Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı olarak 2022 yılının son çeyreğinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerden bazılarına özet olarak burada yer verdik.
Yaptığımız faaliyetlerin tamamına; geniş haber, fotoğraf ve videolara internet sitemizden ( www.emelvakfi.org) erişebilirsiniz
EMEL KIRIM VAKFI BAŞKANI REHBER TV’DE CANLI YAYINA KATILDI
3 Ekim 2022’de Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay, Rehber TV’nin canlı yayınına bağlanıp, savaşı ve Kırım’daki son durumu değerlendirdi.
EMEL KIRIM VAKFI BAŞKANI ZAFER KARATAY KUŞADASI AKADEMİ KONFERANSINA KATILDI
KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay, Mahmut Ökçesiz beyin yürüttüğü Kuşadası Akademi Konferanslarında 4 Ekim 2022’de, “Kırım’ın İşgali ve Bugünkü Durum” konusunda bir konferans verdi.
EMEL KIRIM VAKFI BAŞKANI TÜRK EDEBİYATI VAKFI’NDA KONFERANS VERDİ
Türk Edebiyat Vakfı, vakfın geleneksel çarşamba konferanslarının açılışı, KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay’ın “Rusya Ukrayna Savaşı-Kırım ve Türk Dünyası’nın Geleceği” konulu konferansla başladı. 5 Ekim’deki konferansa Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gülnara Bekirova, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay, Yönetim kurulu üyemiz Genel sekreter Melek Maksudoğlu üyelerimiz Neşe Sarısoy Karatay, Ekrem Bay da katıldı.
ZAFER KARATAY ATR TV’YE AÇIKLAMA YAPTI.
KTMM Türkiye Temsilcisi, Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay, Kyiv’den zor şartlarda yayın yapan ATR TV’de Gülsüm Halilova’nın programına 7 Ekim’de konuk oldu.
Rusya’nın saldırarak işgal ederek başlattığı savaşı gelişmeleri, muhtemel sonuçlarını Kırım Türklerinin durumunu Rus propagandasının konuşulduğu program bir saat sürdü.
VAKFIMIZ BAŞKANI ZAFER KARATAY BNN TÜRK TV’DE PROGRAMA KATILDI
8 Ekim 2022’de Zafer Karatay, BNN TÜRK Kanalında, Emre Diner’in sunduğu “Dışişleri Programına konuk oldu ve “Kerç Köprüsünün Vurulması, Savaş ve KIRIM ile ilgili açıklamalar yaptı.
MÜSTECİB ÜLKÜSAL’IN KABRİNİ ZİYARET
13 Ekim 2022’de Emel Dergimizin Kurucusu, başyazarı, Kırım Milli Merkezi başkanımız, Emel Kırım Vakfı kurucularımızdan Müstecib Ülküsal ve Kırım’ın yeminli kızlarından eşi Emine Ülküsal’ın kabrini vakıf başkanımız Zafer Karatay, yönetim kurulu üyemiz genel sekreterimiz Melek Maksudoğlu üyemiz Neşe Sarısoy Karatay ve genç Emelci tarihçimiz Taha Bayraktar ile ziyaret ettik. Kırım Tatar millî hareketinde maarif ve âlimler (1883-1921) başlıklı yüksek lisans tezinin bir nüshasını Emel Kütüphanesi için Vakıf başkanımız Zafer Karatay’a takdim etti.
VAKFIMIZ BAŞKANI ZAFER KARATAY POLEMİK TV’DE AÇIKLAMA YAPTI.
20 Ekim 2022’de Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay, Polemik TV’ye konuk oldu ve Türk Diasporası programında “Kırım ve Kırım Türklerinin Mücadelesi” ni anlattı. Kırım’ın 26 Şubat 2014’te işgal edildiğini, KTMM’nin basıldığını, Mustafa A. KIRIMOĞLU’nın Kırım’a sokulmadığını, Kırım konusunda Türk ülkelerinin “Türkiye’ye gelince kardeş, Türkiye dışında ise Rusya’nın yanında ve yoldaş “olduklarının altını çizerek Kırım konusunda destek olmadıklarını anlattı.
BURSA’DA 1-5 KASIM TARİHLERİNDE KORKUT ATA TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ YAPILDI.
Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivalinin açılış törenine vakıf Başkanımız Zafer Karatay, üyemiz, tanınmış yapımcı yönetmen Neşe Sarısoy Karatay, Karadeniz yapım adına Toy ve Tercüman belgesellerini temsilen Nenkecan Dergisi yayın yönetmeni Zera Bekir, Bursa Kırım Dernek başkanı Yunus Güneri ve dernek yöneticileri katıldı.
Festivalde, Yolbaşçımızı anlatan Mustafa, İsmail Gaspıralı hk Tercüman, Kırım Tatar Düğün Merasimleri Belgesellerine ilgi büyük oldu.
Program sonrasında Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, belgesellerin yapımcısı Karadeniz yapım adına gazeteci Zera Bekirova belgeselde ışıkçı olan Amet Kemaledin birer konuşma yaptı.
Film Festivalinde gösterilen sinema filmlerinden biri Tataristan-Kazakistan ortak yapımı Tarlan adlı film idi. Gösterimden sonra vakfımızı mensubu, Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi belgeselinin ödüllü yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay, filmle ilgili bir değerlendirme yaptı ve filmin yönetmeniyle film hakkında bir söyleşi gerçekleştirdi. Tarlan filmi, 1937’de Stalin-Sovyet rejimince katledilen aydın Galimcan İbragimov’un bir hikayesinden uyarlanmış.
KIRIM TATAR TEŞKİLATLARI İSTİŞARE TOPLANTISINA KATILDIK
Türkiye’de faaliyet gösteren 50’den fazla Kırım Tatar Sivil toplum örgütü başkan ve temsilcilerinin katıldığı istişare toplantısı 19 Kasım 2022 tarihinde Eskişehir’de yapıldı.
Toplantıya Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergimizi temsilen Zafer Karatay, Melek Maksudoğlu ve Ertan Baştuhan katıldı.
EMEL DERGİSİ EDİTÖRÜ BÜLENT TANATAR “SÜRÜLMÜŞ, KIRILMIŞ, YOK YAZILMIŞ BİR HALKIN SINIR TANIMAYAN VAROLUŞ MÜCADELESİ” MAKALESİ
Samsun’da bir grup vatansever genç tarafından yayınlanan TOY dergisi son sayısının kapağına da koyduğu Mustafa A Kırımoğlu’nun çizilmiş portresini ayrıca afiş poster yaptırmış ve TOY okuyucularına hediye etti. Aynı sayıda Zafer Karatay Bülent Tanatar ve Neşe Sarısoy Karatay’ın Kırımoğlu ve mücadelemiz hakkında güzel yazıları da yer aldı.
GENÇLERLE EMEL DERGİSİ VE EMEL KIRIM VAKFI KONULU TOPLANTI DÜZENLENDİ
30 Kasım 2022’de gençlerimizle Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı olarak toplantı yaparak fikir alışverişinde bulunduk.
KIRIM TATAR AKTİVİST EDEM BEKİR SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Uzun süredir hastanede sağlık için mücadele veren ve türlü ameliyatlar geçiren Edem Bekir protez ayağı ile ayağa kalktı. Yıllardır fedakâr eşi Kırım mücadelesinin aktivistlerinden Gülnara Bekirova Hanım hep yanındaydı. Prof. Dr. Hayati Durmaz hocamıza, İstanbul Üniversitesi Çapa Hastanesi ortopedi personeline, asistan doktorlara, hemşire ve hastabakıcılara da sonsuz teşekkürler. Emel Kırım Vakfı olarak da hastamızın her daim yanında olmaya gayret ettik. Protezin temin edilmesini sağlayan ve destek olan herkese Emel Kırım Vakfı olarak teşekkür ettik.
EMEL KIRIM VAKFI VE KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİ OLARAK GENÇLERLE TOPLANTI YAPILDI
10 Aralık 2022’de Emel Kırım Vakfı adına başkanımız Zafer Karatay’ın katılımı ile Kırım Derneği Genel Merkezimizde Bekir Sıtkı Çobanzade kütüphane salonunda gençlerimizle bir istişare toplantısı yaptık. Kırım davamızın geldiği nokta ve bugünkü durumu ışığında, Rusya’nın Kırımı işgali Ukrayna’ya topyekûn saldırı-savaşı ve geleceğimize dair fikirleştik. 40-45 yıl önce Emel dergisi etrafında toplanmış gençler olarak tecrübelerimiz ve bilgilerimizle yoğrulmuş fikirlerimizi paylaşmaya gayret ettik. Aynı zamanda bu vatansever gençlerimizin fikirlerinden heyecanlarından istifade ettik.
EMEL KIRIM VAKFI OLARAK İSA YUSUF ALPTEKİN’İ ANMA TOPLANTISINA KATILDIK.
İsa Yusuf Alptekin Vakfı, Doğu Türkistan Vakfı, Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği, Ülküde Birlik Derneği koordinasyonu ile “Vefatının 27.senesinde İsa Yusuf Alptekin ve Üç Efendileri anma ve anlama toplantısı” İBB Çırpıcı sosyal tesislerinde 18 Aralık’ta gerçekleşti.
Toplantıya Vakfımız ve Emel dergimiz adına Vakıf başkan yardımcımız Nurten Bay ve Genel Sekreterimiz Melek Maksudoğlu katıldı.
“Bir Doğu Türkistanlı olarak Doğu Türkistan davası, bir Türk olarak Türklük davası, bir Müslüman olarak İslâm davası ve bir insan olarak insanlık davası için hizmet edin” diyen İsa Yusuf Alptekin’i saygı ve rahmetle anıyoruz. Mekânı cennet olsun.
EMEL KIRIM VAKFI OLARAK “TÜRKİYE’DE KIRIM GÜNLERİ” ETKİNLİĞİNE KATILDIK.
Türkiye’de Kırım Günleri etkinliğinin 23 Aralık’da İstanbul’da düzenlenen programına Emel Kırım Vakfı adına Emel dergisi editörü ve Emel Kırım Vakfı yönetim kurulu üyesi Bülent Tanatar ve Emelci arkadaşımız Lilya Tanatar katıldılar.
Eskişehir’de 24-25 Aralık 2022’de yapılan “Türkiye’de Kırım Günleri “etkinliğine Emel Kırım Vakfı adına Emelci arkadaşımız, Prof. Dr. Zuhal Yüksel ve Vakfımız başkan yardımcısı Nurten Camcı Bay katıldılar. Etkinlik, Kırım Sürgünü Anıtı’na ziyaretten sonra Anadolu Üniversitesi’nde devam etti.
KTMM Başkanı Refat Çubar ve önemli isimlerin katıldığı panel, kültürümüzün sembolü Kırım Tatar halk oyunları, yırları, sanat eserlerinin yer aldığı sergi, okur yazar buluşması ile dolu dolu geçen Kırım Günleri etkinliğinde Kırım Derneği Genel Merkezimizin sergisinde Emel Kırım Vakfı başkanımız Zafer Karatay’ın, Kırımoğlu; Bir Halkın Mücadelesi kitabı da yerini aldı.
KIRIM HALK CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNUN 105. YILI’NDA EMEL FİKİR KÜLTÜR KONFERANSI YAPILDI.
Türk ve İslam Dünyası tarihinde kadınların ilk kez seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu kurultayda, 5’i kadın 76 milletvekili seçildi. Bahçesaray’da toplanan ilk Kırım Tatar Milli Kurultayı 26 Aralık 1917’de Kırım Halk Cumhuriyeti’ni ilan etti. Bu önemli günün 105. yıldönümünde 26 Aralık’ta, Emel Kırım Vakfı çevrimiçi bir anma toplantısı düzenledi.
KTMM Türkiye Temsilcisi ve Vakıf başkanımız Zafer Karatay: “…İsmail Gaspıralı yolundan giden kahramanlar 1908-1909 yılında İstanbul’da kurdukları bir cemiyetle Vatan mücadelesine giriştiler. Bu kahramanlar, 1917 Kırım Milli Kurultayı’nı topladılar, Kırım’da Han Sarayı’nı müze olarak açtılar, üzerine şanlı Gök Bayrağımızı diktiler. Bundan kısa süre sonra da Han Saray’da toplanan Kırım Milli Kurultayı Kırım Halk Cumhuriyeti’ni ilan etti. Milli Marşımız, Antetkenmen’i, şanlı bayrağımız o günlerden bizlere miras olarak bıraktılar, sahip çıkmak boynumuzun borcudur…”.
Gazeteci, araştırmacı yazar Nenkecan dergisinin genel yayın yönetmeni Zera BEKİR: “Bekir Çobanzade’nin sözlerini hatırlamaq istiymen, “Tarih bir gün Qırımman uğraşsa menim yazılarım ortağa çıkar”, diy Çobanzade, ama tarih her zaman Qırım’man uğraşqan, bugün de. Kırım’da 1917 yılı bek bahtlı bir yıl edi, suvuk olğanına, qar yağğanına baqmadan, men bellesem Qırım’daki bütün insanlarnıñ yürekleri yana edi ateş gibi, çünkü Qırım’da tarih yazılmaqta edi. Ğururla aytaman ki Qurultaynıñ zaferlerinden, qazançlarından biri de qadınlarğa, Türk Dünyasına ve Avrupa ülkelerinden birinci olarak Qırım Tatar Qadın kızları seçme ve seçilmek haqqını qazandılar… Qurultayda alınğan qararlarğa bakınız, bek önemlidir… … Qırım Halk Cumhuriyeti az ömür sürdü ama tarihge kirdi ve bizge örnek boldu. Biz şanlı tarihimizni yaratqan insanların izinden barmalıyız. Tarihimizni bilmemiz kerek. Bizim şanlı geçmişimizge lâyık ve münasip olmaq kerekmiz dep tüşünemen….”
Mehmet Niyazi derneği Başkanı Erol MURAT: “… Mehmet Niyazi Dobruca temsilcisi olarak Qırım Milli Qurultayı’na katıldı ve 26 Aralıq 1917’de Qırım Halk Cumhuriyeti ilan etildi. Mehmet Niyazi bir reformcudur. Qırım’dan qaytqan soñ, Qırım Milli Kurultayı’ndan qaytqan soñra İsmail Gaspıralı’nın fikirlerine ön ayaq boldu, Romanya halqını qalqındırmak için, Milli hareketge geçirmek için çoq çaba sarfetti. Mehmet Niyazi Dernegi olarak Mehmet Niyazi’ni, bütün şehitlerimizni anamız. Milli Hareketge qatılamız, Milli Liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu’nun tüşünceleri, strateji ve fikirlerini destekliymiz. İnşallah yakında özgür Qırım’da buluşurmuz.
13 Aralıq’nı eski takvimge göre Qırım Halq Cumhuriyeti’nin kurulu gününde Romanya’daki Qırım Tatarlarının Milli Günü olarak kutlamak Saim Osman Karahan’ın kardeşi, öğretmen Nihat Osman’ın fikrimen milletvekili Alaaddin Amet’in teklifinin parlamentoda kabulümen Romanya Kırım Tatarlarının Kunü boldu…”
Emel Dergisi editörü, Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tanatar ve Kırım Vakfı başkanı Tuncer Kalkay’ın konuşmasından sonra konuşan, Rus işgalinden önceki yıllarda Kırım Mühendislik Pedagoji Üniversitesinde görev yapan, Kırım ile ilgili önemli eserler veren, Kurultay tutanaklarını inceleyen, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühal Yüksel, Kırım Halk Cumhuriyeti mi, Ahali Cumhuriyeti mi sorusuna açıklık getirdi.
Prof. Dr. Yüksel, “…1917 yılındaki Kurultay hükümeti tutanaklarını okudum. KIRIM HALK CUMHURİYETİ, bu özel bir terim tutanağın hiçbir yerinde Ahali Cumhuriyeti ifadesi geçmiyor, hep Kırım Halk Cumhuriyeti diye geçiyor. Sanırım daha önceki büyüklerimiz Rusça tutanakları tercüme ederken Kırım Ahali Cumhuriyeti diye bir şey çıkarmışlar. Tutanaklarda, Kırım Ahali Cumhuriyeti diye bir şey yok.
Kurultay Hükümeti’nin ilk işi kanunları çıkarmak. Kurultay hükümetinde bilindiği gibi milliyetçi grup, devrimci, solcu yani sosyalist diyebileceğimiz grup bir de mollalar grubu, daha taassup sahibi grup vardı. Bu gruplar arasında kanunları çıkarırken çok ciddi tartışmalar oluyor, kavgalar çıkıyor.
26 Aralık gece yarısı, bütün kanunlar hazırlanmış Kırım Halk Cumhuriyeti ilan ediliyor. Yazılı bir metin olmasına rağmen o coşkuyu hissediyorsunuz. Milletvekillerinin tamamının “hurra” sesleriyle, coşkuyla kabul ediyorlar, ben okuduğum zaman ağladım. İnşallah kontrolü bitirip yayınladığımız zaman, sizlerin de heyecanlanacağınızdan eminim.” dedi.
Toplantıda Kırım Vakfı başkanı Tuncer Kalkay, Kırklareli Üniversitesi’nden Dr. Kamelya Tekne, Genç Tatar adına Fazıl Can, genç tarihçi Taha Bayraktar, Karaman’dan katılan Kırım doğumlu Sevgi Akgül konuşma yaptılar.
KTMM TÜRKİYE TEMSİLCİSİ VE EMEL KIRIM VAKFI BAŞKANI, “DOĞU TÜRKİSTAN’DA SON GELİŞMELER” KONFERANSINA KATILDI.
28 Aralık 2022’de TDAV tarafından Süleymaniye konferansları çerçevesinde düzenlenen ve Hamit Göktürk tarafından sunulan “Doğu Türkistan’da Son Gelişmeler” konferansına vakıf başkanımız Zafer Karatay da katıldı.
ÖTÜKEN NEŞRİYAT’IN GENEL YAYIN YÖNETMENİ EROL KILIÇ VEFAT ETTİ
Kırım’da Rus emperyalizmi altında yaşayan milletimizin yaşadığı acıları romanlarıyla bize anlatan Cengiz Dağcı’nın eskiden yazdığı eserlerin yeniden basılmasını, yeni yazdığı eserlerinin de okuyucularla buluşmasına vesile olan Ötüken Neşriyat Genel Yayın Yönetmeni Erol Kılınç Bey’e Allah rahmet eylesin. 28 Aralık 2022’deki cenazesine vakıf başkanımız Zafer Karatay katıldı.