EMEL KIRIM VAKFI’NIN 2018 FAALİYETLERİ

Faaliyetlere ilişkin fotoğraf ve videolara internet sitemizden erişebilirsiniz: www.emelvakfi.org
 
2018’de Emel Dergisi’nin 254/257 (2016, 176 sayfa) ve 258/261 (2017, 192 sayfa) 262/263 (2018-1, 104 sayfa) sayıları yılın ilk yarısında hazırlanarak okuyucularına ulaştırıldı. Böylelikle basımı gecikmiş Emel dergileri bu birleştirilmiş sayılarla birlikte 2019 yılından itibaren normal yayın periyoduna uygun olarak çıkarılacak hale getirildi.

Hansaray’ıma Dokunma!- Save Khansaray Etkinlikleri

İşgal altındaki Kırım’da Kırım Türklerinin en önemli ve sembol tarihi eseri, millî mirası olan Hansarayının tadilat adı altında tahrip edilmesine karşı çeşitli faaliyetler desteklendi, bu konuda basın yayın organları ve kamuoyu bilgilendirildi. Dergimiz Emel’in 262-263. sayısının kapağı da bu konuya ayrıldı. Hansarayımızın tahrib edilmesiyle ilgili, Tarih Dergisi’ne kapak resmi ve makale yazımı konusunda destek verildi.
Londra temsilcimiz Melek Maksudoğlu vakfımız adına 28 Ocak 2018’de “Save Khansaray World Heritage in Bakhcesaray, Crimea” etkinliği düzenledi.
Melek Maksudoğlu, Londra’daki Ukrayna Kültür Merkezinde Rusya’nın restorasyon adı altında yapılan tahribatları anlattı. Tamila Kiraci piyanoda ve Rahima Mahmut ise Kırım Tatar parçalarını seslendirdi.

18 Şubat 2018 – İmza günü

Kırım’daki Rus işgali sürecini anlatan “Kırım Ateşi” kitabının yazarı gazeteci Gönül Şamilkızı ile Aluşta’dan Esen Yeller, Şefika kitaplarının yazarı Dr. Serra Menekay 18 Şubat’ta İstanbul’da okuyucularıyla buluştu. İmza Günü’ne Emel Kırım Vakfı olarak katıldık.
Kırım Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin organizasyonuyla, Kadıköy Altunizade Kültür Merkezi’nde okuyucularıyla bir araya gelen yazarlar, Oya Deniz Çongar’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantı sonrasında okuyucuları için kitaplarını imzaladılar.

7 Mart 2018 – Kırım Tanıtım Günü

Üsküdar 29 Mayıs Üniversitesi’nde, Türkiye’de okuyan Kırımlı gençlerin organize ettiği “Kırım Tanıtım Günü” düzenlendi. Kırım’ın kültürel ve tarihi kimliğinin tanıtıldığı programda, Kırım Tatar halk oyunları, müziği ve şiirlerinden örnekler sunuldu. Vakıf Başkanımız Zafer Karatay, Başkan vekili Nurten Bay ve üyelerimizden bazıları da etkinliğe iştirak etti
Programda konuşan Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay şunları söyledi: “1783’te Çarlık Rusya’sının işgaline maruz kalan Kırım halkının bir kısmı, gördüğü baskı ve zulümler nedeniyle “hak topraklara, yani Müslüman Anadolu topraklarına göçmek durumunda kaldı. Kırım Türkleri erime noktasına geldiğinde 1917’de Kırım Ahali Cumhuriyeti kuruldu. Karadeniz Sivastopol’de üslenen Bolşeviklerin saldırısına maruz kalan Kırımlılar, aralarında kurultayımızın birinci başkanı ve Kırım, Ukrayna, Beyaz Rusya, Litvanya ve Polonya Baş Müftüsü Numan Çelebican’ı şehid ettiler. Baş Müftümüz Kırım Milli Marşı’nı yazan şahsiyettir. Stalin döneminde yok edilmek istenen halkımız Anka kuşu gibi yeniden dirildi ve o gün bugündür örnek bir varlık mücadelesi veriyor. Kendisiyle 23 yıl ortak tarih belgeseli çalışması yürüttüğümüz merhum Halil İnalcık’ın Kırım Hanlığı Tarihi’ni Kırım’ın tanınması açısından faydalanması gereken eser olarak tavsiye ediyorum. Ayrıca Cengiz Dağcı gibi değerli isim halkımızın edebiyat dünyasına kazandırıldı. Bu sürgünden kurtulan evlatlarımızı düzenledikleri program için tebrik ediyorum. 2014’te yeniden işgal edilen Kırım topraklarıyla dayanışma içinde olan herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.”

14 Mart 2018

Ukrayna Kiev’de yayın yapan ATR Televizyonunda Elmaz Asan’ın hazırlayıp sunduğu Bugün programında Cengiz Dağcı ve eserleri konuşuldu. Öğretim üyesi Cemile Suleymanova’nın stüdyo konuğu olduğu programa Skype ile katılan Vakıf başkanı Zafer Karatay hazırladığı Cengiz Dağcı belgeseli ve Cengiz Dağcı hakkında fikir ve görüşlerini paylaştı.

14 Mart 2018 – Londra

Chatham House’ta “Kırım Gerçeği, İlhakın 4.yılı” (Crimean Reality Check: Four Years of Annexation) yapılan Kırım Türklerinin millî yolbaşçısı Mustafa A Kırımoğlu, KTMM Başkan yardımcıları İlmi Umerov ve Ahtem Çiygöz’ün konuşmacı olduğu toplantıya vakfımız Londra temsilcisi Melek Maksudoğlu katıldı. Bu toplantının İngiliz basınında ve ilgili çevrelerde duyulması ve katılımın arttırılmasına destek verdi.

19 Mart 2018 – Londra

King’s College’te “Rus İşgalinden Sonra Kırım” adlı konuşmada Melek Maksudoğlu 2014 yılından beri İnsan Hakları ihlalleri, kaçırılmalar, uydurma gerekçeyle hapise alınmalar ve millî kültürel değerlerimize, mimarî eserlerimize saldırıları, özellikle Hansaray tahribatını anlattı. Katılım yüksekti ve yüksek lisans öğrencilerinin çoğunlukla katıldığı bir program oldu.

25-28 Mart 2018 – Kiev

ATR TV yayınına katılan Melek Maksudoğlu Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi olarak İngiltere faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Yine 28 Mart 2018 UA TVde İstinat-Qırım programına konuk olarak Emel Kırım Vakfını ve İngiltere faaliyetlerini anlattı

30 Mart 2018 – “Rusya İşgalinin 4. Yılında Kırım” etkinliği

İstanbul’da Topkapı Ahilik Vakfı konferans salonunda, 30 Mart Cuma akşamı gerçekleştirilen etkinlikte Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Defterdar Sohbetleri’nde, “Rusya İşgalinin 4. yılında Kırım’ı anlattı.

1 Nisan 2018 – Birlik Beraberlik Kahvaltısı

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesinin, 1 Nisan 2018 Pazar günü düzenlediği “Birlik Beraberlik Kahvaltısı”na Emel Kırım Vakfı olarak katıldık. Toplantıda vakıf başkanımız Zafer Karatay da bir konuşma yaptı.

8 Nisan 2018 – Emel Kırım Vakfı’nın Genel Kurul ve İstişare Toplantısı

İstanbul, Kadıköy’deki Rıhtım Otel’de dün düzenlenen olağan genel kurul toplantısı ve genişletilmiş istişare toplantısı Türk büyükleri ve vakıf kurucuları için yapılan saygı duruşundan sonra iştirak eden üyelerin Hazirun Cetveli’ni imzalamaları, yönetim ve denetim kurulu üyelerinin yerlerini almaları ile vakıf başkanı Zafer Karatay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.
Divan başkanlığına Mükremin Şahin, başkan vekilliğine Erşahin Ayhün, kâtip üyeliğe Ömer Özel ve Neşe Sarısoy Karatay oy birliği ile seçildi. Divanın göreve başlamasından sonra; Yönetim ve Denetim Kurulu faaliyet raporları okundu ve oybirliği ile ibra edildi. 2017 yılı bilançosu okundu ve ibra edildi. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyelerinin seçimi yapıldı. Mevcut yönetim kurulunun aynı isimlerle göreve devam etmesi oybirliği ile kabul edildi: Zafer Karatay (Başkan), Nurten Bay (Başkan vekili), Aysel Yılmaz (Muhasip Veznedar), Dilek Karahan (Genel Sekreter), Bülent Tanatar (Üye), Ertan Baştuhan (Üye), Cevdet Tahiroğlu (Üye). Denetim Kurulu üyeliklerine ise Özgür Karahan ve Erşahin Ayhün seçildi.
2018 faaliyet yılı bütçe teklifi görüşülmüş olup, fasıllar arasında münakale ve acil ihtiyaçlar için gerekli tahsislerin yapılması ve masrafların gelirlerle mütenasip tutulması hususunda mütevelli heyetine yetki verildi.
Üyelerin yanı sıra Emeldar gençlerin de katıldığı son bölümde, Emel Dergisi’nin yayın periyodu ve çizgisi hakkında görüşler, internet video programları ile yayın imkanları; kültürel bellek merkezi çatısı altında dijital arşiv, sürgün, dijital aktivizm gibi konular için proje taslakları oluşturulması ve ilgili makamlara başvuruda bulunulması; vakfın güçlendirilmesi, planlanan faaliyetler ve vakıf faaliyetlerinin arttırılması konusunda dilek ve temenniler dile getirildi.
Emel Dergisi’nin 2017 birleştirilmiş sayısının hazırlandığı ve matbaaya verilmek üzere olduğu ifade edilerek, 2018 yılında iki sayı, 2019 yılından itibaren de yılda 4 sayı olacak şekilde düzenli yayınına devam etmesi kararlaştırıldı.

10 Nisan 2018

Kırım Tatar Gazeteciler Günü sebebiyle UATV Kanalının Qırımtatarca yayınında Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay konuştu.
Vakıf Başkanımız Zafer Karatay, İsmail Gaspıralı’yı rahmetle andıktan sonra Vatanımız Kırım’daki Yazıcıların, Gazetecilerin Günü’nü kutladı ve EMEL Dergimiz hakkında bilgi verdi.
ATR TV BUGÜN Programı
Vakıf başkanımız aynı gün ATR’de Elmaz Asan’ın sunduğu QHA koordinatörü ve KTMM Üyesi Gayana Yüksel’in stüdyodan konuk olduğu programa Skype ile katılarak, Emel Dergisinin Kırım Türklerinin mücadelesindeki önemi ve rolünü anlattı

14 Nisan 2018

Emel Kırım Vakfı olarak Kültür Ocakları Vakfı’nın 30. Yıl Kutlama Programına katıldık.

17 Nisan 2018 – “Kırım’dan Hak Topraklara Göç’’ konferansı

KTMM Türkiye temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay lise öğrencilerine, Kırım’ı ve Kırım’dan göçleri anlattı. Yalova Çiftlikköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce, Çiftlikköy Diriliş Anadolu İmam Hatip Lisesi Tarih Öğretmeni Hatice Durmuş ve öğrencilerinin, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesinin desteği ile düzenlenen “Kırım’dan Hak Topraklara” konferansı,17 Nisan 2018 tarihinde Çiftlikköy Özel Uğur Koleji konferans salonunda gerçekleştirildi.
“Kırım’dan Hak Topraklara” konulu söyleşiye Çiftlikköy ilçesindeki lise öğrencileri, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesi mensupları ve Yalova Türk Dünyası İşbirliği Platformu üyelerinin de aralarında olduğu 300’den fazla izleyici katıldı.
Çiftlikköy Diriliş İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Hatice Durmuş’un açış konuşmasından sonra, Kırım Derneği Yalova Çiftlikköy Şubesi başkanı Zeki Ertürk bir konuşma yaparak, öğretmen ve öğrencilere, katılımcılara Kırım’a gösterdikleri ilgi ve destek için teşekkür etti ve dernek faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Öğrenciler Oğulcan Oruç ve Büşra Karababa’nın okudukları şiirlerle süsledikleri başarılı sunuşlarla devam eden programda, öğrenci Ravşu Nur Anlayışlı’nın okuduğu şiir herkesi duygulandırdı.
Zafer Karatay’ın hazırladığı ve 1994 yılında ilk defa TRT’de gösterilen ve defalarca tekrar yayınlanan Kırım belgeselinin ilk bölümün seyredilmesinden sonra kürsüye gelen Karatay, Kırım Tarihi’ni, Kırım’ın Rusya tarafından işgalini, Rusların politikaları sesebiyle yüzbinlerce Kırım Türkünün göç etmesini, İsmail Bey Gaspıralı’yı, Kurultay dönemini, Kırım Halk Cumhuriyeti, sürgün ve Kırım’a dönüş mücadelesini ana hatlarıyla anlattı. Konuşmasının sonunda Zafer Karatay ve Kırımoğlu Bir Halkın Mücadelesi gibi birçok başarılı belgesele imza atan ödüllü yönetmen Neşe Sarısoy Karatay hem Kırım hem de belgeselleri ile ilgili öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Çiftlikköy İlçe Milli Eğitim Müdür V. Gözde Paköz’ün, Zafer Karatay’a teşekkür plaketi, Çiftlikköy Kırım Derneği başkanı Zeki Ertürk’ün de konferansı düzenleyen öğretmen ve öğrencilere Tarak tamgalı gökbayraklı tabaklar vermesinden sonra, kuliste hazırlanan “Fotoğraflarla Kırım” sergisi gezildi.
Konferans öncesi Zafer Karatay ve Neşe Sarısoy Karatay Kırım Derneği Çiftlikköy Şubesi’ni ziyaret ederek, kadınlar kolunun düzenlediği el sanatları kursuna katılan kadın ve dernek üyeleriyle sohbet ettiler.
 

13 Mayıs 2018 – Matem Mitingi

Kırım Tatar Sürgünü’nün 74. yılında Ankara’da düzenlenen Matem Mitingine Emel Kırım Vakfı olarak katıldık. Mitingde, Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay da konuştu:
“Bu meydan hakikaten haksızlıklara karşı çıkan insanların meydanı! Bu meydan haksızlıklara uğrayan bir halkın feryadını dünyaya işittirmek için gelenlerin meydanı! Bu günde Türkiye’nin çeşitli yerlerinden, evlerinden, anneler gününde kalkıp gelen, bu meydana gelen bu meydanda bulunan hepinizden Allah razı olsun. Bize soruyorlar, Rusya ile niçin anlaşmıyorsunuz? Biz de diyoruz ki 1783 senesinde Rusya Kırım’ı işgal ettikten sonra başlayan zulümlerinin bizim analarımız babalarımız atalarımız yollara düştü çırılçıplak kollarında az bir şeyle Dobruca’ya, Anadolu’ya göç etmek zorunda kaldılar. Kırım’da kalan insanlarımız büyük bir karanlığa düştüler. Tam böyle bir karanlıklar içinde bizim milletimiz yok olmak üzereyken de İsmail Gaspıralı gibi muhteşem bir insan çıktı. İsmail Gaspıralı cehalete karşı muazzam bir savaş verdi ve hepimizin ruhunu, beynini, yolunu aydınlatan yolu bize gösterdi. Bu insanların yolundan giden Numan Çelebicihanlar, Cafer Seydahmet Kırımerler, 17-18, 20 yaşlarında İstanbul’da Vatan Cemiyeti’ni kurdular. Vatan için, vatanın azadlığı için bir şeyler yapmak istediler ve bunu da başardılar. 1917 senesinde Kırım Tatar Milli Kurultayı kuruldu, 30 yaşına gelen Numan Çelebicihan bunun başkanı oldu; Cafer Seydahmet ve arkadaşları bize Türk dünyasında, İslam dünyasında ilk olan her zaman gururla söyleyeceğimiz Kırım Halk Cumhuriyetini kurdular. O zaman Numan Çelebicihan şimdi işgalci Rusya’nın yok etmek, tamirat adında tahrip ettiği, yok etmek istediği Han Sarayı’nın müze olarak açılışında dedi ki “Bu gök bayrağımızı denizlerde, karalarda bundan sonra şanla şerefle dalgalandıracağız. Yaşasın gök bayrak!” dedi ve milli kurultayımızı topladı.
Elbette düşman güçlüydü, düşman daha büyüktü. O bir avuç insan, bir avuç gönüllü vatanda kalmış azınlıkta olan insanlarımızın kurduğu bu cumhuriyet de Bolşeviklerin işgaline uğradı, aydınlarımız kıyıldı, Numan Çelebicihan şehit edildi bu zulüm devam etti ve Stalin döneminde bu gaddar sürgün oldu. Ama Kırım’da İsmail Gaspıralı’nın yaktığı, Numan Çelebicihanların zirveye taşıdığı bu vizyonu ölmedi. Bu vizyonu 1930 yılında Emel dergisi olarak yeniden doğdu. Emel dergisi yokluklarla zorluklarla 1941’e kadar yayımlandı. 2. Dünya Savaşı’nda Kırım, Alman işgaliyle Bolşeviklerden kurtulduğu zaman yeniden matbaaya gönderildi. Vatan canlansın, milli eğitimimiz canlansın istendi. Ama maalesef bu sürgünde binlerce insanımız şehit oldu. Sürgün nedir derseniz? Bakın insanlarımız üşeniyor olabilirler şurada sağda tekerlekli sandalyede teyzemiz oturuyor. Teyzemiz hastanede yattı İstanbul’da tedaviler gördü. İşte bu teyzemiz 4 yaşında Kırım’dan sürgün edildi. Ama bugün anma olduğunu duyunca, Kırım’da Ruslar bize anmayı yaptırmıyorlar bu hasta haliyle tekerlekli sandalyesiyle otobüse bindi bizimle beraber İstanbul’dan geldi kendisinden Allah razı olsun.
Bu insanların sürgün yerlerinde yaktığı meşaleyi diasporada Emel dergisi ve Emelciler yaktılar ve Emel 1960’tan günümüze kadar geldi. Bu kadroların etrafında toplananlar hep halkımızın, milli davamızın yanında oldular. Belki o zamanlar bu kadar da çok değildik bu kadar da çok derneğimiz yoktu. Ama Emel ve Emel’in etrafında olanlar inananlar İsmail Gaspıralı’ya, Numan Çelebicihan’a, Milli Kurultayı’mıza ve bizim milli değerlerimize onların yarattığı milli ruha inanıyorlardı ve inanmaya devam ediyorlar. Biz işgalden sonra bütün gücümüzle Kırım’da yok edilen medeniyetimizin dirilmesi için Milli Meclisimizin etrafında halkımızın ayağa kalkması için bütün emeğimizle, malımızla mülkümüzle, canımızla oraya yardım etmeye ayağa kaldırmaya gayret ettik. Ama ne yazık ki 2014 yılında bu işgal yeniden yapıldı ve orada medeniyetimiz yine 1783 yılında bizleri sürgüne yollayan, bizleri göçe gönderen, 1917 yılında Numan Çelebicihan’ı şehit eden daha sonraki yıllarda aydınlarımızı katleden ve bütün halkımızı Sibirya’ya, Orta Asya’ya sürgün eden o zihniyet o işgalci emperyalist zihniyet Rusya bugün Kırımda bizi yine Kırım’da ince ince doğramaya ince ince kıymaya gayret ediyor. Ben inanıyorum ki gelecek zamanlarda bu meydanda daha çok olacağız, daha çok inanmış Alime teyzeler gibi oradaki insanlarımızın yanında olan o insanların acılarını daha fazla hisseden arkadaşlarımız çoğalacak.
Arkadaşlar Kırım’da işgalden önce 250-300 bin insanımız vardı. Akmescit meydanında 30 bin kişi 18 Mayıs mitinglerinde anma için toplanıyordu. Orada bu meydanlara çıkmasına izin vermeyen işgalci Rusya’ya inat olarak bu meydanlarda daha da çoğalacağız. Oradaki 300 bin Kırım Tatarı’nın burada birer vekili olarak, birer kardeşi olarak onların yanında olduğumuzu onların acılarını paylaştığımızı göstermek için bu meydanlarda en az 100 bin kişi mutlaka toplanacağız. Biz inanacağız! Çünkü İsmail Gaspıralı karanlık bir dünyada inandı başardı. Mustafa Kemal Atatürk imkansızlıklar içerisinde yılmış bitmiş bir Anadolu’da Türkiye Cumhuriyeti’ni ayağa kaldırdı. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve arkadaşları bu sürgünde doğan Alime teyzeler inandılar; büyük bir mücadeleyle vatanlarına döndüler. Bizler de diasporada olan insanlar inanacağız ve inandığımızı bütün dünyaya göstereceğiz. Bütün dünyaya Kırım, Kırım Tatarlarının vatanıdır ve bizim bu hakkımızdır. Bu haksızlığa karşı her insan, her Kırım Tatarı sahip çıkmak mecburiyetindedir. Herkesten Allah razı olsun.”

18 Mayıs 2018 – Süleymaniye Camii’nde Kırım Tatar Sürgünü’nün yıl dönümünde dua ve iftar

18 Mayıs 1944 tarihindeki Kırım Tatar sürgününün yıl dönümünde Emel Kırım Vakfı’nca İstanbul Süleymaniye Camii’nde sürgün şehitleri için dua ve iftar düzenlendi. Etkinliğe üyelerimizden başka, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi’nin yöneticileri, Kırım’dan gelip İstanbul’da okuyan Kırım Tatar öğrenciler, işgal altındaki Kırım’dan ve Ukrayna’dan gelenler aileler ve öğrencilerimiz katıldı. İftar ve duaların ardından Vakıf başkanımızın sürgün ve sürgün kurbanlarını anma konuşmasından sonra Kırım Tatar hareketinin efsanevi ismi Veciye Kaşka Davası çerçevesinde tutuklu bulunan Ruslan Trubaç’ın annesi Dilara Trubaç, sürgün ve Veciye Kaşka Davası hakkında konuştu. Kırım’dan gelip İstanbul’da okumakta olan öğrenciler adına konuşan Elvaniye Süleyman da yine 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar sürgünü hakkında konuştu.
Sürgün kurbanlarını anma ve iftar etkinliğinin ana ikram sahibi ve düzenleyicisi Ertan Baştuhan, diğer ikram sahipleri ise Dilek Karahan, Nurten Bay, Neşe Sarısoy Karatay, Namık Kemal Bayar ve Cemal Mangup oldu.

18 Mayıs 2018 ‒ Londra

Emel Kırım Vakfının Londra temsilciliğince Ukrayna Kültür Merkezinde Kırım Tatar Sürgününü anma ve duası yapıldı. Kırımoğlu- Bir Halkın Mücadelesi Belgeselinin ilk iki bölüm izletisi ve ardından Piyano sanatçısı Tamila Kiradji’nin Kırım Tatar Müziği dinletisinin ardından Sürgünlük esnasında ve sonrasında, halen günümüzde süregelen işgal altındaki soydaşlarımız için dualar edildi.

25 Mayıs 2018 ‒ Londra

Londra’da Chatham House’ta Rusya Hapishanelerindeki Ukrayna vatandaşı siyesi tutuklular (Ukrainian Political Prisoners held in Russian Prisons) konulu yuvarlak masa toplantısında Vakfımızın Londra temsilcisi Melek Maksudoğlu da yer aldı.

30 Mayıs 2018 – Toronto Üniversitesi’nden Tarihçi Magocsi, Kırım ve Kırım Tatarlarını anlattı.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Şu Mübarek Topraklar ‒ Kırım ve Kırım Tatarları” kitabının yazarı, Kanada’da Toronto Üniversitesi’nde tarih, siyaset bilimi ve Ukrayna çalışmaları alanında tanınan Prof. Paul Robert Magocsi, İstanbul’daydı. Magocsi’nin 30 Mayıs 2018 günü İstiklal Caddesi’ndeki Yapı Kredi Kültür ve Sanat Merkezi’nde verdiği “Günümüzde Kırım ve Kırım Tatarları” konulu bir söyleşinin duyurusu Vakfımızca yapıldı ve Vakıf üyelerimizin ve Kırım Türklerinin katılımı sağlandı.
Magocsi, sözlerine Kırım’ın Rusya tarafından işgalini, işgal ve ilhak sürecindeki Rusya’nın iddialarının tamamen asılsız ve yanlış olduğunu anlatarak başladı. Kırım Tatarlarının, Kırım’ın Ukrayna’ya bağlı özerk bir bölge olduğu dönemdeki durumuyla 2014’te Rusya tarafından işgal edildikten sonraki durumu arasında bir karşılaştırma yapan Magocsi, Kırım ve Kırım Tatarlarının tarihsel süreçteki durumunu anlattı.
Büyük ilgi gören söyleşinin sonunda soru-cevap kısmına geçildi. Son bölümde merkezi Washington’da bulunan ICC (International Crimea Committee) Başkanı İnci Altuğ Bowman, Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay, Magocsi’ye hem kitabı hem de söyleşisi ve Kırım Tatarlarına desteği için teşekkür ederek söyleşiyi değerlendirip, konuyla ilgili ek bilgiler verdiler. Zafer Karatay ayrıca Emel dergisi hakkında bilgi verip, Magocsi’nin 2014 yılında “Blessed Land – Crimea and Crimean Tatars” adıyla İngilizce yayınlanan kitabı hakkında Emel dergisi editörü Bülent Tanatar’ın yazdığı eleştiri/tanıtım makalesinin yer aldığı ve yazarın Türkçe yayınlanan kitabının tanıtımının basıldığı Emel dergilerini hediye etti.
Söyleşinin ardından kitaplarını imzalayan Magocsi, Zafer Karatay, İnci Bowman, Emel Kırım Vakfı yönetim kurulu üyeleri Bülent Tanatar, Nurten Bay, Aysel Yılmaz’dan Türkiye’deki Kırım Tatarları, sivil toplum örgütleri ve faaliyetleri, Kırımoğlu ve Kırım Tatar Milli Meclisi ile olan münasebetleri hakkında sorular sorup bilgi aldı. Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi belgeselinin yönetmeni Neşe Sarısoy Karatay da Kırımoğlu belgeseli hakkında malumat vererek İngilizce tanıtımını aktardı.
Bir saat olarak planlanan konferans, iftar saati sonrasına kadar sürdü ve saat 21.00 civarında fotoğraf çekimiyle sona erdi. Etkinlikte Magocsi’nin çantasına bağladığı Tarak Tamgalı kurdela dikkat çekti.

2 Haziran 2018

Londra’daki Rusya protestosunda Emel Kırım Vakfı Londra Temsilcisi Melek Maksudoğlu, Putin’in Kırım’ı işgaline karşı çıktı diye 3 yıl hapiste tuttuğu cesur Tatar aydını Rafis Kaşapov da katıldı.

10 Temmuz 2018 – Polonyalı Müslümanlar Tatarların Gelenekleri ve Çağdaşlığı Sergisi

Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Türk ve İslâm Eserleri Müzesi işbirliğiyle düzenlenen “Polonyalı Müslümanlar – Tatarların Gelenekleri ve Çağdaşlığı” adlı sergi 10-31 Temmuz tarihleri arasında geçici sergi salonunda ziyaretçilere açıldı. Serginin açılış programına Emel Kırım Vakfı olarak iştirak ettik. Polonya büyükelçisi ile, Kırım’ın işgalini, yapılacak faaliyetler, Polonya’daki Kırım Tatarları vb konularda görüş alışverişinde bulunduk.

25 Temmuz 2018 – Halil İnalcık vefatının ikinci yıl dönümünde mezarı başında anıldı

Osmanlı Tarihi alanındaki eserleri ve çalışmalarıyla dünya çapında tanınan Kırım Tatar asıllı tarihçi Halil İnalcık’ın vefatının ikinci yıl dönümünde mezarı başında anma programı gerçekleştirildi.
İnalcık’ın Fatih Camii’nin haziresinde bulunan mezarı başında İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği anma etkinliğinde, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık konuşma yaptı. Programa İnalcık’ın yakınları başta olmak üzere Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Ekrem Bay, Emel Kırım Vakfı Başkanı ve KTMM Türkiye Temsilcisi yapımcı ve yönetmen Zafer Karatay, “Halil İnalcık 100 Yıllık Çınar” belgeseli başta olmak üzere birçok başarılı belgesel çalışmasına imza atmış olan Yönetmen Neşe Sarısoy Karatay, Emel Kırım Vakfı Başkan Vekili Nurten Bay, İnalcık’ın hayatını konu alan “Halil İnalcık-Tarihçilerin Kutbu” adlı önemli eserin yazarı Emine Çaykara, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Anadolu Yakası Yönetim Kurulu üyesi Kuddusi Kurtbörü, tarihçiler ve sevenleri katıldı.
Daha sonra İnalcık’ın kabri başında Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi.

12 Ekim 2018 – “Romen-Türk Tarih ve Kültür Sempzoyumu”

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde düzenlenen ve Romanyadan Metin Ömer’in konuşmacı olduğu “Romen-Türk Tarih ve Kültür Sempzoyumu” ile Osmanlı Arşivleri’nde Romanya-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin Kısa Tarihçesi başlıklı sergisinin açılışına katıldık. Öncesinde etkinliğin duyurulmasına katkıda bulunduk.
 Romanya ile Türkiye arasındaki 140 yıllık diplomatik ilişkilere ithafen İstanbul’da konuyla ilgili kitap tanıtımı, sergi ve sempozyum düzenlendi.
Önce 11 Ekim’de saat 19.00’dan itibaren İstanbul’daki Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi’nde “3 Dilde Çağdaş Romen ve Türk Şairler Antolojileri” isimli kitabın tanıtım etkinliği düzenlendi. Daha sonra 12 Ekim’de saat 14.00’den itibaren Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sedad Hakkı Eldem oditoryumunda “Romen-Türk Tarih ve Kültür Sempzoyumu” ile Osmanlı Arşivleri’nde Romanya-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin Kısa Tarihçesi başlıklı serginin açılışı gerçekleştirildi. Sempozyumunda aynı zamanda Kırım Derneği Genel Merkezi Romanya temsilcisi Dr. Metin Ömer, Dr. Daniel-Valentin Citirigă, Prof. Dr. Emanuel Plopeanu, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dr. Enis Tulça ve Dr. Mümin Yıldıztaș konuşma yaptılar.

13 Ekim 2018 – Cengiz Dağcı 100 Yaşında”

Kırım Tatarlarının dünyadaki sesi, Cengiz Dağcı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türk Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen “Cengiz Dağcı 100 Yaşında” programında anıldı.
13 Ekim tarihinde Türk Edebiyatı Vakfı Kültür Merkezi Galerisi’nde gerçekleştirilen etkinliğe katılım yoğun oldu. Anma etkinliği yönetmenliğini Zafer Karatay’ın, yapımcılığını Neşe Sarısoy Karatay’ın yaptığı Cengiz Dağcı belgeselinin gösterimi ile başladı. Daha sonra şair ve gazeteci Özcan Ünlü’nün moderatörlüğünü yaptığı, Prof. Dr. Abdulvahap Kara, Cengiz Dağcı hakkında araştırmalarıyla tanınan ve belgeselin metin yazarlarından olan İsa Kocakaplan ile Zafer Karatay’ın konuşma yaptığı panel düzenlendi.
Dağcı’nın hayatı, eserleri, görüşleri, mesleki yaşamı, anıları ve ilmi şahsiyeti hakkında yapılan bilgilendirici konuşmaların ardından etkinlik sona erdi.

15 Ekim 2018 İsmail Bey Gaspıralı Üniversitesi Fikri Cumhurbaşkanlığı’nda

Emel Kırım Vakfı olarak Cumhurbaşkanlığı’na “İsmail Bey Gaspıralı Üniversitesi” açılması için resmi başvuruda bulunduk.
Emel Kırım Vakfı Başkanı, Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’ın Kırım Haber Ajansı’nda kaleme aldığı “İsmail Bey Gaspıralı Üniversitesi” fikri kamuoyunda büyük bir heyecan yaratmıştı.  18. Türk Tarih Kongresi’ne gelen Türk dünyasının birbirinden değerli akademisyenleri de “İsmail Bey Gaspıralı Üniversitesi” fikrini destekleyerek siyasetçilerin gerekli girişimleri yapacaklarına inandığını belirtmişlerdi. Daha sonra dünyaca ünlü sosyal medya sitesi Twitter’da “İsmail Bey Gaspıralı Üniversitesi” fikri dünyanın farklı yerlerinde yaşayan kullanıcılar tarafından tekrar dile getirilmiş ve Twitter’da bir gündem çalışması yapılmıştı. Vakfımızın başvurusundan sonra, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Kırım Derneği Kırkkale Şubesi, Adana Kırım Türkleri Derneği de resmî başvuru yaptılar.

İSMAİL BEY GASPIRALI ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANIMIZA RESMİ MÜRACAATIMIZ;

TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANLIĞI’NA

Sayın Cumhurbaşkanımız,
“Dilde, Fikirde, İşte Birlik” emeli için “Milletini seviyorsan elinden gelen işle başla” diyerek Çarlık Rusya’sında cehalet içerisinde yaşayan Türk ve Müslüman halkların aydınlanması için halka:
Ey vatan kardaşı sen gel gayrete
Her hizmete bir hüner, muradı Haliktir
Al hemen kalemle kitabı, gel himmete
Bin hayvana bir insan hünerle galiptir.
 
Çünkü farz olmuştur ilim bu ümmete,
Kimge tâbi olmayan kitaba tâbidir.
Hünersizlik yakışmaz bizim millete,
Bin kılıçka, bir kalem daim galiptir.
çağrısını yaparak Kırım, Bahçesaray’da hizmetlerine başlayan İsmail Gaspıralı Türk Dünyasında aydınlanmanın öncüsü olmuştur. Eğitim reformuyla açtığı Usul-ü Cedit mektepleri, Kırım’dan, İdil-Ural’a, Azerbaycan’dan Doğu Türkistan’a kadar olan o muazzam coğrafyada 5.000’e ulaşmış, “İstanbul’daki kayıkçılardan Kaşgar’daki devecilere” kadar geniş bir coğrafyada okunan Tercüman gazetesiyle bütün bu diyardaki Türk ve Müslüman halklara hitap etmiş olan İsmail Gaspıralı ve onunla çağdaş olan ve onların izinden giden bütün bu bölgedeki ceditçilerin faaliyetleri günümüzde de değer ve önemini korumaktadır.
Onun adına açılacak bir üniversite veya Ankara’daki Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin adının “İsmail Bey Gaspıralı Sosyal Bilimler Üniversitesi” olarak değiştirilerek bu üniversitenin İsmail Gaspıralı ve çağdaşlarının misyonunu üstelenecek bir eğitim ve araştırma kurumu olması, hem İsmail Gaspıralı’ya çoktan hak ettiği bir vefa borcumuzu yerine getirecek, hem de O ve fikirdaşlarının sağlam bir şekilde temellerini attığı zemin üzerinde günümüzde Türk ve Akraba Cumhuriyet ve Topluluklarla “Dilde, Fikirde, İşte Birlik” yolunda bağlarımızın gelişmesi ve sağlamlaşmasında ismiyle müsemma çok önemli bir yol gösterici, öncü ve aydın kadroları yetiştiren çok önemli bir kurum olmasını sağlayacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanım, Kırım’ı ziyaret etmiş, Zincirli Medrese’nin TİKA tarafından yeniden ve muhteşem bir şekilde restore etmesine hamilik etmiş zatıâlinizin, “İsmail Gaspıralı Üniversitesi” fikrinin de hayata geçirilmesine öncülük edeceğinize olan inancımızla saygılarımızı sunarım.
Zafer Karatay
Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi
Emel Kırım Vakfı Başkanı

http://old.qha.com.ua/tr/toplum/kirim-dernegi-genel-merkezi-nden-cumhurbaskanligi-na-quot-ismail-bey-gaspirali-universitesi-quot-basvurusu/174496/

http://old.qha.com.ua/tr/toplum/quot-ismail-bey-gaspirali-universitesi-quot-sesi-gittikce-yukseliyor-bir-dernek-daha-cumhurbaskanligina-basvurdu/174506/

https://qha.com.ua/tr/toplum/kirim-dernegi-bursa-subesi-nden-ismail-bey-gaspirali-universitesi-icin-cagri/174780/

http://old.qha.com.ua/tr/toplum/adana-kirim-turkleri-dernegi-nden-cumhurbaskanligina-ismail-gaspirali-universitesi-icin-cagri/174619/

20 Ekim 2018 – Kerç’teki Dehşet Verici Saldırı Hakkında

Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Kerç şehrinde 17 Ekim’de meydana gelen ve 21 kişinin ölümüyle sonuçlanan dehşet verici saldırı ile ilgili açıklamamız:
“17 Ekim’de işgal altındaki Kırım’da hepimizi dehşete düşüren bir olay yaşandı. Kerç Teknik Yüksek Okulunda 18 yaşında bir “Rus” öğrencinin patlattığı bomba neticesinde çoğu çocuk 21 kişi hayatını kaybetti. Onlarca yaralının arasında durumu ağır olanlar var. Bu akıl almaz olayda hayatını kaybedenlerin acısını derinden paylaşıyoruz ve yaralılara da acil şifalar dileriz.
Bu hadisede bizi aynı derecede dehşete düşüren bir başka nokta daha var. Henüz saldırının ayrıntıları belli olmamışken devlet destekli internet sitelerinden bunun bir terör saldırısı olduğu açıklaması yapıldı. Akabinde Rus sosyal medyalarında saldırganın Tatara benzediği bilgisi yayılmaya başladı. Bunu da Kırım Tatarlarına karşı nefret söylemleri takip etti.
Tarihinde en ufak bir şiddet eylemi olmayan Kırım Tatar millî hareketi ile “terör” kelimesini kasıtlı olarak bir araya getiren Kremlin’in kara propagandası ve yarımadada fiilen yürütülen etnik temizlik politikası insanlar arasına nifak sokmakta.
Daha birkaç gün önce Kremlin propagandasını yapan Rossiya 24 televizyon kanalının ahlaksız muhabiri Olga Skabeyeva, canlı yayında yolunu keserek mikrofon uzattığı Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na soru sormuş ve sonra sözlerini yarıda keserek, arkasını dönmüştü. Yetmemiş, arkasından da “terörist” ifadesini kullanıp hakaret etmişti.
Daha anaokuluna giden küçücük Rus çocuklarına asker kıyafeti giydirip eline gerçek silah vererek askerî eğitime tabi tutan işgalci Rusya yönetimi vicdansız ve kendinden başka herkesi düşman gören hastalıklı bir nesil yetiştiriyor.
Kırım Tatar Millî Meclisi’ni “yasadışı aşırıcı örgüt” ilan edip yasaklayan Rusya Kırım Tatarlarına karşı yürüttüğü itibarsızlaştırma politikasına devam ediyor.
Bütün kışkırtmalara rağmen Kırım Tatarları şiddetsizlik ilkesi çizgisinden sapmayacaktır. Kremlin’in bunun aksine bir görüntü oluşturma, Kırım Tatarlarını çatışma içine çekme çabalarına karşı tüm dünya kamuoyu da uyanık olmalıdır.
Emel Dergisi

5-6 Kasım 2018 – “Her Yıl Bir Büyük Türk Bilgi Şöleni: Cengiz Dağcı”

Bursa Türk Ocağı ve Uludağ Üniversitesinin iş birliği ile düzenlenen “Her Yıl Bir Büyük Türk Bilgi Şöleni: Cengiz Dağcı” sempozyumuna Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay ile Vakıf Üyemiz Neşe Karatay, Londra temsilcimiz Melek Maksudoğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nde ki program boyunca Cengiz Dağcı belgeseli gösterimi, ayrıca eserleri ve hayatı ile ilgili sunumların yanı sıra Kırım Tatar milli müzikleri konseri gerçekleştirildi.
5 Kasım’da başlayan programın açılışında Bursa Uludağ Üniversitesi Konservatuvarı Türk Sanat Bölümü Başkanı ve öğretim üyeleri Kırım yırları konseri verdi. Ardından, Uludağ Üniversitesi Konservatuvarı Türk Müziği Öğretim üyesi Doç. Dr. Erdem Özdemir, 2014 yılında İsmail Gaspıralı Bilgi şöleninde, Kırım Tatar Millî hareketinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na ithafen yazıp bestelediği türküsü ve Türk dünyasından ezgilerle katılımcılara müzik ziyafeti sundu.
Programa Kırım, Azerbaycan, Kırgızistan, İngiltere ve Türkiye’den katılan akademisyen ve araştırmacılar dünyaca ünlü Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı ve eserleri hakkında bildiriler sundu.i.
Programın ikinci günündeki birleşik oturumda KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay “Cengiz Dağcı ve Vatanı Kırım” konulu özel bir konuşma yaptı ve ardından Cengiz Dağcı Belgeselinin kısa versiyonu gösterildi.
Devam eden oturumlarda, akademisyenler tarafından Cengiz Dağcı’nın Onlar da İnsandı, Yurdunu Kaybeden Adam, Korkunç Yıllar gibi eserlerinin kritiği, bu eserlerdeki milli ve kültürel ögelerin günümüze ve insan hayatına yansımaları ile ilgili bildiriler sunuldu.
 

7 Kasım 2018 – ESTV’de “Güzel Kırım” Programı

Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay, ESTV’ de Ediye Kataman’ın sunuculuğunu yaptığı Güzel Kırım Programına katıldı. Ardından Eskişehir Kırım Derneğini ziyaret ederek, başkan Evren Olcay ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü.

26 Kasım 2018 ‒ Mehmet Niyazi 2018 Ödülü Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay’a verildi.

Romanya’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Dobruca bölgesindeki Mecidiye şehrinde faaliyet gösteren Mehmet Niyazi Kültür Derneği, 2018 Yılı Mehmet Niyazi Ödülü bu yıl Emel Kırım Vakfı Başkanı, KTMM Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay’a 24 Kasım’da düzenlenen törenle takdim edildi.
Mecidiye’de Luxor Oteli salonunda yapılan törende Mehmet Niyazi Kültür Derneği Genel Sekreteri Ekrem Gafar’ın, Zafer Karatay’ın kısa biyografisini ve Kırım Türklerine yaptığı hizmetlerini ve niçin bu ödüle layık gördüklerini anlatmasının ardından başkan Erol Murad tarafından ödülün sembolü olan Mehmet Niyazi’nin, “Tarihte Adım Şanlı Tatar-Mehmet Niyazi (1878-1931) yazılı büstü ve Yüksek Onur Belgesi verildi.
Törene, Mecidiye Belediye Başkanı Valentin Vrabie, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’den davetli 400’e yakın davetli iştirak etti.
Zafer Karatay yaptığı teşekkür konuşmasında şu ifadeleri kaydetti:  “Ataları Kırım’dan Dobruca’ya göç etmiş, dedeleri ve nineleri Dobruca topraklarında, Karatay, Tokusupu (Dokuzsofu), Pervel köylerinde doğmuş, yine bu topraklarda hayat bulmuş, milli ruhu uyandırmış Emel dergisi sayesinde milli tarihini, kültürünü öğrenmiş, hayatının büyük bölümünde Emel dergisinin yaşaması için hizmet vermiş biri olarak, Emel dergimize adını vermiş şair ve öğretmen Mehmet Niyazi adına verilen ödüle layık görülmek benim için şereftir. Vatan Kırım’a hizmetim için bir moral kaynağıdır, Vatanıma ve milletime karşı sorumluluğumun bitmediğinin göstergesidir.”
Karatay konuşmasından sonra Mehmet Niyazi Kültür Derneği yöneticilerine, bu faaliyete destek veren Mecidiye Belediye Başkanına ve gelen davetlilere teşekkür etti.
Mehmet Niyazi Kültür Derneği vakıf üyemiz Neşe Sarısoy Karatay’a belgeselleriyle ve hizmetleriyle Kırım’a Türk Kültürüne yaptıkları için yüksek onur belgesi dernek başkan yardımcısı Aynur Kurtseyit tarafından takdim edildi.
 

26 Kasım 2018 – Kırım İşgali Özelinde Rusya Propagandası

Türk Atlantik Gençlik Konseyinin 29-30 Kasım 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlediği birçok ülkeden çok önemli bilim adamları ve uzmanların katıldığı “The Changing Threats: The International Terrorism and Hybrid Warfare – Değişen Tehditler: Uluslararsı Terörizm ve Hibrid Savaş” konulu uluslarası sempozyumda Emel Kırım Vakfı adına Melek Maksudoğlu, “Türk Kamuoyuna karşı Hibrid Operasyonlar” başlıklı bölümde, “Kırım İşgali özelinde Rusya Propagandası” konulu bir tebliğ sundu. Melek Masudoğlu, Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı olarak işgalini ve Türkiye tarafından resmen tanınmayan işgali meşrulaştırmak için yaptığı faaliyetleri örneklerle anlattı. Maksudoğlu yöneltilen soruları cevaplandırdı.


1 Aralık 2018 Emel Kırım Vakfı olarak Kırım Türkleri Derneği Anadolu Yakası Şubesinin Kahvaltısına katıldık.

Kırım Türkleri Derneği Anadolu Yakası Şubesi, 1 Aralık tarihinde geleneksel kahvaltı etkinliklerinden birini daha gerçekleştirdi.
Kadıköy Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu’nun katkılarıyla organize edilen kahvaltı etkinliği saat 09.30’da Kalamış Khalkedon Kafe’de İstanbul Anadolu yakasında yaşayan Kırım Tatarlarının tanışıp kaynaşması, derneğin tanıtımı ve yeni üyelerin katılımı amacıyla gerçekleştirildi.
Etkinlikte ilk olarak Şube Başkanı Turgut Güngez bir konuşma yaparak tüm konuklara hoş geldiniz dedi. Daha sonra Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Sbiga, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ve KTMM Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay da tüm konuklara hitaben birer konuşma yaptılar.
 

7 Aralık 2018 Avukat E. Kurbedinov’un Tutuklanmasına Tepkimiz

Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanımız Zafer Karatay, Kırım’da gözaltına alındıktan sözde mahkemece 5 gün idari hapis cezasına çarptırılan Avukat Emil Kurbedinov için bir açıklama yaptı.
 “Vatan Kırım’ı milletlerarası hukuka tecavüz ederek işgal eden Putin Rusya’sı, işgal altında tuttuğu güzel yurdumuzda Kırım Türkleri’ne karşı insan haklarını çiğnemeye, adaleti katletmeye devam etmektedir. Bunun son örneği, mazlumları savunan, hukuk ve adaletin olmazsa olmazı olan savunma hakkı Putin Rusya’sının bir kez daha tecavüzüne uğramıştır. İşgalin başladığı 2014 şubat ayından beri onlarca masum insanın savunmalarını üstlenmiş, neredeyse her gün bir mahkemeye katılmak zorunda kalmış avukat Emil Kurbedinov bugün, Rusya’nın klasik uydurma suçlamaları gerekçe gösterilerek gözaltına alınmıştır.
Emil Kurbedinov ve şahsında savunma hakkına yapılan bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmesi ve derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin kabul edilmesinin 70. yıldönümüne birkaç gün kala, Rusya, Kırım’daki her türlü hukuksuzluğa son vermeli, Kırım Türkleri’nin özgürce yaşama haklarına bir an önce kavuşabilmeleri için Kırım’ı terk etmelidir.
 
Emil Kurbedinov’a özgürlük! Kırım’a Özgürlük!”

Vakfımızın İnternet Faaliyetleri

Türkiye’de Kırım ve Kırım Tatarları hakkında öncü olan zengin içeriğe sahip internet sitelerimizin yayını 2018 senesinde de devam etti. Araştırma yapan akademisyenler ve yüksek öğrenim öğrencileri internet sitelerimiz aracılığı ile vakfımızla irtibata geçerek çalışmaları için kaynak ve destek talebinde bulunuyorlar.
www.vatankirim.net: Türkiye’de 1999 yılında kurulan ilk Kırım Tatar internet sitesi. Yüzlerce sayfalık içeriği ile her yıl onbinlerce kişi ziyaret ediyor. 2018 senesi içinde 97.525 farklı kişi sitemizi ziyaret ederek bilgi edindi. Bu bir önceki seneye göre %23 artışa tekabül ediyor.
www.emelvakfi.org: Vakfımızın internet sitesi. Sitemiz Emel Dergisi arşivini de barındırıyor.
www.surgun.org: 18 Mayıs 1944 Sürgün ve soykırımını anlatan Türkçe internet sitemiz. 2018 yılı içinde Yurtdışı Türkler Bakanlığı ve Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Genel Merkezi’nin katılımıyla gerçekleştirilen bir proje neticesinde internet sitemiz yenilendi.
www.ismailgaspirali.org: Türk Dünyasının aydınlanma hareketinde öncü olan İsmail Bey Gaspıralı’nın hayatı ve eserleri
www.kirimoglu.org: Kırım Türklerinin efsanevi lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nu anlatan internet sitemiz.
Ayrıca vakfımız sosyal medyada da aktif bir şekilde faaliyet gösteriyor.
Bu hesaplardan yapılan paylaşımların istatistikleri incelendiğince onbinlerce kişiye ulaştığı görülmektedir. 2018’in son çeyreğinde başlattığımız kurumsal kimlik çalışmaları çerçevesinde Emel Kırım Vakfı adına paylaştığımız görsel içeren mesajların beğenildiği ve binlerce kez paylaşıldığı anlaşılmaktadır.
Facebook         : https://www.facebook.com/EmelKirimVakfi/
Twitter             : https://www.twitter.com/vatankirim
Instagram        : https://www.instagram.com/vatan_kirim
e-mel bülteni
Vakfımızın faaliyetlerini, projelerini ve Emel dergimizin çıkış tarihlerini duyurmak için sizlere bir elektronik bülten olan e-mel’i hazırladık.Ağustos ayından itibaren bülten almayı talep eden ve e-posta adreslerini bizimle paylaşan dostlarımıza göndermeye başladık. Ayda bir olmak üzere sizlere ulaştırmaya gayret edeceğiz. İletişimimizi artıracağını ümit ediyoruz. E-mel’e internet sitemizden kayıt olabilirsiniz.
Emel Arşivi
Emel Dergisi 1930 yılında yayın hayatına başlayan ve yayını 2.dünya savaşı, ekonomik zorluklar gibi nedenlerle dönem dönem kesintiye uğrasa da günümüze kadar ulaşan eşsiz bir kaynaktır. Bu arşivin dijitalleştirme çalışması kendi imkanlarımızla yavaş yavaş ilerlemekte ve internet sitemizde abonelerimizin istifadesine sunulmaktadır. Bugüne kadar 500’ün üzerinde makalenin sitemize aktarımı gerçekleştirilmiştir. Bu sayı tüm koleksiyonun ancak %10’una tekabül etmektedir.
Araştırmacılara ve gazetecilere destek
Yıl içerisinde Vakfımıza başvuran özellikle Emel Dergimizin arşivi ve kütüphanemizden yararlanmak isteyen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve öğretim üyeleri, bağımsız araştırmacılar ve gazetecilere destek verilmiştir. Bu konudaki araştırmacılara internet üyeliği verilerek mevcut arşivimizden yararlanmaları sağlanmış, web sitemizde olmayan sayılar ve makalelerin talepleri halinde kopyaları verilmiştir. Emel Dergimizde yıl içerisinde Kırım ile ilgili yapılan tezler ve Kırım Türkleri ile ilgili çıkan kitaplar, yazı işleri müdürümüz Özgür Karahan tarafından derlenerek okuyucuların ve ilgililerin bilgisine sunulmaktadır.

Emel sayı 264/265. Temmuz-Aralık 2018. Sayfa 138-160.

TAVSİYELER

TÜRK DÜNYASINDA KADIN ÇALIŞTAYI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE YAPILDI

Türk Dünyasından kadın temsilcilerini bir araya getiren ve açılışına KKTC Cumhurbaşkanı  Sayın Ersin TATAR’ın da …