EMEL KIRIM VAKFI’NDAN

EMEL KIRIM VAKFI’NDAN

 

Hazırlayan: Nurten BAY

Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı olarak 2020 yılının ikinci üç ayında yaptığımız faaliyetlerden bazılarına ve özet olarak burada yer verdik.

Çin virüsü sebebiyle yapmayı planladığımız bazı faaliyetleri iptal etmek zorunda kaldık. Yine aynı sebeple Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın 16.03.2020 tarih ve E.5361 sayılı genelgesine istinaden Vakfımızın genel kurulunu da erteledik.

Faaliyetlerimizin çoğu Internet ortamına taşındı. Emel Dergimizin Ocak-Şubat-Mart 2020 tarihli 270. sayısını internetten bedelsiz erişime açtık. O dönemdeki tedbirler sebebiyle dergimizin matbaa ve postalama işlemleri gerçekleştirilemedi.

Yaptığımız faaliyetlerin tamamına; geniş haber, fotoğraf ve videolara internet sitemizden ( www.emelvakfi.org ) erişebilirsiniz 

CAFER SEYDAHMET KIRIMER’İ ANMA

Çin virüsü salgını sebebiyle, Emel dergisi ve Emel Kırım Vakfı olarak siyasî mürşidimiz, Kırım Halk Cumhuriyeti’nin önderlerinden, Dışişleri ve Harbiye Nazırı Cafer Seydahmet Kırımer’i 60.ölüm yıldönümünde planladığımız anma programını gerçekleştiremedik. Ancak onu rahmetle, dualarla, sosyal medyada geniş şekilde tanıtarak anmanın yanısıra yolbaşçımız Cafer Seydahmet KIRIMER’in aziz hatırası için, her gün İstanbul Fatih ilçesinde evsizlere yoksullara sıcak yemek aş pişirip dağıtan Tümyad -Tüm Yardımlaşma Derneğine muhtelif gıda yardımında bulunduk ve evsizlerin duasını aldık. Bu yardımı üstlenen başkanımız Zafer Karatay, Neşe Sarısoy Karatay, Dilek Karahan ve Hüseyin B. adlı dostumuza, her gün sevgiyle, fedakarlıkla aşları pişirip gece gündüz dağıtan TÜMYAD gönüllülerine teşekkür ederiz.

“Emel dergisinin ve Kırım davasının yaşamasını sağlayanlar CAFER SEYDAHMET KIRIMER’in yetiştirdiği idealistlerdir” Müstecib Ülküsal –Hatıralar s. 165.

 

FİKRET YURTER’İ KAYBETTİK

Kırım davamıza büyük hizmetleri geçmiş olan, Kırım Türkleri Amerikan Birliği eski başkanı, Kırım Fonu Başkanı Fikret Yurter’e Allah’tan rahmet diliyoruz. Muhterem eşi Hatice Yurter, evlatları Bora ve Ayser ile Yurter ve Altan ailelerine, ABD’deki Kırım Tatar toplumu ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.

1 Mayıs 2020 günü New York’ta vefat eden Fikret Yurter, tasarımını kendisinin yaptığı, kuruluşuna büyük emek harcadığı, dünyadaki ilk Kırım Tatar sürgün anıtının olduğu New York’taki Müslüman mezarlığına defnedildi. Mekânı cennet olsun.

 

KIRIM SAATİ’NDE EMEL DERGİSİ’NİN 90 YILINI KONUŞTUK

QHA tarafından hazırlanıp Facebook üzerinden yayın yapan Kırım Saati programının 11 Mayıs 2020 tarihinde saat 23.00’teki canlı yayınında Aydın Taş’ın konukları Emel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Özgür Karahan ve Emel Dergisi yazarlarından Serkan Sava oldu.

Kırım Saati’nin bu yayınında Emel Dergisi, Kırım Tatar Diasporası’nın faaliyetleri ve Kırım Tatar diliyle ilgili fikirler ve görüşler paylaşıldı.

 EMEL DERGİSİ 90. YILINDA 270. SAYISI ONLİNE ERİŞİME AÇILDI

Serkan Sava, “Emel’deki yazıların üslubundan, seçiminden ve içerikten bağımsız olarak, Kırım Tatar milli hareketinin tarihini görmek mümkün.” dedi.

Karahan, 90 yıldır yayın yapan ve 270. sayısına ulaşan Emel Dergisi’nin son sayısının emelvakfi.org adresinde online erişime açıldığının bilgisini de Kırım Saati izleyenleri ile paylaştı.

“RUSYA VE HUKUKSUZ UYGULAMALARI SADECE KIRIM VE UKRAYNA ÖZELİNDE BİR TEHDİR DEĞİLDİR”

Karahan, hukuksuz bir şekilde başka bir ülkenin topraklarında haksız yargılama ve tutuklamalar yapan Rusya’nın, sadece Ukrayna ve Kırım ekseninde değil, tüm Karadeniz havzasında ve Türkiye için de bir tehlike oluşturduğuna vurgu yaptı. Rusya’nın bu hukuksuz uygulamalarını profesyonelce medya propagandalarıyla güçlendirdiğini ifade eden Karahan, tüm ülkelerin bu propagandalara savunma geliştirmesi gerektiğine değindi.

SAVA: RUSYA, KARŞIT GİBİ GÖRÜNSE DE NAZİ ALMANYASI’NDAN FARKSIZ DEĞİLDİR

Sava, Rusya’nın bugüne kadar Nazi Almanyası uygulamalarına ve anlayışına son derece karşıtmış gibi görünse de çok benzer uygulamalarla sahneye çıktığını belirtti.

Karahan, “Ruslar tarafından 18 Mayıs 1944’ün gerekçesi olarak 2. Dünya Savaşı, Kırım Tatarları, Almanlar gibi bir kompozisyon çizilse de, büyük resme bakıldığı zaman bir sonraki asıl hedefin Türkiye olduğu çok net görülüyor. Karadeniz etrafındaki Türk-Müslüman unsurların sürgüne tabi tutulması, hayatları boyunca Almanlarla hiç karşılaşmamış Ahıska Türklerinin soykırıma uğratılması, olası bir Rus-Türk savaşında kendilerini güvenceye almak amacıyla yapılmış acımasız bir soykırımdır.” diyerek Türkiye başta olmak üzere tüm dünyanın bu uygulamalara karşı çalışması ve karşı durması gerektiğine dikkat çekti.

“KIRIM’IN İŞGALİ BÜTÜN DÜNYA İÇİN İŞARET FİŞEĞİ OLMALIYDI”

Sava, dünyanın Kırım’ın işgaline gösterdiği sessizliği şöyle tanımladı:

“Kırım’ın işgali bütün dünya için işaret fişeği olmalıydı. Bu sessizlik, dünyanın artık eskisi gibi bir yer olamayacağının, dünyadaki bütün yazılı anlaşmaların, uluslararası kuruluşların görüldüğü kadar ciddiye alınan şeyler olmadığının ve dünyanın kaba kuvvete teslim olduğunun göstergesiydi. Kırım’ın işgaline ses çıkaranlar da sadece Türkler ve Kırım Tatarları adına değil tüm dünya ve insanlık adına hareket ettiler.”

TÜRK OCAKLARI AYDIN ŞUBESİ’NDE İNTERNET KONFERANSI: KIRIM VE SÜRGÜN

Türk Ocakları Aydın Şubesi tarafından 18 Mayıs 1944 Kırım Türklerinin Sürgünü’nün yıl dönümü nedeniyle internet üzerinden “KIRIM VE SÜRGÜN” konulu canlı yayın programı gerçekleştirildi. İnstagram üzerinden 17 Mayıs 2020 saat 21.30 da gerçekleştirilen canlı yayın programı 90 dakika sürdü, Zafer Karatay konuşmacı olarak katıldı. Programın takdim ve idaresini Aydın Türk Ocağı Başkanı Dr. Eyüp Doyuran yaptı.

KARATAY TURDEB’İN CANLI YAYIN KONUĞU OLDU

20 Mayıs 2020 Çarşamba gecesi saat 22’de Instagram üzerinden canlı yayınlanan programda, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, TURDEB (Türkiye Dergileri Birliği) Başkanı Fatih Bayhan’ın konuğu oldu. 45 dakika süren programda Karatay 90.yayın yılında Emel Dergisi, Emel dergisi ve Emelcilerin geçmişten bugünü Kırım Tatar Milli Hareketi içindeki rolü, Emel dergisinin gelecek planları, Kırım sürgünü, Rusya’nın Kırım’ı işgalini anlattı.

KARATAY TÜRKFAM’IN BİZ BİZE PROGRAMINA KATILDI

Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay TÜRKFAM | Türkiyat ve Fikir Araştırmaları Merkezi’nin instagram hesabından yayınlanan Biz Bize programında tarihçi Serhat Doğan ile Kırım’da son durum, Rusya’nın işgali, sürgün ve sonuçları üzerine sorularını cevaplandırdı.

 

KARATAY: “KIRIM TATARLARININ MİLLÎ BENLİKLERİNİ KAYBETMEMELERİ İÇİN ANA DİLİNE SARILMALARI ŞARTTIR”

Kırım Tatar gençleri, Nisan’ın ilk haftasında change.org platformu üzerinden internette başlattıkları imza kampanyası ile KTMM Başkanı Refat Çubar ve KTMM üyeleri başta olmak üzere Kırım Tatar halkına çağrıda bulunarak, ana dilinde konuşmanın önemine dikkat çekti. Kırım Tatar dilinin canlandırılması çağrısı, Kırım Tatarları arasında geniş yankı uyandırdı.

KTMM Başkanı Refat Çubar, Kırım Tatar dilini canlandırmak amacıyla başlatılan imza kampanyasını desteklediğini açıklamıştı. Kırım Haber Ajansına konuşan Çubar, tüm Kırım Tatar gençlerinin bu kampanyaya katılmasını ve KTMM’ye bu konuda yardımcı olmaları gerektiğinin altını çizmişti.

“DÜNYA KIRIM TATAR KONGRESİ YÖNETİM KURULU, BÜNYESİNDE BİR ÇEVİRİ KOMİTESİ OLUŞTURULMALI”

Konuya ilişkin, QHA’ya açıklamalarda bulunan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, Kırım Tatar dilinin gelişmesi için bazı adımların atılması gerektiğini vurguladı. Bezikoğlu, Kırım Tatar dilinin canlandırılması çağrısı hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bu kampanyayı destekliyorum. Liderlerimizin bize örnek olması gerekli, ama bütün sorumluluğu onlara yıkmak yanlıştır. Refat Çubar’ın açıklamasında haklılık payı var. Dili yaygınlaştırmak sivil toplumun ve özellikle çok daha büyük kaynaklara, geniş imkanlara sahip, Türkçeyi iyi bilme avantajına sahip, geniş nüfusa sahip Türkiye diasporasının sorumluluğudur. Hemen Dünya Ķırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu tarafından bir çeviri komitesi oluşturulmalı. Öncelikli olarak çevrilecek metinler belirlenmeli. Sonra da diasporanın, Ukrayna’daki Kırım Tatarlarının katılımıyla, internet ortamında yürütülecek çeviri kampanyaları düzenlenmeli, hızla en önemli metinler gönüllüler tarafından Kırım Tatarca’ya çevrilmeli. Bu sayede herkes Kırım Tatarcası’nı da geliştir. Çevrilen metinler dil uzmanlarımız tarafından kontrolden geçirildikten sonra dijital ortamlarda paylaşıma sunulabilir. Herkesin evde olduğu şu günleri fırsata çevirebiliriz. Sürgünün yıl dönümüne kadar 500-1000 metin hedefleyebiliriz. Daha evvelden Kırım Tatarca Wikipedia ve çeviri programları oluşturma denemeleri vardı. Bu tecrübelerimizden yararlanabiliriz. Dilimizi kaybetmek, geçmişimizle, ananelerimizle, hikayelerimizle bağımızı tamamen koparmak demektir.”

“KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ NEZDİNDE YAPILMIŞ BİR ÇAĞRI OLARAK GÖRÜYORUM”

Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay, Kırım Tatar dilinin yeniden canlandırılması konusunda, görevin bizzat Kırım Tatarlarında olduğunun altını çizdi. Karatay şu açıklamaları yaptı:

“Ana dilimiz ile ilgili bu çağrının muhatabı olarak, özellikle işgal altında yaşayan Kırım Tatarları başta olmak üzere bütün dünyadaki Kırım Tatarlarına, Kırım Tatar halkı tarafından seçilmiş ve onu temsile yetkili en üst organ olarak yetkilendirilmiş ve görevlendirilmiş Kırım Tatar Milli Meclisi nezdinde yapılmış bir çağrı olarak görüyorum. Elbette, toplumumuzun yolbaşçıları bu konuda örnek olmalılar. Yazarlarımız, aydınlarımız, sivil toplum örgütü temsilcilerimiz de bu işte ön ayak olmalılar. Bu konuda en büyük görev, elbette gençlerimize ve halkımızın duyarlı insanlarına düşüyor. Bunu, başkalarından bekleyerek değil bizzat her bir ferdimiz, hayat felsefesi ve bir yaşam biçimi olarak uygularsa başarırız. Elbette anadilini bilmeyen, konuşamayan, yazamayan bir KTMM üyesi, bir sivil toplum örgütü yöneticisi, Kırım Tatar Milli Hareketi aktivisti, yazarı, aydını şairi, öğretmeni, sanatçısı olmamalı. Buna benzer çağrılar geçmişte de yapılmıştı. Sanırım, gelecekte de çok yapılacak. Hatırlıyorum, 2009 yılında Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Vatan Kırım’daki ilk toplantısı ve 18 Mayıs 1944 sürgünü anma mitingi esnasında Kırım Tatar Milli Hareketinin kahraman evlatlarından Bekir Ömer çok ironik bir ana dili çağrısı yapmıştı ve bu çağrı geniş bir yankı bulmuştu. Ama bu çağrıyı takdir edenlerin, katıldığını söyleyenlerin ekseriyeti, yine ana dilinde yazıp konuşma yerine başka dilleri seçtiler. İnşallah, bu hareket başarılı olur. Halkımızın her bir ferdi üstüne düşen sorumluluğu yerine getirir. Özellikle Slav dünyası içerisinde yaşayan halkımızın milli benliklerini kaybetmemeleri için
ana diline sarılmaları şarttır.”

 

“KIRIMOĞLU, BİR HALKIN MÜCADELESİ” KİTABI YAYIMLANDI

Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay’ın “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” kitabı okuyucuyla buluştu. Karatay kitabında Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yaşam öyküsünü ve Kırım Tatarlarının milli mücadelesini anlatıyor.

Zafer Karatay, Kasım 2019’da İstanbul’da basımı tamamlanan 255 sayfalık kitabın gelirini, Emel Kırım Vakfı Kütüphane ve Arşiv Merkezinin satın alınması için Emel Kırım Vakfına bağışlayacak.

Nasıl Temin Edilebilir?

Kitabı almak isteyenlerin bedeli olan 40 TL’yi Emel Türk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfının Vakıflar Bankasındaki;

TL Hesap IBAN : TR29 0001 5001 5800 7279 9977 33 nolu hesabına veya Özgür Karahan adına PTT nezdindeki 8728830 nolu Posta Çeki hesabına yatırmaları, sonrasında posta adreslerini kirim @emelvakfi.org bildirmeleri gerekiyor. Daha sonra kitap adreslerine kargo ile yollanıyor.

Ankara’daki okurlar kitabı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinden; ayrıca Kocaeli’de Tataroğlu Hediyelik’ten de temin edebilirler (Tel 0535 6889479 Feridun Akçora)

Yazardan imzalı temin etmek isteyenler için ise;

Zafer Karatay adına,

TR720001500158007301486533 Vakıfbank,

TR500006400000110010258120 İşbankası,

TR650001200976400001046791 Halkbank,

veya 17192938 no’lu Posta Çeki hesabından birine parayı yatırarak 
zaferkaratay @yahoo.com adresine veya WhatsApp’tan 05543172580 no’lu telefona adreslerini iletmeleri halinde kargoyla adreslerine yollanacaktır.

TAVSİYELER

ANKARA’DA BELGESELCİ GÖZÜYLE KIRIM KONFERANSI

Ankara Merkezli faaliyet gösteren Kırım Vakfı’nın aylık olarak düzenlediği Tarih Kültür Konferanslarının Mayıs ayı konuğu, …