İSLÂM TOHLU”NUN YL TEZİ:KIRIMLI SÛFÎLER: TARİH ve LİTERATÜR

Kırım Tatarı gencimiz İslâm Tohlu, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Temel Bilimler Ana Bilim Dalı Tasavvuf Bilimleri Dalında KIRIMLI SÛFÎLER: TARİH ve LİTERATÜR başlıklı Yüksek Lisan tezini savundu. Doç Dr. Nedim Tan’ın danışmanlığında tezini hazırlayan İslam Tohlu lisan eğitimini Sabahattin Zaim Üniversitesinde tamamlamıştı..İslâm Tohlu tezinin özetinde tezi hakkında şu bilgisi verdi:

ÖZET
KIRIMLI SÛFÎLER: TARİH ve LİTERATÜR

Bu araştırmada ilgili literatürden hareketle Kırım tarihinde tasavvuf ve Kırımlı sûfîler konu edinilmektedir. Çalışma, bir giriş bölümü ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kırım çalışmaları hakkındaki birikim kısaca aktarılmış ve çalışmada gözetilen temel ilkeler hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Kırım tarihinin ana hatları ele alınarak İslâm’ın Kırım coğrafyasına ne zaman ve nasıl ulaştığı, hangi yollarla yayıldığı ve tasavvufun bu evredeki belirleyiciliği, Sarı Saltuk’un Kırım’la ilişkileri ve etkileri, Hanlıklar döneminin sûfî temsilcileri ve Rus İmparatorluğu dönemi Kırım’ında tasavvufun durumu konuları işlenmiştir. İkinci bölümde Kırım’da “Dört Ocak” olarak bilinen yapılanmanın idaresindeki tekkeler ve devletle ilişkileri, ayrıca adı bilinen Kırım tekkeleri ve halk yaşayışında öne çıkan türbe kültürü konularına değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ulaşabildiğimiz veriler üzerinden Kırımlı sûfîlerin biyografileri ve ortaya koydukları eserler tarikatlara göre sınıflandırılarak ele alınmıştır. Bu bağlamda Miftâhü’l-Gayb şârihi Molla Kırımî (ö. 1474), Kutup ve Tatar Şeyh lakaplarıyla bilinen İbrahim b. Hak el- Kırımî (ö. 1593), Feyzî Kefevî (ö. 1614), Nakşî Ali Akkirmânî (ö. 1655), Hâmid-i bî-Nevâ el- Kırımî (ö. 1771), Muhammed Fakrî Efendi, Selim-i Dîvâne el-Kırımî (ö. 1757) , Bahçesaraylı Abdülbâkî Hicâbî (ö. 1822) gibi müellifler ve eserlerine ilişkin literatür ortaya konulmuştur.

İsmam Tohlu şimdi Rusya işgalinde olan Herson bölgesi Novoaleksivevka köyünde doğdu. Evi işgalde olduğu için Lviv’de yaşıyor. İslam Toplu Emel Vakfı başkanı Zafer Karatay’ı da ziyaret ederek görüştü. Görüşmede gelecekte Kırım için yaplacak çalışmalar ele alındı.

TAVSİYELER

MÜSTECİB ÜLKÜSAL’I KABRİ BAŞINDA ANDIK

Emel dergimizin kurucusu, başyazarı, Kırım Milli Kurtuluş Merkezi Başkanı, Emel Kırım Vakfımızın kurucusu ve 10 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir