Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret

Emel Kırım Vakfı’nın “Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 28 Mart 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlenen toplantının başlığı “Kırım Tatar Yırlarında Sürgün ve Muhaceret” idi.

Emel Kırım Vakfı’nın her hafta düzenlediği konferansın bu haftaki konuşmacısı Feridehanum Şahin’di.

Sunumunu Av. Namık Kemal Bayar’ın üstlendiği programın teşekkür konuşmasını Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Cevdet Tahiroğlu yaptı.

Hacettepe Üniversitesi’nde doktora yapmakta olan konuşmacı Şahin, sunumuna kaynaklık eden “Sözlü Gelenekte Kırım Tatar Türklerinin Muhacereti ve Sürgünler” (2016, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, Halk Edebiyatı Bilim Dalı) adlı yüksek lisans çalışmasını katılımcılara sundu.
18 Mayıs 1944 sürgünü başta olmak üzere Kırım Tatar halkının yaşadığı sürgün ve göçlerin kültüre etkisini slaytlar ile birlikte yırlardan örneklerle de katılımcılara dinleten Feridehanum Şahin yırların sözlerini de tek tek açıkladı.

Şahin sunumunu tamamladıktan sonra katılımcıların facebook ve zoom platformu üzerinden ilettiği soruları cevaplandırdı.

Yoğun ilgi gören ve çevrimiçi olarak düzenlenen, katılanların yırları dinlerken duygulu anlar yaşadığı etkinlik biterken “Aluşta’dan Esen Yeller” yırının videosu izlendi.

Konferansın video kaydını Emel Kırım Vakfı’nın Facebook sayfası üzerinden https://www.facebook.com/watch/live/?v=1320226975017430&ref=watch_permalink tıklayarak seyredebilirsiniz.

ZAFER KARATAY, KIRIMOĞLU’NU VE ESERİNİ ANLATACAK

Ankara’da Kırım vakfı tarafından düzenlenen “Tarih ve Kültür Konferansları” çerçevesinde 30 Mart 2024 tarihinde Emel …