Dr. Ahmed İhsan Kırımlı

Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın büyük dedesi, Kırım’ın Bahçesaray kazâsına bağlı Efendiköy’deki Kaçı Şeyhi merhum Akseyt Mehmed Efendi’dir. Tekkesi Efendiköy’de olan Akseyit Mehmet Efendi, 1853-1856 Kırım Savaşı sonrasında Rusya hükûmetinin Kırım Tatarları üzerindeki baskıları artınca ailesini Türkiye’ye göndermek zorunda kalır. Kendisi ise cemaati üzerindeki tesirinden dolayı Kırım’da kalır. Akseyt Mehmed Efendi ailesini Osmanlı ülkesine gönderirken onlara bir miktar para ve bir Kur’an-ı Kerim verir. Kur’an-ı Kerim’in başına da şöyle yazar: “Ben burada kalacağım, etim kemiğim toprak olacak, üzerimde otlar çıkacak, onun kokusuna torunlarım buraya gelecek.” Kırımlı’nın kökünün diğer kolu ise Bahçesaray’ın Asmakapı Mahallesi’ne dayanmaktadır.
1861’de maceralı bir yolculukla Türkiye’ye gelen aile, Balıkesir’de Sultan Abdülmecid’in Kırım Tatar muhacirler için yaptırdığı ve daha sonra “Kırımlılar Mahallesi” olarak anılacak olan mahalledeki evlere yerleştirildi. Kısa zamanda kendilerini bulundukları bölgede kabul ettiren Kırımlı sülâlesinin çocukları ve torunları, Balıkesir’in tanınmış tüccarları arasında yer aldılar. İşte bu torunlardan biri de 23 Nisan 1920 de Balıkesir’in Mecidiye Mahallesi’nde doğan Ahmed İhsan Kırımlı’dır.
Liseyi bitirinceye kadar Balıkesir’de okuyan Ahmed İhsan Kırımlı, İstanbul Robert Kolej’de aldığı dil eğitiminin ardından, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girerek tıp tahsiline başladı. Yükseköğrenimi boyunca, “Yüksek Talebe Cemiyeti Başkanlığı”, “Tıp Fakültesi Talebe Cemiyeti Başkanlığı”, “Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Cemiyeti ve Balıkesir Yüksek Tahsil Talebe Yurdu Başkanlığı” görevlerinde bulundu.
1947’de tıp fakültesini bitirdikten sonra askere gitti. Askerliğini Sarıkamış’ta tamamlamasının ardından, ihtisas yapmak üzere İngiltere’ye giden Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, Londra’da “Whips Cross Hospital”de 9 ay süre ile çocuk sağlığı ve hastalıkları üzerine ihtisas yaptı. Bu esnada da Türkiye Talebe Federasyonu İngiltere Temsilciliği ve İngiltere Türk Talebe Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
1950’den sonra ihtisasına ABD’de devam eden Dr. Kırımlı, burada sırasıyla; Alexandra Virgina Hospital (bir yıl), Staten Island-Sea View Hospital (bir yıl) Newark Baby’s Hospital (bir yıl)’da bulundu ve Albert Einstein Medical Center’da asistan, başasistan ve öğretim görevlisi olarak 2 yıl 5 ay görev yaptı, Amerika’daki ikameti esnasında Amerika Türk Talebe Birliğini kurdu ve başkanlığını yaptı. Kurucusu olduğu bu dernek ve Kırım Türkleri Derneği bu gün Amerika’da Türk lobisini oluşturan en güçlü teşekkülleri olarak kabul edilmektedir. İlerleyen senelerde, hizmetlerinden dolayı Dr. Kırımlı’ya ABD Kırım Türkleri Derneği’nce fahri başkanlık unvanı da verildi. ABD’den döndükten sonra Balıkesir’de serbest doktor olarak çalışan Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, bu dönemde Demokrat Parti İl Başkanlığı, Balıkesir Yüksek Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Karesi Spor Kulübü Başkanlığı, Balıkesir-Çanakkale Tabipler Derneği Başkanlığı görevlerinde bulundu.
1961 de Adalet Partisi’nden Balıkesir milletvekili seçildi ve 1977 Ekim’ine kadar kesintisiz parlamento üyeliğinde bulundu. 1961 de müteşebbis Adalet Partisi Genel İdare kurulunda üye ve bir müddet de Genel Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. 1962’de yapılan ilk genel kongrede Genel İdare Kurulu Üyeliğine seçildi ve bu görevi 1976 yılına kadar sürdürdü. Bu süre içerisinde 6 yıl propagandadan sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptı.
1973-1974 yıllarında Turizm ve Tanıtma Bakanı olarak kabinede görev alan Dr. Ahmed İhsan Kırımlı bu görevi sırasında; T.B.M.M. Sağlık Komisyonu Sözcülüğü ve Başkanlığı, Millî Savunma ve Dış İşleri Komisyonu üyeliği ve sekreterliği görevinde bulunarak bu unvanlarıyla; Dünya Sağlık Konferanslarına, Uluslararası Halk Sağlığı ve Aile Planlaması Konferanslarına iştirak etti. Ayrıca Türkiye İyi Niyet Heyeti üyesi olarak çeşitli ülkelere resmi ziyaretlerde ve temaslarda bulundu. Bu görevlerinin yanında, Türkiye Sağlık Tedavi Vakfı kuruculuğu ve başkanlığı, Türkiye Aile Planlaması Derneği kuruculuğu ve başkanlığı ve Türkiye Kızılay’ı Genel Başkan Vekilliği yaptı.
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, Kırım Tatarlarının 1944’de topyekûn sürgün edildiklerinin duyulmasından sonra, 1949’da İngiltere’de 1950-1957 yılları arasında ABD’de, bir insanlık ayıbı olan bu sürgün-soykırım hakkında çeşitli konferanslar verdi. Parlamenterliği esnasında da, milletlerarası toplantılarda Kırım Tatarlarının uğradığı haksızlıkları çeşitli vesilelerle gündeme taşıdı. Şu cümleden olarak, üyesi bulunduğu Dünya Hürriyet ve Demokrasi Birliği (WLFD)’nin toplantılarında, Türk Dünyası ile birlikte Kırım’ı ve Kırım Tatarları’nın meselelerini dile getirdi.
Dr. Kırımlı Türkiye’de 22 şubesi bulunan “Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği”nin 1987 yılından beri Genel Başkanlığını, 1999 yılında kuruluşu tamamlanan “Türkiye Ukrayna Dostluk Derneği”nin Başkanlığını, “Kırım Vakfı”nın Mütevelli Heyet Başkanlığını ve Bulgaristan, Azerbaycan, Kırım Türkleri Federasyonu’nun Genel Başkanlığını yürütmekteydi. Dr. Kırımlı özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında Kırım Tatarlarının seslerinin dünyada duyulması, Türkiye’nin desteğinin temini ve diasporanın teşkilatlanması yönünde çok büyük hizmetlerde bulundu. Bu doğrultuda büyük bir enerji ile giriştiği teşebbüsleri bilhassa diplomatik sahada çok önemli katkılar sağladı.
Tıbbî Turizm, Termal Turizm, Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması konularında özel çalışmalarda bulunan Kırımlı’nın bu konularda yayınlanan çeşitli makaleleri ve bir kitabı mevcuttur. Kırımlı’nın şiirlerinden oluşan Gönül Sayfalarımdan adlı bir kitabı da bulunmaktadır. Şu anda siyasî hatıraları ve 139 devleti kapsayan Seyahat Hatıraları hazırlanma safhasındadır.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olan Dr. Çiçek Kırımlı ile evli olan Dr. Ahmed İhsan Kırımlı’nın Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Hakan Kırımlı ve bir özel sektörde çalışan Cihan Kırımlı adlarında iki oğlu vardır.
*
Dr. Ahmed İhsan Kırımlı için 13 Aralık 2011 Salı günü saat 11’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tören düzenlenmiş ve aynı gün Ankara Kocatepe Camii’nde öğle namazı sonrasında cenaze namazı kılınmıştır. TBMM’indeki törene Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Mustafa A. Kırımoğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, siyasi partilerin temsilcileri çok sayıda milletvekili ve Kırım Derneklerinin temsilcileri katıldı. Kocatepe’de kılınan cenaze namazına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bir çok dernek vakıf ve kuruluşun temsilcileri, milletvekilleri, Türkiye’deki Kırım Tatar dernekleri ve vakıfların yöneticileri, yüzlerce seveni katıldı. Merhumun naaşı 14 Aralık 2011 Çarşamba günü Balıkesir Zağanos Paşa Camii’nde ikindi namazı sonrasındaki cenaze namazını müteakip Balıkesir Başçeşme Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verilmiştir.
EMEL Kırım Vakfı üyesi de olan Dr. Ahmet İhsan Kırımlı’ya Allah’dan rahmet yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Hizmetleri unutulmayacaktır.

 

EMEL

TAVSİYELER

ZAFER KARATAY, KIRIMOĞLU’NU VE ESERİNİ ANLATACAK

Ankara’da Kırım vakfı tarafından düzenlenen “Tarih ve Kültür Konferansları” çerçevesinde 30 Mart 2024 tarihinde Emel …