İkinci Dünya Savaşı dönemindeki Sovyetler Birliğindeki Türklerin kaderini anlatan ‘Gamalı Haç İle Kızılyıldız Arasında Türkler’ adlı belgesele de arşiv malzemesi vb her türlü desteği vermeyi sürdürdük.

İsmail Gaspıralı’nın doğumunun 150 yılı olan 2001 yılında düzenlenmesin destek verdiğimiz Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinin TÜRKSOY ve TİKA işbirliğinde uluslar arası bir konferans düzenlenmişti. Konferansın ilmi yöneticisi üyemiz Doç.Dr. Hakan KIRIMLI bu konferansta sunulan bildirilerden başka, Türkiye’de ve Dünyada İsmail Gaspıralı hakkında çıkmış bütün makaleleri uzun süren bir emekle bir araya getirmiştir.  Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi tarafında içerisinde neşredilen 800 sayfalık bu dev esere başta üyemiz Hakan Kırımlı ve Bülent Tanatar olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

10,11 ve 12 Aralık 2004 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Kırım Tültür Günleri İstanbul Kırım Derneğimiz ve Vakfımız yönetim kurulunun uzun aylar süren çabaları ve kulisleri neticesinde gerçekleştirildi. Bu kültür günleri Vakıf Başkanımız ve aynı zamanda TRT İstanbul Televizyonu Müdürü Zafer Karatay tarafından çekimleri yaptırtılarak TRT’de yayınlanması sağlandı. Böylelikle Kırım Türk Kültürünün geniş kitlelerce tanınması ve seyredilmesine büyük katkı sağlanmış oldu.

 Geçtiğimiz yıllarda açtığımız  www.emelvakfi.org www.ismailgaspirali.org  ve  www.vatankirim.net sitelerine sponsorluğumuz devam etti.

Kırım Türklerinin Kırım’dan sürgün edilişlerinin 60 yılında www.surgun.org adresinde özel bir site açtık. Haluk ve Özgür Karahan bu siteyi de diğer sitelerde olduğu gibi büyük bir başarıyla hazırladı. Gerek bu sitemiz gerekse de mevcut arşivimiz ile birçok yayın kuruluşuna bilgi, belge ve fotoğraflar verdik.

Sözlü tarih çalışmalarımızı devam ediyor. Çeşitli kişilerle yapılmış röportajlar yeni arşivimize eklendi. Yurt içinden ve yurt dışından çeşitli araştırmacılara destek olundu.