GERÇEĞE İHTİYAÇLARI YOK

GERÇEĞE İHTİYAÇLARI YOK

 

Nariman CELÂL*

Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’a karşı yasa dışı psikolojik ve fiziksel baskı yöntemleri uygulanırken soruşturma görevlisi benden sadece önemsiz tanıklık ifadeleri almıştı. Beni suçu kabul etmeye zorlamadı, herhangi bir gerçeği onaylamamı veya reddetmemi istemedi.

Soruşturma görevlisi, soruşturma eylemlerinin çoğunu sadece usulen gerçekleştirilmesi gerektiği için gerçekleştirdi. Hem şüpheli hem de tanık olarak ifade vermeyi reddettiğimde tamamen kayıtsız kaldı.

Soruşturma görevlisi benden hiçbir şey istemiyordu. Şüphesiz ki, sözde soruşturmanın “resmî” sonucunu biliyordu. Asan ve Aziz’in yapacağı “itiraflarını” biliyordu. Büyük ihtimalle, bu “itiraflarının” yazarı veya eş yazarıydı. Gizli tanıkların vermesi gerektiği ifadeleri çoktan uydurmuştu. Davanın az çok iyi görünmesini ve onursuz bir hâkimin adaleti ile önceden belirlenmiş bir kararı açıklamasını sağlamak için küçük uyuşmazlıkları ortadan kaldırma görevi ise başka bir soruşturma görevlisine devredildi.

Soruşturma faaliyetleri devam ederken ve yöneltilen suçlamaları incelerken yakından tanıdığım Raif Fevziyev’in de aynı duruma düştüğünü gördüm. Raif, din adamı, vatanımızı, halkımızı, kültürümüzü ve dilimizi seven insandır.

FSB’nin çabalarıyla Rusya Ceza Kanunu’nun 205.5 maddesinin 1. fıkrası uyarınca “Hizb-ut Tahrir” örgütünün faaliyetlerini organize etmekle suçlandı. Suçlaması gizli casusların ifadelerine dayalı. Bu casuslar, Raif’in güvenini kazanarak ona sorular sordu ve cevapları gizli gizli kayda aldı.

En ilginci şu ki, Raif’in anlattığına göre ifade alırken soruşturma görevlisi ona ilgili örgütün üyesi olup olmadığını veya ona destek verip vermediğini hiç sormadı. Raif bu örgütün üyesi olmadığını iddia ediyor.

Yukarıdan verilen emriyle oluşturulan davalara bakan soruşturma görevlilerinin bazı cevapları duymasına gerek olmadığı ortaya çıkıyor. Gerçeklere ihtiyaçları yok.

Onlar, amacı uygunsuz kişileri cezalandırmak olan devletin baskı mekanizmasında yalnızca birer çarktır.

26 Ocak 2022

* Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan yardımcısı, gazeteci, yazar. Kyiv’de uluslararası Kırım Platformuna katılıp Kırım’a döndükten sonra 4 Eylül 2021 günü evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Uydurma suçlamalarla, göstermelik illegal yargılama ile İşgalci Rusya’nın sözde mahkemesi tarafından 21 Eylül 2022 tarihinde 17 yıl hapis ve 700 bin ruble para cezası verildi. Nariman Celâl ile birlikte Ahtemov kardeşlerden, Asan Ahtemov 15 yıl hapis cezası ile 500 bin ruble para cezasına, Aziz Ahtemov da 13 yıl hapis cezası ve 500 bin ruble para cezasına çarptırıldı. (EMEL)

TAVSİYELER

KIRIM; TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA

TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA KIRIM VE KIRIM TÜRKLERİ HAKKINDA BİLDİRİLER DE SUNULDU. Ege Üniversitesi tarafından …