EMEL KIRIM VAKFI’NIN 2017 FAALİYETLERİ

4 Şubat 2017: Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun Değerlendirme Toplantısı

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun Ankara’da yapılan ve Kırım Türklerinin yolbaşçısı Mustafa A. Kırımoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına Vakıf yönetim kurulu üyelerimizin bir bölümü katılmıştır. 

23 Şubat 2017: Çeçen ve İnguş halklarının sürgününe dair basın açıklaması
Rusya işgalinin 3. yılı, Noman Çelebi Cihan’ın şehadetinin 99.yılı münasebetiyle:
Rusya 1783 yılında ilk defa vatan Kırım’ı işgal ve ilhak etmişti. Bu karanlıktan İsmail Gaspıralı ile canlanan Kırım Tatarları, Çarlık Rusyası’nın son demlerinde, seçilmiş ve yetkilendirilmiş temsilcilerinin oluşturduğu Kırım Tatar Millî Kurultayı’nda 26 Aralık 1917’de Kırım anayasasını kabul edip Kırım Halk Cumhuriyeti’ni kurduklarını ilan ettiler.
Maalesef çok geçmeden, Akyar (Sivastopol)’daki Rus Bolşevik denizcileri halkımıza saldırarak bu hükümetimizi yıktılar ve hükümetimizin başı ve Kırım Başmüftüsü Numan Çelebi Cihan’ı yakalayarak 23 Şubat 1918’de Akyar’da hapishanede kurşuna dizerek şehit ettiler. Andlı kurbanımızın cesedini Karadeniz’e attılar. Akyar (Sivastopol)’daki Bolşevik Rus kuvvetleri, böylece, Kırım Türklerinin 1783 yılında düştükleri Rusya esaretinden kurtulma sevinç ve ümitlerini yıktılar. Ne yazık ki Kırım Türkleri, SSCB’nin dağılmasından sonra 18 Mayıs 1944’te top yekün sürgün edildikleri Vatan Kırım’a olağanüstü bir mücadele ile dönüp, milli ve dini medeniyetlerini yeniden canlandırmaya çalışırken bir kere daha Rusya’nın işgaline ve terörüne maruz kaldılar.
3 yıl önce bugünlerde 2014 yılında Akyar’daki Rus Karadeniz filosundaki askerler, bugün bir kez daha, Kırım Türklerinin vatanlarına kavuşmasının sevinci ve gelecek umutları üzerine gerçek bir karabasan olarak çöken totaliter Putin Rusyasınca işgalinde en önemli güç olarak rol oynadılar. Bu işgalin ilk kurbanı da 3 çocuk babası Reşat Ametov oldu. Kaçırılarak işkenceyle şehit edildi.
Şehit edilen Noman Çelebi Cihan’dan canlı meşalemiz Musa Mamut’a, Sovyet zindanlarında Stalin’in kıyımına uğrayan aydınlarımızdan son şehit Reşat Amet’e kadar bütün şehitlerimiz, Kırım Tatarlarının, Rusya işgaline karşı direniş gücünü veren milli ruhlarıdır.
Şehadetinin 99. Yılında Noman Çelebi Cihan ve onunu nezdinde bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Kırım Tatarları onlara layık mücadelesini. Her zamanki gibi teröre, şiddete başvurmadan kararlılıkla, birlik ve beraberlik içerisinde sürdürecek, Rusya işgaline asla boyun eğmeyecektir.
Bu vesileyle, tıpkı Kırım Tatarları gibi Stalin ve Sovyet Rusyasının kurbanları olan, 23 ve 24 Şubat 1944’de vatanlarından sürgün edilen Çeçen ve İnguş kardeşlerimizin acılarını paylaşıyor, sürgünde hayatını kaybedenlere Allah’dan rahmet diliyorum.
Dünya tarihi bize göstermiştir ki hiçbir zorba iktidar ve devletin ömrü uzun olmamıştır. Bu karanlık dönem de onlarca sene sürmeyecektir. Kırım Tatarları millî emellerine, millî haklarına eninde sonunda kavuşacaktır.
 
    Zafer KARATAY
    Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi

 

    Emel Kırım Vakfı Başkanı
 
12 Şubat 2017: Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin tanışma kahvaltısı
Yeni faaliyete geçen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin, ilk etkinliği olan 12 Şubat 2017 Pazar günü düzenlemiş olduğu tanışma kahvaltısı etkinliğine Emel Kırım Vakfı başkanımız, bazı yönetim kurulu üyelerimiz ve mensuplarımız ile katılım sağlanmış, dernek başkanı ve yöneticileri tebrik edilmiştir. Vakıf Başkanımız Zafer Karatay Kırım ve Kırım Türkleri ve millî davamız konusunda bir konuşma yapmış, derneğe ve mensuplarına Kırım Millî Mücadelesinde başarılar dilemiştir.
 
24 Şubat 2017: Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nde Numan Çelebicihan’ı Anma” konulu konferans

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesi’nin mutat Cuma Konferansları çerçevesinde Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar Kırım’ın Antlı Şehidi “Numan Çelebicihan’ı Anma” konulu bir konferans vermiştir. Konferansı müteakip Cafer Sadık Özlevent hoca Çelebicihan’ın anısına dua okumuştur. Toplantı sonrasındaki ikramın sahipliğini ise Mangüp Gıda yapmıştır.

 

 

24 Şubat 2017: Eskişehir’de “İşgalin 1095. Gününde Kırım Konferansı ve Fotoğraf Sergisi”

 

Vakfımızın da katıldığı, Kırım Tatar Teşiklatları Platformu tarafından Eskişehir’de düzenlenen “İşgalin 1095.Gününde Kırım Konferansı ve Fotoğraf Sergisi”ne Vakfımızın başkanı Zafer Karatay, işgal döneminde Kırım’da bulunan gazeteci Gönül Şamilkızı ile birlikte konuşmacı olarak katıldılar. Konferansa Ukrayna’nın Türkiye büyükelçisi, Eskişehir milletvekilleri ve halkın ilgisi büyük oldu.
 
25 Şubat 2017: TRT Avaz kanalındaki Türkistan Gündemi programı

 

Kırım millî şairi Çelebicihan’ın şehadetinin 99. yılı vesilesiyle TRT Avaz kanalındaki Türkistan Gündemi programında Dr. Fahri Solak’ın konuğu olan Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar genç yaşında Bolşevikler tarafından katledilen Kırım Halk (Demokratik) Cumhuriyeti’nin başkanı ve Kırım Tatar millî marşı “Ant Etkenmen’in yazarı Çelebicihan’ın hayatı ve faaliyeti hakkında konuşmuştur.

 
 
25 Şubat 2017: Ülkü-Der’den Kırım-Karabağ konferansı
İstanbul Maltepe’de ÜLKÜ-DER (Ülkücü Düşünce Derneği) Genel Merkezi Dündar Taşer Konferans Salonu’nda Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökmen Kılıçoğlu’nun ve Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın konuşmacı olarak katıldığı “Uluslararası Hukuka Göre Kırım ve Karabağ’ın İşgali” konulu konferans düzenlendi. 
26 Şubat 2017: Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin düzenlediği Kırım İşgalinin 3. Yılında protesto gösterisi
Kırım İşgalinin 3. yılında Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul şubesi tarafından İstiklal Caddesinde ve Rusya Başkonsolosluğu önünde düzenlenen protesto gösterisine Emel KırımVakfı Başkanımız ve Yönetim Kurulu üyelerimiz ve bazı üyelerimiz katılmış, destek vermiştir.
 

26 Şubat 2017: Öktem Fikir Otağı’nın düzenlediği “Kırım Türklüğü Davası” konferansı

Öktem Fikir Otağı’nın ve Öktem dergisinin 26 Şubat Pazar günü saat 17.00’de Konferansın Süleymaniye’de KOCAV Erol Güngör Kültür Merkezi, Ömer Lütfi Mete Konferans Salonu’nda konferansta Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay konuşmacı olarak katıldı. Karatay’ın katılımcılara “Kırım Türklüğü Davası” konulu bir konferans verdi.

 

 

3 Mart 2017: Türk Dünyasının Ebedi Sesi Cengiz Dağcı Konferansı

 

Türk Edebiyatı Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen ve Fatih Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cengiz Dağcı’yı Anma konferansı moderatör Özcan Ünlü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra programda Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Cengiz Dağcı kitabının yazarı M.S. Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdulvahap Kara ve Kültür Üniversitesi öğretim üyesi ve Kırım’ın Ebedi Sesi Cengiz Dağcı kitabının yazarı İsa Kocakaplan, KTMM Türkiye temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay Cengiz Dağcı’yı çeşitli yönleriyle anlattılar. Açılışta Zafer Karatay’ın yönetmenliğini yaptığı, Cengiz Dağcı ile röportaj yapılmış tek belgesel olan Cengiz Dağcı Belgeseli seyredildi.
 
 

 

 

18 Mart 2017: Giray Kicirov için doğumgünü

Kırım’dan acil vaziyette Türkiye’ye getirilen ve İstanbul’da tedavi görüp ağır bir beyin ameliyatı geçiren Giray Kicirov için Emel Kırım Vakfı mensuplarınca moral olarak bir doğum günü tertip edildi. Yönetim Kurulu üyeleri ve mensuplarımızdan bazılarının da katıldığı ve çocuk davetlilerin bulunduğu doğum günü Giray kardeşimiz ve ailesi için güzel bir moral oldu. Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi Belgeseli yönetmeni ve vakfımızın üyesi Neşe Sarısoy Karatay kendisine bir bilgisayar hediye etti. 

 18 Mart 2017: Türk Yurdu Haber Analiz

Emel Kırım Vakfı Başkanımız ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay Kırım’da işgalin üçüncü yılında Kırım Tatarlarına yönelik baskıları Haber Analiz için değerlendirdi.
 
 
https://www.turkyurduhaber.org/haber/25938/karatay-rusya-kirim-tatar-milli-meclisini-ele-gecirmeye-calisti.html
 
19 Mart 2017: Emel Kırım Vakfı’nın genel kurul ve istişare toplantısı
19 Mart Pazar günü Emel Kırım Vakfı’nın genel kurul ve istişare toplantısı gerçekleştirildi. İstanbul, Kadıköy’deki Rıhtım Otel’de düzenlenen olağan genel kurul toplantısı ve genişletilmiş istişare toplantısı, şehitlerin ruhuna Fatiha okunmasıyla başladı.
İstiklal Marşı ve Ant Etkenmen’in söylenmesiyle açılan genel kurul ve istişare toplantısında önce Emel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Özgür Karahan, Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı’nın Kırım İstiklal Davası içerisindeki rolü, Emel Dergisi ve Emel Vakfı’nın faaliyetleri ve gelecek planları hakkında görsel bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumdan sonra Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım Türklerinin Millî Mücadelesi, Kırım’daki gelişmeler ve işgal ile ortaya çıkan durum ve bu süreçte Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi’nin rolü ve faaliyetlerini değerlendiren bir konuşma yaptı. Karatay, Kırım’daki soydaşların olağanüstü bir mücadele ile Kırım’a döndükten sonra, Kırım Tatar Millî Kurultayı’nın toplanması ve Kırım Tatar Millî Meclisi’nin Kırım Türklerini temsile yetkili en üst organ olarak göreve başlamasıyla birlikte, Emel Dergisi ve Emel Vakfı etrafında toplanan Emelciler olarak bütün güçleriyle Kırım’daki mücadeleye dahil olduklarını, Kırım’da yok edilen milli ve dini medeniyeti canlandırmak için destek verdiklerini söyledi.
“Kırım bizim kaynağımız, varlık sebebimiz. Kırım’da kaynak kurusa, Kırım’da Kırım Türklüğü olmazsa, bizim buralarda olmamızın uzun vadede bir anlamı olmayacaktır” diyen Karatay, Rusya’nın Kırım’ı işgali ile birlikte ortaya çıkan durumda Türkiye’deki ve dünyadaki Kırım Tatar teşkilatlarının güçlenmesi ve işgale karşı daha güçlü mücadele verebilmeleri için Emel Kırım Vakfı’nın elinden geleni yapacağını söyledi.
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, genel başkan yardımcıları ve DKTK Yönetim kurulu üyeleri Namık Kemal Bayar ve Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Suavi Oktay, Gebze Şubesi Başkanı Şerife Orak, Anadolu Yakası Şubesi Başkanı Turgut Güngez, DKTK Denetleme Kurulu üyesi Enver Aydoğan, Vakıf mütevelli heyeti üyelerinin katıldığı toplantıya çok sayıda akademisyen ve gençler de iştirak etti.
Toplantıda birçok kişinin söz alarak fikirleri ve görüşlerini dile getirdiği aktarıldı. Buna göre Ertuğrul Karaş, Tuncer Kalkay, Mehmed Maksudoğlu, Dünya Kırım Tatar Kongresi Gençlik Komitesi temsilcilerinden Fethi Kurtiy Şahin, Yekta Önder, Metin Batur, Didem Buhari Gülmez, Ömer Özel, Taner Kayan, Şerife Orak, Rana Ayhün, Yasemin Vatansever, Emine Halil, Mükremin Şahin, Aybala Polat, Emel Uygur, Suavi Oktay, Enver Aydoğan, Turgut Güngez, Erşahin Ayhün, Namık Kemal Bayar, Ümit Şilit, Elvaniye Şevket ve Kamelya Keskin’in söz alarak fikir, görüş ve tavsiyede bulundukları, kendilerinin neler yapabileceğini dile getirdiği belirtildi.
 
21.03.2017: “Kırım Demokratik Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü vesilesiyle Numan Çelebicihan ve 100 yıl sonra Kırım” konulu söyleşi
Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar Özkan ve Saadet Karayel çiftinin Ataköy 7-8. Kısım’da kitap dostları için açtıkları Taşlık Sahaf Kahve’de Salı Toplantıları çerçevesinde “Kırım Demokratik Cumhuriyeti’nin 100. yıldönümü vesilesiyle Numan Çelebicihan ve 100 yıl sonra Kırım” konulu bir söyleşi gerçekleştirmiştir.
 
25 Mart 2017: 8. Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Sempozyumu
MUHSİYAD (Muhsin Yazıcıoğlu Düşünce ve Stratejik Araştırma Derneği) tarafından, 25 Mart tarihinde düzenlenen 8.Uluslararası Muhsin Yazıcıoğlu Sempozyumu’na MUHSİYAD Başkanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Muhsin Yazıcıoğlu’nun eşi Gülefer Yazıcıoğlu, Büyük Birlik Partisi Başkanı Mustafa Destici’nin yanısıra birçok konuşmacı ve dinleyici katıldı.
Paneli Prof. Dr. Orhan Kavuncu yönetti. Diğer panelistler olarak Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreter Yardımcısı ve Ankara Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, Azerbaycan Kadın Hukukları Müdafaa Cemiyeti’nin Başkanı Hanım Halilova, Avrupa Türk Birliği Başkanı Erol Yazıcıoğlu ve Irak Türkleri Dernek Başkanı Mehmet Tütüncü’nün de yer aldığı panelde Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay Rusya işgali altında Kırım Türklerinin mücadelesini anlattı.
 
 
27 Nisan 2017: Sürgün ve Rus İşgali Sonrasında Kırım Tatarlarının Özgürlük Mücadelesi Konferansı
İstanbulAltınbaş (Kemerburgaz) Üniversitesinde Sürgün ve Rus İşgali Sonrasında Kırım Tatarlarının Özgürlük Mücadelesi konferansı 27 Nisan 2017 tarihinde Mehmet Altınbaş Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Konferansa Altınbaş Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü Yard. Doç. Dr. Pınar Üre, Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Sayın Zafer Karatay, Yönetmen, Yapımcı ve Yazar Sayın Neşe Sarısoy Karatay ve Üniversitemiz Uluslararası İlişkiler Bölümü Yard. Doç. Dr. Didem Buhari Gülmez katıldı.
 
8 Mayıs 2017: Muğla Üniversitesi’nde “Türk Dünyasında Sürgünler ve Zorunlu Göçler” etkinliği
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından organize edilen etkinliğe konuşmacı olarak Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı, yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay ile yapımcı ve yönetmen Neşe Sarısoy Karatay katıldı. 8 Mayıs 2017 tarihinde saat 14.00’te Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi AKM C Salonu’nda yapılan konferansta Zafer Karatay ile TRT İstanbul Televizyonu’nda yapımcı ve yönetmen, yazar Sayın Neşe Sarısoy Karatay’ın konuşmalarının yanı sıra “Gamalı Haç ile Kızılyıldız Arasında” (yön:N.S.Karatay) adlı belgeselden bir kesit izlendi. Üniversitenin TürkDünyası Kültür Topluluğu üyeleri okudukları, Türk Dünyasında yaşanmış sürgünleri ve zorunlu göçleri konu edinen şiirleriyle izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Neşe Sarısoy Karatay konferans sonrası Gamalı Haç İle Kızılyıldız Arasında kitabını imzaladı
8 Mayıs 2017: Türk Ocakları Muğla Şubesinde Türk Dünyasında Sürgünler Konferansı
08.05.2017 (Pazartesi günü) tarihli Ocakbaşı Sohbetinde Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ve yapımcı-yönetmen-yazar Neşe Sarısoy Karatay, Muğla Türk Ocağının konuğu oldu ve “Türk Dünyasında Sürgünler” başlığı özelinde Kırım Tatarlarının yaşadıklarını anlattı.
13 Mayıs 2017: Ankara’da 18 Mayıs 1944 Kırım sürgününü Anma
Emel Kırım Vakfı olarak Vatan Kırım’da mücadele veren kahraman kardeşlerimizin yanında olduğumuzu göstermek için, 18 Mayıs 1944 Kırım sürgün kurbanlarımızı, şehitlerimizi anmak için, işgalci Rusya’ya karşı tek yumruk olduğumuzu göstermek için otobüs ile Ankara’daki mitinge katıldık
15 Mayıs 2017: Bursa Teknik Üniversitesi’nde “Bir Halkın Mücadelesi Kırım” Konferansı
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) ‘2017 Alumni Small Grants’ Programı kapsamında “Bir Halkın Mücadelesi Kırım” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta Kırım Belgeseli Yapımcı ve Yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay ve Zafer Karatay katılımcılara belgesel ve Kırım halk mücadelesinin tarihi sürecini anlattı. Konferansa BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Güneri, Başkan Yardımcısı Haluk Yaşayanlar, Genel Sekreteri Süleyman Gence ve Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra pek çok öğrenci ve idari personel katılımda bulundu.
16-17 Mayıs 2017 Eskişehir Cengiz Dağcı Sempozyumu
Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Emel Kırım vakfımızca desteklenen Uluslararası Cengiz Dağcı Sempozyumu, 16-17 Mayıs 2017 günleri yapıldı. 60 bildirinin sunulduğu Cengiz Dağcı Sempozyumu’nun açılış konuşmasını düzenleme ve bilim kurulu başkanı Prof. Dr. İbrahim Şahin yaptı. Yapımcılığını Neşe Sarısoy Karatay’ın yönetmenliğini de Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın yaptığı Cengiz Dağcı belgeselinin gösterimi ile açılan, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, üyemiz Neşe Sarısoy Karatay, Londra temsilcimiz Melek Maksudoğlu ve Kırım’dan 7 temsilcinin katıldığı bu çok yararlı sempozyumun bildirileri ayrıca kitap olarak neşredildi,
Vatanı Dilinde Cengiz Dağcı Kitabı
Prof.Dr. İbrahim Şahin ve Prof.Dr. Saim Conoğlu’nun editörlüğünde hazırlanan ve Mayıs 2017’de Ötüken Neşriyat tarafından basılan ve Cengiz Dağcı ve eserleri hakkında çok önemli isimlerini birer makale ile katıldığı kitaba, Vakfımızın başkanı ve Cengiz Dağcı belgeselinin yönetmeni Zafer Karatay’da “Cengiz Dağcı ile kesişen Hayat Yolculuğum” makalesiyle katılmıştır. Karatay makalesinde dergimiz Emel ile Cengiz Dağcı arasındaki münasebetleri de anlatmaktadır.
18 Mayıs 2017: BASAD’da “Kırım Tatar Sürgünü Anmak” konulu konferans
Vakfımızın Bakırköy’de tertip ettiği 73. Yıldönümünde Kırım Tatar Sürgünü etkinlikleri bağlamında BASAD (Bakırköylü Sanatçılar Derneği) binasının konferans salonunda Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar “Kırım Tatar Sürgünü Anmak” konulu bir konferans vermiştir. Sunuculuğunu Elif Bağış’ın yaptığı program bağlamındaki konferansın ardından giriş kat hizasındaki kapalı çay bahçesinde “Kırım’a Ağıt” adı altında kemancı Ahmet Tanaydın’ın bugüne mahsus kurduğu orkestrası Neslihan Tanaydın’ın solistliğinde hüzünlü Kırım Tatar yırlarını seslendirdi. Daha sonra sahneyi yakın zaman önce piyanist Mamed Cafarov’la beraber Kırım Şarkıları adlı çom başarılı bir müzik CD’si çıkaran keman sanatçısı Metin Batur aldı ve albümde yer alan parçalardan hoş bir demet sundu. Geniş katılımlı bu programda 18 Mayıs 1944 sürgününü Bu etkinlikten sonra iştirakçiler hep birlikte, Kırım’ın işgalini protesto eden sloganlar eşliğinde Parka yürüdü ve orada Tarak Tamga figürlü mum gösterisi dekorunda Sürgün telin edildi.
18 Mayıs 2017: Karar gazetesinde tam sayfa makale ve TÜRKSAM, Stalin’den Putin’e Kırım Tatar Türklerinin Bitmeyen Sürgünü
Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Kırım sürgününün yıldönümünde bu insanlık trajedisini ve Kırım Türklerin bugün yaşadıkları işgal koşullarını kaleme aldı. Karatay sürgün ve günümüzde Kırım Türklerinin Rusya işgali altındaki durumunu TÜRKSAM’a (Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi) değerlendirdi.
Kamlançu Dergisinin Mayıs 2017 sayısı Kırım Sürgün sayısına makale
Elazığ’da yayın hayatına başlayan, İlk sayısını kapak konusu kanayan yaralarımzdan biri olan Doğu Türkistan’a ayıran, iki aylık Kültür, Sanat Fikir dergisi KAMLANÇU ikinci sayısını Rusya işgali altındaki Kırım’a ve Kırım Türklerinin mücadelesine ayırdı. Teşekkür ediyoruz. Kamlançu’ya yayın hayatında başarılar diliyoruz…
Haziran 2107: Alperen Dergisi Haziran sayısında
“Kırım Türkleri Rusya İşgaline Karşı” makalesi
Kırım’ın Rusya tarafından işgaline ve hukuksuz ilhakına karşı çıkan, Kırım’ın yerli ve tarihi sahipleri Kırım Türklerinin, Rusya’nin 1783 yılındaki ilk işgalinden bu zamana verdikleri mücadele ve işgale karşı çıkmalarının sebeplerini konu alan makale Alperen dergisinin Haziran sayısında yayınlandı.
14 Haziran 2017: Emel Kırım Vakfı Bakırköy’de iftar
Emel Kırım Vakfı 14 Haziran 2017, Çarşamba akşamı hemşehrimiz Ahmet Tanaydın’ın işlettiği Bakırköy’deki Teria Gusto’da iftar yemeği programı düzenledi.
Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisinin Bakırköy’deki iftarı, Kırım’ın işgal edilmesinden sonra Rusya tarafından faaliyetine izin verilmeyen ve şimdi Kiev’de yayınını sürdüren Kırım Tatar Televizyonu ATR’nin Ramazan Bereketi programına canlı bağlantıda haber yapıldı. ATR TV ve muhabiri Emin’e Halil’e ve kameraman Vladlen Melnikov’a teşekkür ederiz
Emel Kırım Vakfı
26 Temmuz 2017: TRT Haber Stüdyosu Programı
Vakıf Kurucu üyelerimizden dünyaca meşhur tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızın 1. ölüm yıldönümü dolayısıyla TRT Radyo 1 kanalında Haber Stüdyosu programına vakıf Başkanımız Zafer Karatay ve Vakıf üyemiz “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” belgeseli yönetmeni, Halil İnalcık ile birçok değerli belgesel hazırlamış Neşe Sarısoy Karatay konuk olarak katıldılar. Hem Halil inalcık belgeseli, Türk tarih belgeselciliği, Kırım Türkleri ve tarihi konusunda bilgi verdiler, soruları cevaplandırdılar
9 Ağustos 2017 Sabahattin Zaim Üniversitesi
BİGENÇ Derneği tarafından organize edilen Türk Dünyası İşbirliği Konseyi, birçok disiplinden eğitimin olduğu Yaz Kampı programı kapsamında Kırım Tatar Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay Derdimizi Seyre İşlemek” başlık altında özellikle belgesel filmler olmak üzere görsel basındaki çalışmalarını, Kırım Meselesini ve Kırım Türkleri ve Türk tarihi üzerine çekilen belgeselleri, Kırım Tatar Millî Meclisini, Kırım’ın işgalini Emel dergisinin Kırım MillîHareketi içerisindeki rolünü Türk Dünyasının vizyonunu anlattı.
11 Eylül 2017: Ahtem Çiygöz hakkında bildiri
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde mahkeme, işgalcilerin açtığı düzmece sözde 26 Şubat davası çerçevesinde 2 yıldan beri yargılanan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz hakkında 8 yıl hapiste kalmasına karar verdi. Bu konu hakkında KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay imzasıyla yayınlandığımız bildiri;
Kırım Türklerinin tarihi vatanı 2014 yılında, uluslararası her türlü hukuka tecavüz ederek illegal işgal ve ilhak eden işgalci Rusya yönetimi, bugün, 11 Eylül 2017 tarihinde insan hak ve hukuklarına bir kere daha tecavüz ettiğini açıklamıştır.
Kırım’ın işgaline başından beri karşı çıkan ve barışçı bir şekilde direnen Kırım Tatarlarını sindirmek ve işgale razı etmek için, onların seçilmiş en üst yetkili temsil organı Kırım Tatar Millî Meclisine ve liderlerine karşı yürütülen illegal baskılar ve yöntemler, 2,5 yıldır hapiste tutulan ve yargılanan Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün 8 yıl hapiste tutulacağının açıklanmasıyla bir kere daha açık bir şekilde Rusya yönetimince ortaya konulmuştur.
Kırım Tatarları iyi bilmektedirler ki, sözde illegal mahkemenin kararı, mahkemece değil, Kremlin yönetimince verilen bir karardır ve Milli Meclislerinin başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün nezdinde yargılanan Kırım Tatarlarıdır.
Diğer Kırım Tatar Millî Meclisi başkan yardımcısı İlmi Umerov’un yargılanmasının sürdüğü, millî yolbaşçımız Mustafa A. Kırımoğlu, Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve birçok Kırım Tatarının sürgün edilip, vatanlarına sokulmadığı bir süreçte, Ahtem Çiygöz’ün 8 yıl hapiste tutulacağının açıklanması, işgalci Rusya devletinin, Putin’in ve Kırım’daki zavallı adamlarının, Kırım Türklerinden ne kadar çok korktukları ve onların muhteşem direnişleri karşısında çaresizliklerinin bir göstergesidir.
Bugün hepimiz Ahtem Çiygöz’üz. Hepimiz Kırım Tatar Millî Meclisi’nin bir parçasıyız. Hepimiz, işgalci Rusya ve zorba Putin tarafından sindirilmeye çalışan Kırım’daki kardeşlerimizden biriyiz. İşgale ve ilhaka karşıyız.
AHTEM ÇİYGÖZ’E VE KIRIM’A ÖZGÜRLÜK!
23 Eylül 2017: Emel Kırım Vakfı, Emel Dergisi ve Gençlik İstişare toplantısı
23 Eylül 2017’de Kadıköy Rıhtım Oteli’nde Emel Kırım Vakfı yöneticileri ile Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden Kırım Milli Davası’na ve onun sesi olan Emel Dergisi’ne gönül vermiş gençler bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundular.
17 Ekim 2017: “Yeşilköy’de Bir Eğitim Öncüsü Kırımlı Fevzi Altuğ” fotoğraf sergisi
“Yeşilköy’de Bir Eğitim Öncüsü Kırımlı Fevzi Altuğ” fotoğraf sergisi İstanbul’da, 2001 Sanat Galerisinde 17-30 Ekim tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu.
Kırım’da Kezlev’de (Gözleve) doğmuş, eğitimini İstanbul’da yapmış olan Fevzi Altuğ’un Yeşilköy’de cumhuriyet döneminin ilk okulunu açması burada öğretmenlik ve müdürlük yapması hakkındaki fotoğraf sergisi, İnci Altuğ Bowman (Fevzi Altuğ’un torunu); Emel Kırım Vakfı ve sergiye ev sahipliği yapan 2001 Koleji ve Eğitim Kurumları’nın işbirliği ile gerçekleşti.
Yeşilköy’de Bir Eğitim öncüsü Kırımlı Fevzi Altuğ fotoğraf sergisinin açılışında Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay da bir konuşma yaptı.
21 Ekim 2017: Ey Güzel Kırım / Kırım Kadınları ve Kahramanları Konferansı
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, geleneksel Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları vasıtasıyla, Türk Dünyasının meselelerini, kültürel değerleri, Türklük bilimini gündeme taşımaya, paylaşmaya ve tartışmaya devam ederek bu bağlamda Kırım Türklüğünü de gündeme taşıdı.
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Kültür Merkezi Süleymaniye Kürsüsü 2017-2018 dönemi faaliyetlerinde 21 Ekim 2017 Cumartesi günü 14.00’te, Kırımlı yazar ve Kırım’da yayımlanan Yeni Dünya gazetesinin başyazarı Zera Bekirova ile Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın verdikleri “Ey Güzel Kırım / Kırım Kadınları ve Kahramanları” başlıklı konferans büyük ilgi gördü.
28 Ekim 2017: Ahde Vefa Derneği’nde Kırım Konferansı
İstanbul’un Kadıköy ilçesinde faaliyetlerini sürdüren İstanbul Ahde Vefa 78 Derneği’nde 28 Ekim akşamı Kırım konferansı düzenlendi. Konferansta, Kırım’ın tarihi ve halihazırda devam eden Rusya işgali, işgalcilerin Kırım Tatarlarına yaptığı baskılar ile onların direnişi ve mücadelesi anlatıldı. Kırım ve Kırım Tatarlarının sorunları hakkında da bilgilendirmeler yapıldı.
Kırım Emel Vakfı Başkanımız ve Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye temsilcisi Z. Karatay tarafından yapılan bilgilendirme konferansında, 1783 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilk işgal ve ilhakından günümüze, Kırım ve Kırım Tatarlarının yaşadıkları ve mücadelelerine değinilerek, Kırım’ın stratejik önemi çerçevesinde Rusya-Kırım ve Türkiye ilişkileri değerlendirildi.
3 Kasım 2017: Eskişehir Ziyaretleri, Yılmaz Büyükerşen ile görüşme
Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay Kırım Türklerinin efsane lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını konu alan belgeselin yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay ve Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay ile birlikte Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’i ziyaret etti.
Kırım Türklerinin mücadelesine ve Eskişehir’de yaşayan Kırım Türklerine verdiği destekten dolayı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür eden Karatay, Kırım Türklerinin vatan topraklarında Rusya işgali altında çok zor şartlar altında yaşamak durumunda kaldığını ifade eden Karatay, özellikle Anadolu’da, üniversitelerin, belediyelerinin, sivil toplum örgütlerinin Kırım Türklerini ve Kırım’daki durumu tanıtmak için gerçekleştirdiği çalışmaların, Kırım’da yaşayan Türklere büyük moral verdiğini ifade etti. Eskişehir’de düzenlenen birçok etkinliklere de Başkan Büyükerşen’in destek olduğunu ifade eden Karatay, Büyükerşen’e teşekkür etti
3 Kasım 2017 Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’u Ziyaret
KTMM Türkiye Temsilcisi ve Vakıf başkanı Zafer Karatay, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt’u ziyaret etti. Ziyarette Başkan Kurt ve Karatay bir süre sohbet etti. Odunpazarı Belediyesi’nin çalışmalarını takip ettiklerini belirten KTMM T.T. Zafer Karatay, Başkan Kurt’a Eskişehir’de yaşayan Tatarlara verdiği desek için teşekkür etti. KTMM’nin Türkiye’de önemli işler yaptığını söyleyen Karatay, Kırım Tatar Millî Meclisi’nin akılcı ve barışçıl politikalarla çalışmalarına devam edeceğini kaydetti.
Zafer Karatay’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Kurt, Karatay ve Kırım Tatar Millî Meclisi’ne çalışmalarında başarılar diledi. Başkan Kurt, Odunpazarı Belediyesi olarak, Eskişehir’de yaşayan Tatarlara ve Kırım’a destek olmaya devam edeceklerini kaydetti
3 Kasım 2017: Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Evren Olcay ile Görüşme
Yılmaz Büyükerşen ve Kazım Kurt ziyaretlerini birlikte yaptığımız Eskişehir Kırım Derneği başkanı Evren Olcay ile ayrıca görüşülerek, Dünya Kırım Tatar Kongresi çalışmaları, Eskişehir’deki Kırım faaliyetleri ve birlikte gelecekte nasıl çalışmalar yapılabileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.
Kasım 2017: Bizim Balalar Yardım kampanyası
Vakfımızın Londra temsilcisi Melek Maksutoğlu şahsi teşebbüsle Kırım’da Rusya’nın babalarını hapse attığı Kırım tatar çocuklarına yardım kampanyası başlattı. İnternet üzerinden toplanan bağışlar Kırım’a Kırım Tatar Milli Meclisi yetkililerine ulaştırıldı.ve bu yardım kampanyasına katılanlara teşekkür ediyoruz.
12 Kasım 2017: Emel Kırım Vakfı’ndan Kırım doğumlu, vakfımızın en yaşlı kurucu üyesi Faize Bekman’a anlamlı ziyaret
Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı yöneticileri, vakfın en yaşlı kurucu üyelerinden Faize Bekman’ı evinde ziyaret etti.
Senelerdir İstanbul’da İstanbul Kırım Derneği ve Emel Kırım Vakfı’nın en faal üyelerinden biri olan, faaliyetlere katılarak maddi ve manevi büyük destekler veren 90 yaşındaki Faize Bekman’ı ziyarette, Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın yanı sıra, vakfın yönetim kurulu üyesi ve Emel Dergisi editörlerinden Bülent Tanatar ve eşi Lilya Tanatar, vakfın denetleme kurulu üyesi Murat Vatansever, “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” ve Faize Bekman’ın hikayesinin de yer aldığı “Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız” arasında belgeselinin yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay, Kırım Derneği Anadolu Yakası Yönetim Kurulu üyesi Alper Yavuzeser, Zahide Kumbasar, Leyla Yeşilada ve Nilgün Kızavul da hazır bulundu.
Ziyaret sırasında, Faize Bekman ve 31 Ekim 2014 günü aramızdan ayrılan eşi merhum Edip Bekman’ın Kırım’a, Kırım Derneği, Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi’ne yaptığı hizmetler konuşuldu, hatıralar yad edildi. Ayrıca ziyarette Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı adına başkan Zafer Karatay, Emel Dergisi’inin özel tasarlanmış kapağında, Faize Bekman ve Edip Bekman’ın fotoğraflarının yer aldığı bir teşekkür plaketi takdim etti.
Zafer Karatay, Edip Bekman’ın Emel Dergisi’nin en zor zamanlarında maddi ve manevi destek verdiğini, Faize Bekman, Safiye Nezetli, Nazmiye Yılmaz gibi Emel Kırım Vakfı’nın kurucu üyeleri olan büyüklerinin, Kırım Derneği’nde ve İstanbul’da Kırım’ın ruhu olduklarını, evlerini ve etraflarının arı kovanı gibi bütün Kırım Tatarlarını birleştiren toplayan insanlar olduklarını dile getirdi. Karatay, rahmetli Edip Bekman ve Faize Bekman’ın Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı’na hizmetlerinin unutulmayacağını, bunun bir nişanesi olarak Emel Dergisi kapağından özel teşekkür belgesi hazırladıklarını belirtti ve Faize Bekman’ın elini öperek plaketi kendisine takdim etti.
Ziyaretten ve böyle bir plaket takdiminden son derece duygulandığı gözlenen Faize Bekman ise, Zafer Karatay’a “Siz gençler koşturdunuz çalıştınız, hizmet ettiniz, bizler de elimizden geldiği kadar yardım ettik, destekledik. Bizler Safiye Nezetli ablamızla kaşıkbörek pişirir, kadınlar toplantısında bunları ikram eden Zahide Kumbasar para toplardı. Bu kadınlarla topladığımız paralarla Emel Vakfı’na Şehremini’de satın alınan yerin alınmasına yardım ettik. Burada yıllarca derneğimiz faaliyet gösterdi.” dedi ve ziyarete gelenlerin hepsine ayrı ayrı teşekkür etti.
Kırım, Kerç’te doğan Faize Bekman, İkinci Dünya Savaşı’nda Kırım’ın Nazi Almanyası tarafından işgali sırasında Ostarbeiter (Doğu işçisi) olarak zorla Almanya’ya götürülen ve ağır işlerde çalıştırılan Kırım Tatarlarından biri idi. Kendisi gibi Ostarbeiter olarak getirilen annesi Müsfire’yi Hannover yakınlarındaki Miesburg’da kaybeden Faize Bekman, savaş sonunda mülteci kamplarında tanıştığı, yine kendisi gibi Kırım, Kefe doğumlu Edip Bekman ile evlendi.
1948 yılında mülteci olarak Türkiye’ye gelen Edip ve Faize Bekman, Cafer Seydahmet Kırımer’in yakınında yer aldılar ve Kırım milli mücadelesine aktif şekilde iştirak ettiler. İbrahim Otar, Sabri Arıkan, Abdullah Zihni Sosyal, Nurettin Mahir Altuğ gibi emelcilerle yakın arkadaş olan Edip Bekman, iş hayatına atılmasının ardından takip eden yıllarda Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı’nın da en büyük destekçilerinden biriydi. SSCB’nin dağılmasından sonra Kırım’a defalarca giden çift, buradaki akrabalarına ve vatandaşlara da sayısız yardımda bulundu.
23 Kasım 2017: Loughborough Üniversitesi’nde Kırım etkinliği
23 Kasım Perşembe günü Loughborough Üniversitesi Türk Öğrenci Topluluğu (Loughborough University Turkish Society) ve Loughborough Üniversitesi Milliyetçilik Ağı (Loughborough University Nationalism Network-LUNN) tarafından organize edilen etklinliğe Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi ve İngiltere Kırım Tatar Derneği Başkan Yardımcısı Melek Maksudoğlu ile Loughborough Üniversitesi Coğrafya Bölümü Doktora Öğrencisi Leila Wilmers konuşmacı olarak katıldılar.
4 Aralık 2017: Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcimiz Melek Maksudoglu’nun Oliver Loode ile görüşmesi
Kırım’daki gelişmeleri çok yakından takip eden, Kırım Tatarlarına işgalci Rusya ve adamlarının yaptıkları insan hakları ihlallerinin Batı kamuoyuna duyuran Oliver Loode ile İngiltere’deki Kırım Tatarlarından Emel Kırım Vakfı İngiltere temsilcisi Melek Maksudoglu ve İngiltere Kırım Tatarları Derneğinden Ruslan Çaruh ile Londra merkezindeki Türk işletmesi Kahve Dünya’sında bir araya geldi. Türk kahvesi eşliğinde yapılan sohbet ve görüşmede Kırım Tatarlarının durumu, özellikle FSB’nin Kırım Tatarlarının evlerine yapılan baskınları ve Kremlin tarafından sebepsiz yere tutuklanan Kırım Tatarlarının dünyaya ve özellikle Avrupa’ya daha fazla duyurulması yolları üzerinde fikir alışverişinde bulunuldu.
11 Aralık 2017: 7. AB İnsan Hakları Film Günleri’nde panel
Avrupa İnsan Hakları Günü dolayısıyla Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun ev sahipliğinde İstanbul, Kadıköy’de bulunan Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapılan 7. AB İnsan Hakları Film Günleri kapsamındaki Askold Kurov’un Dava: Rus Devleti Oleg Sentsov’a Karşı adlı belgesel film gösterisinin ardından düzenlenen ve tanınmış film eleştirmeni Alin Taşçıyan’ın moderatörlüğünü yaptığı panele Vakfımız Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar’la beraber Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Aybala Polat ve Ukraynalı film yönetmeni Marina Er Horbaç katıldılar.
19 Aralık 2017: Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası şubesinde gerçekleştirilen Salı konferansı
Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası şubesinde gerçekleştirilen Salı konferanslarının 19 Aralık’taki konuğu, KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’dı.
Kırım Ahali Cumhuriyeti’nin 100. yılı etkinliklerinin de içinde yer aldığı konferanstan önce, Kırım Belgeseli gösterimi gerçekleştirildi. Belgesel gösteriminin ardından Z. Karatay, Kırım Ahali Cumhuriyeti ve Noman Çelebi Cihan’ın mücadelesi ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi.
Geçmişten günümüze Kırım Tatar Millî Hareketi’nin prensipleri, hareket tarzı, kırmızı çizgileri ile ilgili olarak katılımcılarla detaylı bilgiler paylaşan Karatay, bu prensiplerin sebeplerini ve günümüze yansıyan sonuçlarını da aktardı. Kırım Tatarları’nın Milli Demokratik mücadelesi için sosyal medyanın etkin ve doğru kullanılmasının öneminden bahseden Karatay, Milli Hareket aktivistlerine bu noktada stratejik tavsiyelerde bulundu.
Konferansın Konakbayı ise Şube Yönetim Kurulu üyesi Kuddusi Kurtbörü ve ailesi oldu.
20 Aralık 2017: Vakıf Başkanımız BM Genel Kurulunda Kırım’ın işgali hakkındaki oylama hakkında bir açıklama yaptı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 19 Aralık tarihinde, Rusya Federasyonu tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları durumu ile ilgili karar için yapılan oylamada 70 ülke “evet” oyu kullanırken 26 ülke “hayır” oyu kullandı. 76 ülke ise oylamada çekimser kaldı. Böylece Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da insan hakları durumu ile ilgili karar kabul edildi.
Kırım’daki insan hakları ile ilgili karar için yapılan oylamada, “Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol (Akyar) Şehrinde, Ukrayna, İnsan Hakları Durumu” kararını desteklemeyen ülkelerin listesini paylaştı. Söz konusu ülkeler arasında Ermenistan, Belarus, Kuzey Kore, Burundi, Kamboçya, Çin, Eritre, Hindistan, Irak, Myanmar, Kırgızistan, Nikaragua, Kazakistan, Nikaragua, Filipinler, Rusya, Sırbistan, Uganda, Güney Afrika, Zimbabve, Özbekistan, Tacikistan, Suriye, Sudan, Bolivya ve Küba yer aldı.
Kararı desteklemeyen ülkelerin arasında, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan gibi Türk devletlerinin de olması oldukça üzülünerek karşılanırken, konu ile ilgili açıklamalar da peş peşe geldi.
Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay durumu “utanç verici” olarak değerlendirdi.
TARİH BU UTANÇ BELGESİNİ UNUTMAYACAK
Rusya’nın kuyruğuna takılan, Doğu Türkistan’da kardeşlerimize kan kusturan Çin, Arakan’da müslümanları katleden Myanmar ve Ermenistan ile aynı safta yer alan KIRGIZİSTAN, KAZAKİSTAN, ÖZBEKİSTAN yöneticilerini şiddetle kınıyoruz…
Tabii, daha önce evet oyu veren ama bu toplantıdan kaçan Azerbaycan büyük hayal kırıklığı. Türkmenistan zaten Sovyet devrinden hiç kurtulamadı.
Bu duruma en çok Türk Dünyasına gönül vermiş, Sovyet ve Sovyetik rejimlerden çok çekmiş, Kazak, Kırgız, Özbek ve Azerbaycanlı kardeşlerimiz üzülmüş utanç duymuşlardır.
Gaspıralı’nın DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK ideali için Türk Dünyasında daha çok yolumuz olduğu, bıkmadan zihniyeti değiştirmeye çalışmamız gerektiği ortada.
TEŞEKKÜRLER TÜRKİYE, duruşunu değiştirmedi.
29 Aralık 2017: Yalova Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam Hatip Lisesinde “Kırım’ dan Aktopraklara” Konferansı
Yalova’da Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam Hatip Lisesinde “Kırım’dan Aktopraklara” konulu konferans düzenlendi. Konferans öncesi “Kırım Türkleri ve Kırım Göçü” konulu sergi açıldı. KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın konuşmacı olarak katıldığı ve tarih öğretmeni Hatice Durmuş ve Kırım Derneği Yalova Şubesi tarafından organize edilen Konferansa İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gözde Paköz, Çiftlikköy Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Zeki Ertürk ve eşi, dernek üyeleri, okulun idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldılar.
Karatay; Kırım tarihi, Kırım Tatarları ve devam eden Rus işgali hakkında önemli bilgiler paylaştı. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansta Karatay, Kırım Tatar Millî Hareketi ve tarihine dair değerli aktarımlarda bulundu. Konuşmasının ardından öğrenci ve katılımcıların Kırım hakkındaki sorularını yanıtlayan Karatay, konferans bitiminde ricaları kırmayarak kitap imzası etkinliği gerçekleştirdi.
17 Aralık 2017: Emel Okumaları
2017 yılında faaliyete geçen Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Anadolu Yakası Şubesinde gençlerimiz Emel Okumaları adında güzel, faydalı ve örnek bir faaliyet başlattılar.
Etkinlikte Dergimizin 246/249. Sayısında yayımladığımız “Rusya’nın Kırım Tarihini Suistimal Etmesine İzin Vermeyin” (Victor Ostapchuk, Çeviren: Bülent Tanatar) makalesi okunarak üzerinde tartışma gerçekleştirildi.
Uzun yıllardır Kırım Davası’nı, Türk ve dünya kamuoyuna ulaştıran en önemli yayın organı olarak tarihe geçmiş ve Kırım Türklerinin İstiklal davasında özel bir yeri olan dergimiz Emel’i okuyup inceleyerek, makalelerini tartışarak Kırım Davasının temellerini daha iyi öğrenmeyi amaçlayan gençlerimizi tebrik ediyoruz. 15 günde bir Pazar günü bir araya gelecek olan gençlerimizin bu faaliyeti 2018 yılında da sürecek.
Bir sonraki etkinliğe katılmanızı tavsiye ederiz. Emel Okumaları yaptığımız mücadelenin, davamızın temellerini, tarihimizi ve Milli ruhu anlamak için iyi bir etkinlik. Emel okuyan, düşünen vatan millet için kaygı duyup İsmail Gaspıralı’nın dilde fikirde işte birlik şiarıyla hareket eden gençlerimiz var oldukça geleceğe dair Ümit’lerimiz ve Emel’lerimiz taptaze devam edecektir.
Vakfımızın İnternet Faaliyetleri
Türkiye’de Kırım ve Kırım Tatarları hakkında öncü olan zengin içeriğe sahip internet sitelerimizin yayını 2017 senesinde de devam etti. Araştırma yapan akademisyenler ve yüksek öğrenim öğrencileri internet sitelerimiz aracılığı ile vakfımızla irtibata geçerek çalışmaları için kaynak ve destek talebinde bulunuyorlar.
www.vatankirim.net: Türkiye’de 1999 yılında kurulan ilk Kırım Tatar internet sitesi. Yüzlerce sayfalık içeriği ile her yıl onbinlerce kişi ziyaret ediyor. 2017 senesi içinde 79.223 farklı kişi sitemizi ziyaret ederek bilgi edindi. Bu bir önceki seneye göre %45 artışa tekabül ediyor.
www.emelvakfi.org: Vakfımızın internet sitesi. Sitemiz Emel Dergisi arşivini de barındırıyor.
www.surgun.org: 18 Mayıs 1944 Sürgün ve soykırımını anlatan Türkçe internet sitemiz.
www.ismailgaspirali.org: Türk Dünyasının aydınlanma hareketinde öncü olan İsmail Bey Gaspıralı’nın hayatı ve eserleri
www.kirimoglu.org: Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu anlatan internet sitemiz.
Ayrıca vakfımız sosyal medyada da aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor.
Facebook         : https://www.facebook.com/EmelKirimVakfi/
Twitter             : https://www.twitter.com/vatankirim
Instagram        : https://www.instagram.com/vatan_kirim
Emel Arşivi
Emel Dergisi 1930 yılında yayın hayatına başlayan ve yayını 2.dünya savaşı, ekonomik zorluklar gibi nedenlerle dönem dönem kesintiye uğrasa da günümüze kadar ulaşan eşsiz bir kaynaktır. Bu arşivin dijitalleştirme çalışması kendi imkanlarımızla yavaş yavaş ilerlemekte ve internet sitemizde abonelerimizin istifadesine sunulmaktadır. Bugüne kadar 400’ün üzerinde makalenin sitemize aktarımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayı tüm koleksiyonun ancak %10’una tekabül etmektedir.
Araştırmacılara ve gazetecilere destek
Yıl içerisinde Vakfımıza başvuran özellikle Emel Dergimizin arşivi ve kütüphanemizden yararlanmak isteyen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve öğretim üyeleri, bağımsız araştırmacılar ve gazetecilere destek verilmiştir. Bu konudaki araştırmacılara internet üyeliği verilerek mevcut arşivimizden yararlanmaları sağlanmış, web sitemizde olmayan sayılar ve makaleler talepleri halinde kopyaları verilmiştir. Emel Dergimizde yıl içerisinde Kırım ile ilgili yapılan tezler ve Kırım Türkleri ile ilgili çıkan kitaplar, yazı işleri müdürümüz Özgür Karahan tarafından derlenerek okuyucuların ve ilgililerin bilgisine sunulmaktadır.
 
Emel 262-263 Ocak-Haziran 2018. Sayfa 84-104.

TAVSİYELER

KIRIM; TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA

TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA KIRIM VE KIRIM TÜRKLERİ HAKKINDA BİLDİRİLER DE SUNULDU. Ege Üniversitesi tarafından …