SERDAR KARATAY
8 Haziran 1956 yılında Ankara yakınlarında, Kırım’dan Dobruca’ya oradan Anadolu’ya göç etmek zorunda kalan Kırım Tatarların yaşadığı ve kuruluşuna dedesi Raşit Karatay’ın öncülük yaptığı Günalan (Holus) köyünde Ülfet ve Yalçın Karatay’ın 2.evladı olarak doğdu. Ablası Zübeyde, kardeşleri Zafer, Şener ve Aytül gibi İlk okulu köyünde tamamlayan Serdar Karatay, orta okulu ve Meslek lisesini Ankara’da okuduktan sonra genç yaşta iş hayatına atıldı. Uzun yıllar bir özel sektör firmasında usta ve servis sorumlusu olarak çalıştıktan sonra emekli oldu.
Kendisi gibi Kırım’da Romanya üzerinden göç eden bir ailenin kızı olan, komşu Kırım Tatar köyü Ahmetçayırı’nda Leyla hanım ile 1986 yılında evlendi. İki çocuk üç torun sahibi olan Serdar Karatay, 1975 yılında Ankara Kırım Derneğinde Halk oyunları çalışmalarına ve faaliyetlerine katılmaya başladı. Emel Dergisi’nde bayrak değişimi sonucunda Ankara’da gençler tarafından devralınan, Emel bayrağında, Emel Dergisi sahipliği ve yazı işleri müdürlüğü görevini üstlendi. Kardeşlerinin de aktif olarak yer aldığı Emel dergisi ve Ankara’daki milli faaliyetlerde, kendisine verilen her türlü görevi ve sorumluluğu sessizce ve göze çarpmadan yürütmeye ve yerine getirmeye gayret etti. Emel Dergisi’nin sahipliği ve yazı işleri sorumluluğu 1984 yılı 141. sayıdan itibaren Serdar Karatay’ın sorumluluğunda oldu. Dergininin imtiyaz haklarının 1987 yılında Emelciler tarafından İstanbul’da kurulan Emel Kırım Vakfı’na devretti. Emel Dergisi sorumlu yaşı işleri müdürlüğünü Emel dergisi yayınına aara verdiği 1998 yılına kadar sürdürdü.
FOTO: Zafer Karatay, Müstecib Ülküsal, Serdar ve Zübeyde Karatay, Nevzat Altay. İstanbul Kırım Derneği,”Kırım Gecesi”-Metro İlyas (Zafer Karatay arşivi)
Emel Kırım Vakfı kurucu üyesi olan Serdar Karatay, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nde de Denetleme Kurulu üyeliği yaptı . Ankara’daki faaliyetlerin aktif destekçisi ve Kırım davasının görünmez kahramanlarından biri olarak hayatını sürdürüyor.
Foto:Serdar Karatay, Tuncer Kalkay, Namık Kemal Bayar, Zafer Karatay ve Kırım Türklerinin ünlü lideri, insan hakları savunucusu Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile-Ankara 5 Temmuz 2017. (Zafer Karatay arşivi)
En sağda Serdar Karatay, köylüleri ve akrabaları, Rasim Özçelik, Mutlu Atay ve Abdullah Bavbek ile Rusya’nın Kırım’ı işgalini protesto ve 18 Mayıs 1944 kırım Sürgününü anma mitingi. Ankara Tandoğan Meydanı- 2015