EMEL KIRIM VAKFI’NIN 2016 FAALİYETLERİ

10 Ocak 2016: Vefatının 20. Yılında Ülküsal’ı anma

Emel Dergimizin ve Emel Kırım Vakfı’nın kurucusu olan, ömrünü Kırım Davasına ve mücadelesine adamış büyüğümüz Müstecib Ülküsal’ı vefatının yirminci senesinde kabri başında andık.
 
 
Çengelköy mezarlığında kabri başında yapılan anma törenine Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, İstanbul Kırım Derneği Başkanı Celal İçten, Emel Vakfı ve İstanbul Kırım Derneği üyeleri Bülent Tanatar, Özgür Karahan, Emel Uygur, Cevdet ve Ülker Tahiroğlu, Zekeriya Başarslan, Emre ve Seher Türedi, Mustafa Özgiray, Lütfü Başaran, Celal Şahin, Kürşat Altay ve Tansılu Altay katıldı. Erşahin Ayhün ve Cafer Sadık Özlevent hocalar da birer dua okudu.
 
 
Anma töreninde bulunanlar Ülküsal’a dair düşüncelerini ve hislerini dile getirirken, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celâl İçten, yaptığı konuşmada üzüntüyle Emel Dergisinin 5 yıldır düzenli çıkmadığına dikkat çekerek, üzerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduğunu söyledi. Emel Uygur’un dua bitiminde lokma ikram ettiği anma esnasında Cevdet ve Ülker Tahiroğlu çiftinin mezarlığın bakımını yapıp üzerine tarak tamga şeklinde menekşeler dikmesini takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz.

19 Ocak 2016: TRT AVAZ’da Kırım

Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay, TRT AVAZ Kanalında yayınlanan Detay 13 programının 19 Ocak 2016 tarihli yayınına, İstanbul’dan gerçekleştirilen canlı bağlantı ile katıldı. Karatay, Kırım davamıza her zaman ilgi gösteren ve destek veren sayın Gökçen Oğan’ın sorularını yanıtladı ve Kırım ilhakını, bu bağlamdaki gelişmeleri değerlendirdi.
 
 
Aynı programa stüdyodan konuk olan, Vakfımızın üyesi, uzun yıllar Emel Dergimizin çıkarılmasında çok büyük hizmetleri geçen arkadaşımız Doç.Dr. Hakan Kırımlı da katıldı, Kırım’ın tarihini ve Rusya işgalini ve sebeplerini değerlendirdi.
 

16 Şubat 2016: Kanal A ana haber bülteninde değerlendirme

Vakıf Başkanımız Zafer Karatay Kanal a Televizyonunun ana haber bültenine telefon ile bağlanarak, Başbakan Davutoğlu’nun Ukrayna ziyareti, Kırım politikası, Kırım Türklerine verilen destek, Kırım’ın Rusya tarafından işgali ve Rusya’nın Suriye’de Türkmen kıyımını değerlendirdi.

Geniş bilgi: http://old.qha.com.ua/tr/siyaset/rusya-nin-isgal-ajandasi-ifsa-oldu/142782/

27 Şubat 2016: İstanbul’da Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 2. yılı protesto yürüyüşü

27 Şubat 2016 Cumartesi günü İstanbul’da Kırım Derneği İstanbul Şubesi’nin organize ettiği, “Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 2. yılında protesto yürüyüşü”ne Vakıf üyelerimiz de katıldılar.
Kırım Tatarları Rus işgalinin ve baskısının ikinci yılında bayraklar ve pankartlarla Beyoğlu’ndaki Rusya Başkonsolosluğu’na yürüdü. Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten’in, Başkonsolosluk önünde Kırım’ın işgalinin ikinci yıl dönümü dolayısıyla hazırlanan basın bildirisini okumasından ve siyah çelenk bırakılmasından sonra katılımcılar ayrıldılar.

28 Şubat 2016: Kocaeli’de Rus işgalinin ikinci yılında konferans

Kırım Derneği Kocaeli Şubesi tarafından Rusya’nın Kırım’ı işgalinin ikinci yılı dolayısıyla düzenlenen konferansta, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, katılımcılara işgali anlattı. Kocaeli’ne Kırım Türkleri Derneği merkezinde 28 Şubat Pazar Günü saat 13:00’da dernek Başkanı Suavi Oktay’ı açış konuşmasıyla başlayan etkinliğe üyelerin büyük ilgi gösterdi. Konferansa; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk, Derince Kent Konseyi Başkanı Hasan Malo, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şube başkanı Zeki Ertürk, Edirne Şube başkanı Alper Yavuzeser, Sakarya Kırım Derneği yöneticileri, Yalova derneği Apakaylar Kolu mensupları, Taşköprü, Erzurum, Gümüşhane ve Mardin Dernek Başkan ve Yöneticileri, yerel basının iştirak etti. Konferans sonrası Zafer Karatay ile Kocaeli 41 Televizyonu özel bir röportaj da yaptı. Bu konferans ve röportaj televizyonda geniş olarak yayınlandı.

10 Mart 2016: Kanal A ana haber bülteninde değerlendirme

Kanal a adlı haber kanalının saat 13’teki ana haber bültenine telefonla konuk olan Zafer Karatay, sunucu Tuba Dalkılıç’ın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kapatılması davası, KTMM Başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz, Mustafa Degermenci ve Ali Asanov’un yargılanmalarını değerlendirdi.

11 Mart 2016: Kastamonu Üniversitesinde İsmail Bey Gaspıralı – Kırım Çalıştayı 

/div>
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ve Kastamonu ünivesitesinin işbirliğiyle, Emel Kırım vakfımızın da destekçileri arasında olduğu İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı Kastamonu üniversitesinde. KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın da konuşmacı olarak katıldığı Program saat 10.00’da 3 Mart Konferans Salonunda İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı Ant Etkenmen’in okunmasının ardından Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın’ın açılış konuşmasıyla başladı.
İsmail Bey Gaspıralı- Kırım Çalıştayına UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Temsilcisi Dr. Hilmi Bengi, Kastamonu Jandarma Bölge ve Garnizon Komutanı J. Tuğgeneral Faruk Bal, Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rafet Özkan, Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Başkanı Güngör Yavuzaslan, Kırım Emel Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluşları Müdürleri, Fakülte Dekanları, Akademik ve İdari Personel ile öğrenciler katıldı.
Çalıştay da Kırım’daki son gelişmeleri Zafer Karatay, Kırım’ın Uluslar arası İlişkilerdeki Rolünü Çankırı Karatekin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sezai Özçelik, “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” başlığını Kastamonu Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kudret Artıkbaev anlattı. Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz’in Gaspıralı’nın Türk Dünyası’na etkisiyle ilgili görüşlerini dile getirdiği çalıştayda Kastamonu Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu ile Doç. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz Kırım Tarihine değindi. Öğr. Gör. Kemale Şakirova’nın Kırım ile Aynı Kaderi Paylaşan Ahıska Türkleri konusunda konuşma yaptığı çalıştayda Yrd. Doç. Dr. Reşide Acıumerova’da Gaspıralı’nın Kırım Edebiyatındaki Yeri ve Önemi konulu sunumu gerçekleştirdi.
Konferans boyunca gerek katılımcılara gerekse öğrencilere Kırım Türklerinin durumu Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı’nın faaliyetleri anlatıldı. Zafer Karatay ayrıca Kastamonu Üniversitesi öğrenci radyosuna ve üniversitenin uluslararası ilişkiler ve tarih bölümü öğrencileriyle sohbetler gerçekleştirdi.

https://www.kastamonu.edu.tr/index.php/tr/2012-09-04-13-25-08/menu-am-bilgisistemleri-tumhaber-tr/1958-gasp-ral-kirim-calistayi

http://qha.com.ua/tr/toplum/kastamonu-dan-kirim-a-selam-gaspirali-ya-saygi/143512/

http://www.aciksoz.com.tr/gundem/ismail-bey-gaspirali-kirim-calistayi-bugun-h13974.html

http://www.aciksoz.com.tr/gundem/ismail-bey-gaspirali-kirim-calistayi-bugun-h13974.html

http://www.hurriyet.com.tr/ismail-bey-gaspirali-calistayi-37004929

http://www.gazeteabana.com/haber-3578-center-turk-dunyasi-kastamonuda–centercenterfont-colorblue-ismail-gaspiraliyi-anacak–font-center.html

http://www.oncevatan.com.tr/guncel/gaspirali-ismail-bey-kastamonuda-h89358.html

https://www.haberler.com/kirim-calistayi-nda-kemal-capraz-unutulmadi-8253837-haberi/

http://www.sözcügazetesi.com/haber/gundem/ismail-bey-gaspirali-kirim-calistayi-bugun/2461.html

11 Mart 2016: Kastamonu Türk Ocağında Konferans

Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ve Avrasya Türk Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Cengiz Kastamonu Türk Ocağı’nda düzenlenen Kırım ve Doğu Türkistan konulu programa katıldılar.
Programa katılan konuşmacılardan Zafer Karatay “Kırım’da Meydana Gelen Son Gelişmeler” başlığıyla Kırım konusundaki son gelişmeler hakkında bilgiler vererek Kırım’ın geleceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. İkinci konuşmacı İsmail Cengiz ise “Doğu Türkistan’daki Son gelişmeler” başlığı altında Doğu Türkistan yakın tarihi ve bölgede meydana gelen gelişmeleri değerlendirdi.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti ve Kastamonu Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen İsmail Bey Gaspıralı-Kırım Çalıştayı için Kastamonu’ya gelen Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ile Avrasya Türk Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Cengiz, Kastamonu hakkındaki izlenimlerini Kastamonu Gündem Gazetesine anlattı.

17 Mart 2016: Yalova Üniversitesi’nde konferans

Yalova Üniversitesi’nde, Türk Dünyası Birlik Platformu’nun öncülüğünde ve Yalova Üniversitesi Öğrenci Konseyi, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova Şubesi ve Emel Kırım Vakfı’nın destekleri ile Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın konuşmacı olduğu “Rusya’nın Saldırgan Politikaları ve Kırım’ın İşgali” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği konferansa, ayrıca Yalova’daki üç Kırım derneğinin başkanları, yöneticileri ve mensupları, Yalova’daki Balkan ve Batı Trakya Türk dernekleri temsilcileri katıldı. Selim Uysal’ın açılış konuşmasının ardından, “Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi” belgeselinin “Sürgün” başlıklı ilk bölümü izlenerek, 1944 sürgününde Kırım Tatar Türkleri’nin ne gibi çileler çektikleri ve hangi zulümlere uğradıkları hatırlandı.
Ayrıca konferanstan önce 3 gün boyunca Yalova Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi binasında Emel Kırım Vakfı’nın desteğiyle Kırım konulu bir fotoğraf sergisi de açılarak, öğrencilere Sürgün ve Kırım’ın işgali hakkında bilgiler verildi.
 

27 Mart 2016: Vakıf Genel Kurulumuz

Vakfımızın genel kurulu yapıldı. Genel Kurulumuzda 23 Nisan 2015 tarihinde vefat eden yönetim kurulu üyemiz ve Emel Dergisi yazı işleri müdürümüz Saim Osman Karahan’ın yerine Özgür Karahan’ın yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmesi kararlaştırıldı.

5 Nisan 2016: Karabük Üniversitesi’nde konferans

Karabük Üniversitesi Tarih Bölümü ve Üniversitenin Tarih Öğrenci Kulübü tarafından düzenlenen Tarih Zirvesi programına Zafer Karatay konuşmacı olarak katıldı. ‘Deli Petro’dan Putin’e Moskof Mezalimi’ konulu konferans üniversitenin Hamit Çepni Konferans Salonunda gerçekleştirildi
Altınordu Devleti’nin yıkılmasının ardından kurulan Türk hanlıkların asırlarca Çarlık Rusyası’nın katliam ve sürgün politikasına maruz kaldığını söyleyen Karatay “Rusların süregelen bu saldırgan politikaları, bugün bölgedeki diğer ülkeleri de tehdit etmeyi sürdürdüğünü anlattı. Öğrencileri ve öğretim üyelerinin sorularını cevaplandırdı. Düzenleyen öğrencilere Emel Dergisi hediye etti. Kırım ve Kırım Türkleri tarihine ilgi duyan araştırma yapan öğrenci ve öğretim üyelerine Emel Kırım Vakfının her zaman desteğe yardım hazır olduğunu ve bu kişilere Emel Dergisi gönderildiğini bildirdi.

18 Nisan 2016: İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde söyleşi

18 Nisan 2016 Pazartesi günü İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından gerçekleştirilen söyleşiye, Zafer Karatay ve yönetmen Neşe Sarısoy Karatay konuşmacı olarak katıldı. Etkinlik öğrenciler ünlü belgeselcilerin tecrübelerinden ve tavsiyelerinden faydalanma imkânı sağladı. Kırım ve Kırım Türkleri hakkında bilgi verildi.
 

12 Mayıs 2016: İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi’nde Kırım ve Kırım Türkleri etkinliği

İzmir Cengiz Aytmatov Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin düzenlediği “Tarihimizi tanıyalım; Kırım ve Kırım Türkleri” konulu etkinliği konuşmacısı Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay idi. Kırım Belgeselinden bazı bölümlerin gösterimiyle başlayan etkinlikte Zafer Karatay, Kırım tarihin, Kırım Türklerini, Kırım’dan yapılan göçleri Rusya işgallerini, 18 Mayıs 1944 sürgününü ve Kırım Türklerinin barışçı mücadelesini anlattı. Öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

12 Mayıs 2016: Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde “Kırım Sürgünü ve Şeyh Şamil” konulu konferans

Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin Bilim ve Bahar Şenlikleri etkinlikleri kapsamında üniversitenin davetiyle, KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay, Üniversitenin Konferans salonunda “Kırım Sürgünü ve Şeyh Şamil” konulu bir konferans vermiştir. Konferansa Üniversite yönetimi, öğretim üyeleri ve öğrencileri büyük ilgi göstermiştir.
 

14 Mayıs 2016: Ankara’da 18 Mayıs 1944 Kırım sürgünü anma mitingi

18 Mayıs 1944 Kırım sürgünü anma ve Rusya’nın Kırım’ı protesto mitingi Ankara Tandoğan meydanında yapıldı. Mitinge Emel Kırım Vakfı olarak bir otobüs ile İstanbul’dan katıldık, destek verdik. Mitingde Emel  Kırım Vakfı Başkanımız ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın konuşması çok etkiliydi. Karatay özellikle insanların dizi ve yarışma programlarıyla oyalanırken Rusya’nın hiçbir şeyden çekinmeden baskılarını sürdürebildiğini, bir gün aynı baskılarla başka insanların da karşılaşabileceğini ifade etti.

14 Mayıs 2016: Kırım Türklerinin Eurovizyon zaferi

Kırım Türk kültürünün, medeniyetinin bütün dünyaya tanıtılması ve Kırım Türklerinin 18 Mayıs 1944 Kırım’dan sürgün edilmesinden bu zamana verdikleri mücadelenin ve seslerinin dünya çapında duyurulmasında genç bir Kırım Tatar kızı büyük bir başarıya imza attı. Eurovisyon şarkı yarışmasında Ukrayna adına 1944 adlı parçasıyla katılan ve içinde Kırım Tatar Türkçesinde sözlerinde yer aldığı Kırım Türklerinin sürgün acısını anlattığı şarkı, Kırım’ı işgal eden Rusya adına katılan sanatçıyı son anda geçerek birinci olan Camala (Jamala) Kırım Türklerini büyük bir sevince boğdu. Camala’nın Ukrayna elemelerinde birinci olup Eurovizyon şarkı yarışmasına katılacağı belli olmasından itibaren Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi olarak, vakfımızın bütün mensupları ile birlikte Camala’nın hem Türkiye hem Türk Dünyası, özellikle Eurovizyon şarkı yarışmasına katılacak ülkeler nezdinde, bilhassa sosyal medya üzerinden tanıtım faaliyetleri yaptık.
Camala kardeşimizi, kızımızı tebrik ediyoruz. Bu başarısıyla, kendi milletine, kendi halkının acılarına, kaderine ilgi gösterip bunu sanatıyla dünyaya tanıtması, dünyanın birçok ülkesinde dağılmış, ataları, hatta ana babaları Kırım’dan göç etmek zorunda kalmış, ama Kırım için hiçbir şey yapmayan kimi sanatçılara örnek olur.
Camala’nın bu meyanda 17 Ağustos 2016 tarihinde İstanbul’da açık hava tiyatrosunda verdiği konsere de Vakfımız mensupları iştirak etmiş ve destek vermiştir.

16 Mayıs 2016: İstanbul Şehir Üniversitesi’nde “Kırımtatar” programı

İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Kulübü ve CIVIC olarak ortak düzenlenmekte olan Kırım ve Kafkasya Araştırmaları Serisi’nin ikinci programının başlığı, “Kırım Tatar” idi. Kırım Tatarlarının siyasi tarihinden kültürlerine, sürgünlerinden günümüzdeki durumlarına pek çok alana değinilen program 16 Mayıs Pazartesi günü saat 18.30’da Doğu Kampüsü Konferans Sal3onu’nda gerçekleştirildi. “Kırım Tatar” başlıklı konuşmaya Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı
Başkanımız Zafer Karatay ve Kırım ile ilgili birçok yüksek lisans ve doktora tezi hazırlatan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Yeşilot katıldı. Program başında yapımcılığını ve yönetmenliğini Zafer Karatay’ın, danışmanlığını da Prof. Dr. Halil İnalcık hocanın üstlendiği altı bölüm olan ve 1994 tarihine kadar uzanan “Kırım” belgeselinden giriş mahiyetinde bir kısım izledik. Belgesel gösteriminin ardından yapılan konuşmada genel hatlarıyla 1774’ten günümüze Kırım Tatarlarının siyasî tarihlerinden, kültürlerinden ve orada yaşanan bazı anılardan bahsedildi. Öğrencilerin soruları cevaplandırıldı.

18 Mayıs 2016: TRT AVAZ’da Kırım Sürgünü

Vakıf başkanımız ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Kırım Sürgünü’nün 72. Yıl Dönümü ve Geçmişte Yaşananları TRT AVAZ Kanalında – Dünya Gündemi – konuğu olarak anlattı. Sunucu Ayşe Süberker’in sorularını cevaplandırdı.

 

18 Mayıs 2016: Karar Gazetesi’nde röportaj

Vakfımızın Başkanı Zafer Karatay ile, Karar gazetesi yazı işleri müdürü sayın Sami Bayraktar’ın yaptığı röportaj tam sayfa olarak, birinci sayfadan geniş anonsla neşredildi. Karatay, 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgününü, Rusya’nın Kırım’ı işgali, Kırım Türklerinin mücadelesini ve Camala’nın eurovisyon şarkı yarışmasını kazanmasını değerlendirdi.
 

6 Haziran 2016: Eskişehir’de “Sürgün ve Soykırım” konferansı

Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Derneği, Kuzey Kafkas Karaçay Balkar Kültür Derneği ve Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği birlikte Eskişehir’de Yunus Emre Kültür Merkezi’nde “Sürgün ve Soykırım” konferansı düzenledi. Moderatörlüğünü Araştırmacı, Filolog Ufuk Tuzman’ın yaptığı konferansa, KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Prof. Dr. Ufuk Tavkul ve araştırmacı, yazar Sefer Berzeg konuşmacı olarak katıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği konferansta geçmişten bugüne toplumlara yapılan sürgün politikası tartışıldı.

17 Temmuz 2016: Nevzat Yalçıntaş’ın vefatı

Kırım ve Kırım Türklerin mücadelesine büyük destek veren, önemli hizmetler yapan Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş’ın Fatih Camisinde kılınan cenaze namazına ve Topkapı mezarlığında toprağa verilişine, Vakfımızın başkanı Zafer Karatay, yönetim kurulu ve vakıf üyelerimizin bir bölümüyle iştirak etmiştir. Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş 1991 yılı mart ayında, o dönemde Emel Kırım Vakfı Başkan yardımcımız olan Zafer Karatay’ın organize ettiği Kırım seyahatine onun davetiyle katılmıştır. İsmail Gaspıralı’nın doğumunun 140. yılı münasebetiyle Kırım’a dönen kardeşlerimizin hazırladığı İsmail Gaspıralı Konferansına o seyahatte Türkiye’den çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri, gazeteciler ve Emelcilerden oluşan 43 kişi iştirak etmişti. O tarihten sonra Kırım Türklerinin mücadelesine büyük destek veren Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş Kırım’a çeşitli ziyaretler de bulunmuş ve bu anılarını, kendisinin Hatıralar kitabında geniş olarak yazmıştır. Ayrıca bu anılarını, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Zafer Karatay ile neşrettikleri Kırım, Ey Güzel Kırım adlı kitapta daha geniş surette anlatmıştır. Bu vesileyle Kırım’a verdiği hizmetler için her zaman minnettar olacağımız Prof.Dr. Nevzat Yalçıntaş’a Allah’dan rahmet diliyoruz.
 

26-28 Temmuz 2016: Halil İnalcık’ın vefatı

Türk tarihçiliğinin uluslararası sahadaki büyük ismi, dedesi Kırım Hansarayı camisi müezzini olan, Emel dergimizin yazarlarından, Emel Kırım Vakfımızın kurucularından ve Emelci büyüğümüz Prof. Dr. Halil İnalcık 25 Temmuz 2016 günü Ankara’da rahmetli oldu. Halil İnalcık hocamız 28 Temmuz 2016 günü Fatih camisinde kılınan cenaze namazı sonrası Bakanlar Kurulu kararıyla tarihî Fatih camisi haziresine defnedildi. Cenazesine Vakıf başkanımız yönetim kurulu üyelerimiz ve mensuplarımız katılmıştır. Halil İnalcık Vakıf Başkanımız Zafer Karatay ve Neşe Sarısoy Karatay ile 1993 yılından beri birçok önemli televizyon belgeselinde birlikte çalışmışlardır. İlk çalışmaları Kırım Hanlık dönemini anlattığı Kırım Belgeselidir. 1994 yılında itibaren defalarca TRT’nin çeşitli kanalarında gösterilen 6 bölümlük Kırım Belgeseli, Türkiye’de Kırım ve Kırım Türklerinin tanınmasında büyük etkisi olmuştur. Halil İnalcık vefatından önce, yıllar önce mürşidimiz Cafer Seydahmet Kırımer’e verdiği sözü yerine getirmiş Kırım Hanlığı eserini tamamlayarak yayıncısına teslim etmiştir. Halil İnalcık Emel dergisini sürekli olarak takip eden, zaman zaman Kırım Hanlığı hakkında makaleler yazan değerli bir büyüğümüzdü. Halil İnalcık hocamıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Türk tarihine bu meyanda Kırım tarihine yazdığı kitap ve makalelerle muhteşem bir miras bırakmıştır.
 
 

2 Ağustos 2016: Halil İnalcık röportajı

Osmanlı ve Türk tarihinin en büyük bilimsel otoritesi Prof. Dr. Halil İnalcık, dünyada da büyük izler bıraktı. Çeyrek asır boyunca belgeselleriyle, Halil İnalcık’ı yansıtmaya çalışan Neşe Sarısoy Karatay ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ile gazeteci Şamil Kucur geniş bir röportaj yapıp yayınladı.
 

3 Eylül 2016: Sinop’ta Kırımoğlu Belgeseli gösterimi

1 Eylül’de Uluslararası Sinop Mutluluk Festivali Sinop Akliman Koyu’nda başladı. Festivalin üçüncü gününde, 3 Eylül 2016 tarihinde, Kırım Tatarlarının milli liderlerinin öncülüğünde verdikleri mücadeleyi anlatan “Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi” adlı belgesel de gösterildi.
Neşe Sarısoy Karatay’ın Yönetmenliğini yaptığı Zafer Karatay’ın metin yazarlığı ve yapımcılığını üstlendiği belgesel Sinop Şehir Kulübü’nde sıcak bir ortamda izletildi. Belgeseli izleyen Karadeniz’in öbür yakasındaki Sinoplular denizin diğer tarafındaki kardeşleri Kırım Türkleri’nin acıları ile üzüldüler, birlik ve destek mesajı verdiler.

28 Eylül 2016: TV5 kanalında değerlendirme

TV 5 Kanalında yayınlanan Bizimhane programına konuk olarak Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay katıldı. 2 saat boyunca Kırım’ın Rusya tarafından işgali ve sonrasında yaşanan baskıları zulümleri, Emel Dergisi’ni, Emel Vakfı’nı, Türkiye’de ve dünyada yürütülen faaliyetleri anlattı. Seyircilerin telefon ile sorularını cevaplandırdı.
 

3 Ekim 2016: TRT Radyo-1’de Gündem programı

Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay TRT Radyo 1’de yayınlanan Gündem programına katıldı. Kırım Tatar Millî Meclisi’nin işgalci Rusya tarafından aşırı örgüt yalanıyla iftirasıyla yasaklanması ve Kırım’da Türklere uyglanan baskıları anlattı.
 

6 Ekim 2016: TV41’de Kırım değerlendirmesi

Zafer Karatay ve Suavi Oktay, TV41’de Kırım’daki durumu anlattı.
Kocaeli TV 41 kanalında 06.10.2016 Perşembe günü saat 20.00-22.00 arasında Sevcan Tamer ile Bakış Açısı adlı programa KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay ve Kocaeli Kırım Türkleri Başkanı Suavi Oktay’ın konuşmacı olarak katıldı. Programda Kırım’daki son gelişmeler ve 18 Mayıs 1944 sürgünü ve Rusya işgali sonra verilen mücadeleler, Türkiye’deki Kırım Tatar sivil toplum örgütlerinin ve Kocaeli Kırım derneğimizin çalışmaları anlatılmıştır. Kırım Derneği Kocaeli Şube Başkanı Suavi Oktay Program Sunucusu Sevcan Tamer’e bir plaket sundu. Camala’nın 1944 şarkısıyla programa son verildi.

21 Ekim 2016 “Kırım Sürgünü Çocukları” fotoğraf sergisi ve Konferans

İstanbul’da 21 Ekim’de başlayıp 23 Ekim 2016 günü sona eren ve Üsküdar’da Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan III. Milletlerarası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’nda Kırım ve Kırım Tatarları hakkında önemli etkinlikler yapıldı. Gençlik ve çocuk edebiyatında “Göç” konusunun işlendiği, Türkiye, Kırım, Moldova, Özbekistan, Azerbaycan, Makedonya, Bulgaristan, Rusya Tuva Özerk Cumhuriyeti ve Kosova’dan bilim insanlarının katıldığı III. Milletlerarası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumunun yapıldığı kongre merkezinde Emel Kırım Vakfı tarafından hazırlanan “Kırım Sürgünü Çocukları” konulu fotoğraf sergisi açıldı. 21 Ekim’de, Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Milletlerarası Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Göç konulu Sempozyum çerçevesinde 11.30’da Kırım’dan gelen şaire Emine Üseyin “Kırım Tatar Çocuk Edebiyatında Göç” konulu bildiriyi sundu.
Ardından Saat 14.00’te “Kırımoğlu: Bir Halkın Mücadelesi” ikinci bölüm (“Can Pazarı”) belgesel gösterimi ile birlikte “Kırım Sürgününü Yaşayan Çocukları Tanımak” başlıklı söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi Zafer Karatay ve Neşe Sarısoy Karatay ile birlikte yapıldı.

5 Aralık 2016: Bengütürk TV’de değerlendirme

5 Aralık 2016 Pazartesi saat 23.00’te BENGÜTÜRK TV’de Önce Söz Vardı programında Hasan Basri Pehlivan’ın konuğu olan Zafer Karatay Rusya’nın işgali altında Kırım ve Kırım Türklerinin mücadelesini anlattı.

17 Aralık 2016: Ankara’da söyleşi

Kırım Derneği Genel Merkezi’nde Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay, 1944 sürgününden sonra Kırım Tatarlarının millî mücadelesi, mücadelenin ilkeleri, Emel dergisi etrafında yürütülen millî mücadele hakkında gençlerimiz ile sohbet etti. Soruları cevaplandırdı.

TAVSİYELER

KIRIM; TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA

TÜRK DÜNYASINDA MATBUAT SEMPOZYUMUNDA KIRIM VE KIRIM TÜRKLERİ HAKKINDA BİLDİRİLER DE SUNULDU. Ege Üniversitesi tarafından …