GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİNDE KIRIM,KERKÜK,DOĞU TÜRKİSTAN VE İRAN TÜRKLERİ KONUŞULDU
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Turkuaz Fikir Topluluğu ile Türk Ocakları Gaziantep Şubesi iş birliği ile düzenlenen ”Hürriyet’e Bir Adım” paneli 20 Mayıs 2024 günü GAÜN İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasından sonra Panelin açılışında konuşan
Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğu başkanı Samet Aksoy, Saygı duruşu ve İstiklal marşı ve Andımızın okunmasından sonra Panelin açılışında konuşan Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğu başkanı Talip Samet Aksoy, böyle bir paneli Türk’ün son başbuğu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak başlattığı bağımsızlık mücadelesinin başladığı tarihin yani 19 Mayıs’ın ertesinde düzenleyerek, henüz bağımsızlıklarına kavuşamayan Türk yurtlarının temsilcilerini bir araya getirerek Türk’ün bağımsızlık mücadelesinin devam ettiğine dikkat çekmeye çalıştıklarını söyledi. “Atatürk’ün fikir babası Ziya Gökalp için vatan ne ise Atatürk’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe durmadan yürümeye and içmiş Türk gençleri için de vatan odur yani “Vatan ne Türkiyedir Türklere ne Türkistan, Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir Turan” söleriyle konuşmasını sürdüren Samet Aksoy,.Üniversite yönetiminden tasarruf gerekçesiyle gerekli desteği alamadıklarını ama buna mukabil üniversite yönetiminin Suriyeli öğrenciler için bahar şenliği düzenleyeceklerini söyledi. Böyle bir panelin Türk Ocağının desteğiyle işbirliğiyle düzenlemeyi başardıklarını ifade etti ve Türk gençleri olarak Türk Dünyasının her meselesine her mazlum toplumuna sahip çıkacaklarını söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Gaziantep Türk Ocağı Şube Başkanı ve GAÜN Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Mete, tüm dünya Türklerine selam göndererek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Mete, “Geleceğin teminatı olan, Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni emanet ettiği siz değerli gençler, varlığınız burada az gibi gözükse de ‘Bizim birimiz binimize bedeldir, sizlerin biri başka gençlerin binlerine bedeldir.’ Cesaretle bu programı düzenleyen Turkuaz Fikir Topluluğu Başkanı Samet Aksoy’un ve Turkuaz Fikir Topluluğu’nda yer alan gençlerin hepsinin gözlerinden öpüyorum. ” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında Prof. Dr. Mete, “Türk Ocakları, 1912′deki kuruluşundan günümüze kadar, o dönemin zorluğunda bir avuç askeri tıbbiyeli ve dönemin aydınları tarafından başlatılan Anadolu’yu kurtarma mücadelesinde önemli bir rol üstlendi. Anadolu’yu Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğinde yeniden inşa ettiler. Değerli arkadaşlarımız, elbette ki bizler de onlardan güç aldık. Türk Ocakları, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucu felsefesini oluşturmuştur. Bu misyon ve vizyonla hareket etmeye devam edeceğiz ve bunu siz değerli gençlerin desteğiyle gerçekleştireceğiz. Benim en büyük gücüm, Gazi Paşa’nın ifade ettiği gibi, ülkemizin geleceğini siz gençlerde görüyorum. Sizlerin azmi ve kararlılığı bu ülkeyi daha iyi noktalara taşıyacaktır.” diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra Prof. Dr. Mehmet Soğukömeroğulları’nın başkanlık yaptığı Hürriyet’e Bir Adım paneline geçildi. Panelde; Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, “İşgalin 10. Yılında Kırım”, Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk, “Doğu Türkistan ve Günümüzdeki Durumu”, Araştırmacı Yazar Reşat Salihi, “Irak’ta Türk Varlığı”, Araştırmacı Yazar Rahim Cavadbeyli, “Türk İran’a Persliğin Dayatılması”, Araştırmacı Yazar Nurala Göktürk, “Doğu Türkistan’da Kadın Şiir Dinletisi” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
Panelde konuşan Zafer Karatay, 18 Mayısta Kırım Türkleri vatanlarından sürgün edilerek karanlık geleceğe gönderilirken, 19 Mayısta işgal altında karanlıklar içindeki Türkiye’de Samsunda bir güneş doğduğunu ve bu güneşin bağımsız Türkiye Cumhuriyeti haline gelerek, bütün esir Türklerin umut ışığı olduğunu belirterek, Mustafa Kemal Atatürkü ve Türkiye Cumhuriyetini kuranları saygıyla minnetle andığını belirtti.
Karatay, Kırım sürgününün gerçek sebebinini Türkiyeye saldırmak için planlar yapan Stalin’in, Türkiyeye saldırması halinde yardım edeceğinden şüphelendiği halkları sınır boylarından temizleme planının uygulaması olduğunu, aynı şekilde Çeçenler İnguşlar,Karaçay,Malkar ve Ahıska Türklerinin sınır boylarından sürgün edildiğini söyledi.
Kırım Türklerinin en karanlık bir dönemde İsmail Gaspıralı gibi Türk Dünyasının aydınlanmasının büyük öncüsünü, Cengiz Dağcı gibi bir yazar, Prof Dr Bekir Çobanzade gibi bir türkologu, Mustafa Abdülcemil kırımoğlu gibi dünyaca tanınmış bir insan hakları bavunucu ve yolbaşçıyı çıkardıklarını, Rusyanın bu işgaline de direnerek şanlı bir destan yazdıklarını söyledi.
*Bu savaş sadece Ukranya’nın savaşaşı değildir. Türk Dünyasın1 bir çok yurdunun 1552’den beri esaret altında tutan, SSCB devrinde bu işgali sürdüren, SSCB sonrasında ortaya çıkan Türk Cumhuriyetleri üzerinde tahakkümünü sürdüren Rusyadan Türk Dünyasının kurtulma savaşıdır. Savşaı Ukrayna kazanacak Kırım Tatarları kazanacak. Türk Dünyası bağımsız tam bağımsız olacak” diyerek sözlerini tamamladı.
Reşat Salihi Kerkküt Türklerini anlattı
Panelde Gazeteci, araştırmacı, yazar Reşat Salihi, “Irak’ta Türk Varlığı” konulu konuşmasını yaptı. Salihi, Türkiye aslında tüm Türklerin vatanı olduğuna işaret etti.
“Hürriyetin ve Cumhuriyetin değerinin bilin.” diyen Salihi, Türk dünyasının Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu anlattı, “Türk coğrafyalarını unutmayın” dedi. Salihi, Kerkük’teki bir Türk’le Gaziantep’teki bir Türk’ün hiçbir farkının olmadığını sözlerine ekledi.
Yazar Rahim Cavadbeyli “Türk İran’a Persliğin Dayatılması” başlıklı konuşmasında en büyük eksikliğin hala Türk tarih tezinin ortaya tam olarak konulmaması olduğunu söyledi. Cavadbeyli, ilk Türk tarih çalışmalarının, Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Atatürk döneminde Türk
“TÜRKİYE BİZİM KIBLEMİZ”
Yıllardır Doğu Türkistan davasının bayraktarlığını yapan Doğu Türkistan Vakfı Eski Başkanı Hamit Göktürk, Doğu Türkistan ve günümüzdeki durumuna ilişkin konuşmasında İlk olarak Uygur soykırımını bildirdikten sonra Uygur davasının uluslararası durumunu bildirdi. Doğu Türkistan meselesinin dünyada uluslararasılaşmasından bahseden Hamit Göktürk Doğu Türkistan meselesinin uluslararası bir mesele haline geldiğini, Birleşmiş Milletler’deki, Avrupa Parlamentosu’ndaki, parlamentolardaki, üniversitelerdeki ve STK’lardaki Doğu Türkistanlı aktivistlerin Uygurlar meselesini gündeme getirdiğini söyledi.
Toplantıda ayrıca Dünya Uygur Kongresi’nin davaya katkısı hakkında konuştu. “Dünya Uygur Kongresi, Doğu Türkistan meselesini Çinli liderlerin önünde ön plana çıkarmak için Münih Güvenlik Konferansı’na katılarak ve Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini araştırmak için şimdiye kadar altı kez Türk parlamentosunda yer alarak uzun yıllar Doğu Türkistan meselesinin uluslararasılaşmasına önemli katkılarda bulundu, bir yasa tasarısı kabul edilmesine rağmen reddedildi ve 9 Mayıs’ta kabul edilen karar tasarısı nispeten yüksek. Doğu Türkistan’daki soykırım için soruşturulması ve Türk parlamentosunda tanınması gerektiğini söyledim. »
Toplantıda konuşan Hamutkhan Göktürk, ABD hükümeti ve ABD Kongresi’nin yanı sıra Kanada, İngiliz, Hollanda, Belçika, Litvanya, Avusturya ve Fransız parlamentolarının Çin’in Uygurlara yönelik baskılarını bastırdığını söyledi. “Soykırımın” tanınması 12 Kasım 2021’de İstanbul’da ilan edildi ve daha sonra örgüte üye oldu. Türkiye’nin bu ülkelerden biri olarak öncelikle Uygur soykırımını tanıması gerekiyor.
PANELDE DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI
Araştırmacı, yazar Nurala Göktürk, “Doğu Türkistan’da Kadın-Şiir Dinletisi” ile panelde konuşmacı olarak yerini aldı. Göktürk, Türkiye’deki Türklerin vatanlarına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Konuşmasının sonunda kendi yazmış olduğu şiirleri okuyan Göktürk, panelde duygusal anlar yaşattı.
Konuşmacılar, “Hürriyete Bir Adım” panelini düzenleyen, Türk coğrafyalarında yüzyıllardır yaşanan katliam, soykırım, işgal ve baskıya maruz kalan Türklerin acılarına ses olan Gaziantep Üniversitesi Turkuaz Fikir Topluluğuna ve Türk Ocağı Gaziantep Şubesi yönetimine teşekkür ettiklerini belirtti.
Panelde salonu dolduran öğrenciler ,öğretim üyelerinin yanı sıra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eski Başkan Vekili Dr. Mehmet Berk, Zafer Partisi Gaziantep İl Başkanı Aykut Cangöz, Zafer Partisi Gaziantep İl Sekreteri Erman Ebçem, Altın Ordu Cemiyeti Kurucu Üyeleri Kerem Direkçi, Mihriban Direkçi ve Kadir Dinçer, İYİ Parti Genel Merkez Toplumsal Duyarlılık Politikası Başkan Yardımcısı Tibet Ekinci katılımcılar arasında yer aldı.
Panel Sonunda Palenistlere teşekkür belgesi ve bu etkinliğin anısına hazırlanan şiltler takdim edildi.Daha sonra Panelistlerden Hamit- Nurala Göktürk Türk Ocağı Başkanı Prof.Dr.Mustafa Mete ile GAÜN Turkavez Fkir Topluluğu Başkanı Samet Aksoy’a Uygur Türklerine özgü baş giyimi olan Doppa,Gökbayrak ve kitaplar hediye ettiler. diğer Panelistlere de Doğu Türkistan ile ilgili Kitaplar takdim edildi.