Kırım Sürgünün 80., Rusya işgalinin 10. yılında Kırım’dan Yeni Sürgünler
DAİMA BEKLEYECEĞİM BALAM
Lilya Seyitumerova’nın siyasî mahkûm olan üç oğlu, Zera Suleymanova’nın iki oğlu ve Nina Daniloviç’in bir kızı var. Dilâra Abdullayeva sekiz yıldır iki oğlunun esirlikten kurtulmasını bekliyor; Zevri Abseyitov ve Eldar Yakubov’un anneleri ise çocuklarına kavuşamadılar… Oğulları cezaevindeyken hayatlarını kaybettiler. Sevdiklerine bir daha asla sarılamayacak olan akrabalar için Kırım’da şimdiden 20’den fazla cenaze töreni düzenlendi…
Rus baskılama sistemi hayalî terörizm, ajanlık ve sabotaj suçlamalarıyla haklarında ceza davaları açtığı kadın ve erkeklerin geleceğini karartıyor. Yıllardır aktivistlere, gazetecilere, insan hakları savunucularına, din adamlarına ve hukuksuzluğa, şovenizme ve yabancı düşmanlığına karşı sesini yükselten sıradan insanlara zulmetmektedir. Bu insanlar gözaltılara, gözdağı ve dayaklara, gözaltı merkezlerindeki insanlık dışı koşullara, göstermelik soruşturma ve yargılamalara, yok yere verilen ağır cezalara ve evlerinden yüzlerce, hatta binlerce kilometre uzaktaki cezaevlerine gönderilme cezalarına maruz kaldılar.
Ancak bu güçlü ve yaptığı yanına kâr kalan baskıcı sistemin mağdurları aynı zamanda siyasî mahkûmların en yakınları olan anne babaları, eşleri ve çocuklarıdır. Rus yetkililer bu insanların hayatlarından yıllar çalarak onları birlikte yapılan kahvaltılar ve yenen akşam yemekleri, günün nasıl geçtiğine dair sohbetler, gülümsemeler, kucaklaşmalar ve telefon görüşmeleri gibi en basit ve en değerli günlük mutluluklardan mahrum bırakıyor…
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Temsilciliği’ne göre, şu anda Kırım’daki siyasî tutuklular listesinde 218 kişi bulunuyor. Bunlardan 132’si Kırım Tatarı ve 244 reşit olmayan çocuk babasız büyüyor…
18 Mayıs 1944 Kırım Sürgününün 80. Yılında “Daima bekleyeceğim, balam!” adlı fotoğraf sergisi projesi, modern Rusya’nın adalet ve özgürlük kavramlarına yabancı olması nedeniyle kalpleri kırılan, sağlıkları bozulan ve huzurları ellerinden alınanların hikâyelerini anlatmak için hazırlandı. Fotoğraflardaki her bir kadın, çocuğu güvenlik güçleri tarafından elinden alındığı anda hayatı durmuş bir siyasî mahkûm annesidir.
Bunlar büyük acı ve adaletsizlikler, ailenize, vatanınıza ve halkınıza duyduğunuz sınırsız sevgi hakkındaki hikayelerdir. İyiliğin zaferine olan inanç hakkında hikâyeler…
Sergideki Fotoğraflar: Halid Aydın, Bilal Zincirli
Anaların Hikayeleri: Zekiye Alimova, Fera Beyan