TÜRK DÜNYASINDA KADIN ÇALIŞTAYI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE YAPILDI

Türk Dünyasından kadın temsilcilerini bir araya getiren ve açılışına KKTC Cumhurbaşkanı  Sayın Ersin TATAR’ın da katıldığı”Türk Dünyasında Kadın Çalıştayı” 28-29 Kasım 2024 tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde  Girne şehrinde yapıldı.  

Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği (UMAY-DER), Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği, Kadın Akademisyenler Derneği (TÜRKKAB), Özbekistan Kültür Dayanışma ve İş Birliği Derneği, İstanbul Gedik Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Eğitim Merkezinin katkılarıyla gerçekleştirilen  Çalıştaya,  Türkiye, Ahıska, Azerbaycan, Bulgaristan, Dağıstan, Doğu Türkistan, Irak Türkmen, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Özbekistan, Yunanistan Türklerinden temsilciler katıldı.

                             

Çalıştaya; Kırım’ı temsilen Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi, Kırım Türk Kadınlar Birliği Başkanı Safinar Cemil Kırımoğlu; Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı, UMAY-DER Yönetim Kurulu üyesi ve Kırım Temsilcisi Nurten Bay ve Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu iştirak etti. 

KKTC Cumhurbaşkanı  Sayın Ersin TATAR açılışta yaptığı konuşmasına; “Kazakistan’dan, Özbekistan’dan, Türkistan’dan, Azerbaycan’dan ve Anadolu’dan Türkiye’den bizlerle beraber olan hanımefendileri buradan selamlıyorum” ifadeleriyle başlayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar; Türk milletinin mirasını bugünlere taşıyan ve anneliği, sevgiyi, muhabbeti ve insan olmayı öğreten Türk kadınlarına teşekkürlerini iletti. Kırım Tatarlarının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun, eşi Safinar Cemileva yoluyla kendisine selamlarını ilettiğini belirten Tatar, Kırımoğlu’nun mücadele dolu hayatının herkese örnek olduğunu vurguladı.

 

                                                                    

 Çalıştayın  ilk açılış konuşmasını, Mustafa A. Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemil KIRIMOĞLU yaptı.  Safinar Hanım konuşmasına; Vatan Kırım’dan ve Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’ndan selamlar getirdiğini belirterek başladı.  “Eğer bir erkeğin arkasında bir kadın dursa, onun duygularına duygudaş olsa, onun fikirlerine fikirdaş olsa, onun felaketlerine talibim dese o millet hiçbir zaman dövülmez, alçalmaz ve öldürülmez. Şimdi, Allah bana bir şans verdi ve ben Kırım Tatarlarının Millî Liderinin ahir zaman eşi oldum. Ve ben çok memnunum, onunla beraber o ağır günleri de çok güzel günleri de beraber geçirdik.” 

Kırım Tatarlarının ana vatanlarından hayvan trenlerine bindirilip sürgüne gönderildiği 18 Mayıs 1944 günü gökyüzünün bile ağladığını belirten Cemileva, “Stalin eğer Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Türk dünyasında bir lider olacağını bilseydi o treni yok ederdi” ifadelerini kullandı. 

Konuşmasında, Rusya’nın Kırım’ı işgaline ve Ukrayna’daki topyekun savaşa da değinen Cemileva, “Vatanımız Kırım işgal altında. Kalbimiz ağlıyor; gözyaşlarımızı tutamıyoruz. İnsanlar öldürülüyor, çocuklar öldürülüyor. Ve ne zaman bu savaş bitecek? Bunu, bu dünyada hiç kimse bilmiyor. Ama biz hepimiz bir olup her bir insan elinden geleni yaparsa biz bu savaşı durdururuz” değerlendirmesini yaptı.  

Açılış konuşmalarının ardından UMAY-DER Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel tarafından Safinar  Cemileva’ya Kırım Yarımadası’nın bağımsızlığını ve özgürlüğünü temsilen beyaz bir güvencin takdim edildi.

 

                                                    

Safinar CEMİL  KIRIMOĞLU tarafından Açılış konuşmasından  sonra  “Türk Dünyasında Kadın Çalıştayı” nın Gerçekleşmesinde büyük emeği olan Kıbrıs Girişimci Kadınlar Derneği (GİKAD) Başkanı İçim ÇAĞINER KAVUKLU hanıma Kırım Türk’ü kadınlarımızın taktığı fes hediye edildi.  

                                     

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde  Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi olarak başlattığımız “Siyasi Tutuklu Kardeşlerimize Kart- Mektup” Kampanyamız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz Daima Bekleyeceğim, Balam! adlı fotoğraf sergisindeki fotoğrafların yer aldığı DAİMA BEKLEYECEĞİM, BALAM FOTOĞRAF ALBÜMünü Safinar CEMİL KIRIMOĞLU hanım, 25,26,27 dönem Milletvekilimiz Arzu ERDEM hanıma hediye etti.

                                                                     

Çalıştayın açılışına ilk gününde “Tarihte ve Göçte Kadın” ve “Türk Dünyasında Kadın” konuları ele alındı. 

 “Tarihte ve Göçte Kadın” konusunun Serbest Kürsü bölümünde Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Melek MAKSUDOĞLU; “… Kırım Tatar kadınlarının sürgünde dilimizi ve kültürümüzü korumasında önemli rolüne değindi. 1991 yılında, Vatan Kırım’a dönüldükten sonra Kırım Tatar Milli Meclis’in açılışında liderimiz, Yolbaşçımız Mustafa A. Kırımoğlu’nun açılış konuşmasını Kırım Tatar dilinde yapması, Sovyetlerin Kırım Tatarlarını hem fiziksel hem kültürel olarak yok etme politikasının başarısızlığını Rusların yüzlerine vurmuştur. Edebiyatı, eğitimi anadilinde verilmediği sürece o dil, yazısız, ilkel, yoz bir dile dönüşür. Özbekistan’da Lenin Bayrağı’nın, Yıldız dergisinin çıkmasında kadınlar aktif rol almışlardır.  

Şefika Gaspıralı’nın  Alemi Nisvan dergisi çıkarttığı gibi Kırım’a dönünce, ilk çıkan Nenkecan dergisi olmuş Zera Bekirova baş editörlüğünde1922’de tekrar çıkarılmaya başlanmıştır. Nenkecan dergisi, sıradan bir kadın dergisi değildir. Dili edebi Kırım Tatarcasıdır. Edebiyat, sanat, başarılı sanatkar, akademisyen kadınlarla röportajlar yer almaktadır ve Kırım Tatar kültürünü tanıtımında çok önemlidir.   

Kadınlarımızın kültürümüzü ve dilimizi korumaktaki önemini meşhur yazarımız Cengiz Dağcı’da şöyle vurgular ‘ben eserlerimi, annemin bana konuştuğu gibi yazdım!’. Demiştir. ” diye sözünü tamamladı. 

                                           

Türk Dünyasında  Kadın konusunun Serbest Kürsü bölümünde Vakfımız Başkan Yardımcısı, Umay Ana Türk Dünyası,  Kırım Temsilcisi ve Yönetim Kurulu üyesi Nurten Bay,  

Kırım’ın , 27 Şubat 2014 tarihinde Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra KIRIM’DAKİ KADINLARIMIZIN MÜCADELESİNİ Suçsuz yere Rusya Hapishanelerinde olan Kırım Türkü kardeşlerimizin eş ve annelerinin mücadelesini anlattı.

“..Kırım’da. işgalcilerle işbirliği yapmayanların özellikle de gece yarısından sonra evlerine baskın ve arama yapılmakta, kardeşlerimiz göz altına alınarak  suçsuz yere tutuklanmakta, uzun yıllar hapse mahkum edilmekte sonra da yine yasa dışı olarak Rusya’nın uzak yerleri deki hapishanelere gönderilmektedirler. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Temsilciliği’ne göre, Kırım’daki siyasi tutuklular listesinde 219 kişi bulunuyor. Bunlardan 133’ü Kırım Tatarı. 244 reşit olmayan çocuk babasız büyüyor diyen Nurten Bay; Kırım Türk’ü Kadınlarımızın Mücadelelerinden Bahsedersek;   

-Kırım’ın işgalinden sonra kaçırılan ve 15 Mart 2014 ‘de cenazesi bulunan Reşat AMETOV’un (DT:1975) eşi Zarina AMETOVA,  

-24 Mayıs 2016’da kaçırılan ve bugüne kadar kendisinden haber alınamayan   DQTK ÜYESİ Ervin  İBRAGİMOV’un  annesi Leyla Hanım, 

– İşgalcilerin beraber kafede oturduğu arkadaşların arama ve sorgu   yaparken kalp krizi geçiren ve vefat eden  (ambulans geç çağrılan)  Kırım Milli Hareketinin ileri gelenlerinden olan Veciye KAŞKA (DT:1934)  

– Rusya hapishanesinde vefat eden siyasi tutuklu Cemil GAFAROV’un  (DT: 1963)  eşi  Raziye GAFAROVA ile 

 SİYASİ TUTUKLULARIMIZIN ANNELERİ –EŞLERİ’ni anlattı.

Emel Kırım Vakfı’nın 10 Aralık 2023 tarihinde başlattığı “ Rusya Esiri Siyasi Fotoğraf Tutuklularımıza Kart- Mektup Kampanyası  çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz  “ DAİMA BEKLEYECEĞİM, BALAM”  Çovukları Siyasi tutuklu olan 16 annenin ve oğlunun bulunduğu Fotoğraf Albümünde olan anneler ve çocuklarını anlattı.   

–  LİLYA SEİTUMEROVA’nın üç oğlu da ; SEYİTUMER, OSMAN VE ABDÜLMECİT yanısıra , kardeşi Rustem SEYTMEMETOV’da Siyasi Tutuklu.  

– Kocası  Rustem İsmail’in de 2 sene sonra babası Enver Ömer ve kardeşi Rıza Ömer’in de tutuklandığı FATMA İSMAİLOVA’yı,  

– Çocuklarına uzun yıllar hapis cezası verilen bunu protesto etmek için tek kişilik eylem yapan ve bunun için para cezası verilen, göz altına alınan;   

 Siyasi tutuklu Arsen ABHAİROV’un (DT.12.10.1985) annesi Zeliha ABHAİROVA(71 yaşında) 

– Siyasi tutuklu Enver MAMUTOV’UN ((28 Ağustos 1975) annesi Zarema  MAMUTOVA (70 Yaşında. ) ; Oğluna verilen 17 hapis cezasını protesto eden Zarema Hanım; “Oğlum terörist değil. 17 yıl hapis cezası ne için?!” yazılı pankartla tek kişilik eylem yaptığını….  

Nurten Bay konuşmasında ayrıca,  Rus işgalciler tarafından alıkonulan gazeteci Lütfiye Zudiyeva, 21 Kasım 2024 tarihinde kendisi ile iletişim kopan, Rus işgalciler tarafından alıkonulan ve 35 saat sonra serbest bırakılan Armançık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ediye Müslimova gibi bir anne veya bir eş olan birçok kahraman Kırım Tatar kadınına yer verdi.   

Oturumun sonunda Kırklareli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kamelya Tekne   ve Sakarya Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Şule  Anıklı Hocalarımız’ın söylemeye başladığı “Ey Güzel Kırım”a, bütün salon eşlik etti.  Hocalarımız  “Safinar KIRIMOĞLU’na  Hoşgeldiniz diyoruz”  dediler. 

                    

 Çalıştayın ikinci günü, “ Kadın Hakları, Akademide Kadın, Siyasette Kadın, Ticarette/Girişimcilikte Kadın, konularında sunumlar yapıldı. 

Çalıştayın kapanış oturumu konuşmaları Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği ve TÜRKKAB Başkanı Prof Dr. Mualla Uydu Yücel tarafından gerçekleştirildi. Yücel konuşmasına, “..Her coğrafyada aslında mazlum Türklüğü konuşmaya çalıştık. Onların dertlerini anlatmaya ve bir anlamda da anlamaya çalıştık…” diyerek başladı.  

Bugünü bir tarafa yazıp, biz tarihe Allah nasip ederse iz düşeceğiz diyen Yücel “…Altaylar’dan Tuna’ya, Kafkaslar’dan Balkanlara, Irak’a selam olsun. Türk’ün şanlı bayraklarının dalgalandığı bütün coğrafyaya.  

Tanrı Türk’ü korusun, yüceltsin, Türk birliği daim olsun, birlik olsun ve kutlu olsun.” diyerek tamamladı.  

                                                           

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NDE gerçekleştirilen Türk Dünyasından temsilcilerin katıldığı “Türk Dünyasında Kadın Çalıştayı” nın sona ermesinden sonra, Çalıştaya katılan Türk Dünyası’nın temsilcileri ile ziyaretlerimizi gerçekleştirdik.  

RAUF DENKTAŞ’IN (27 OCAK 1924-13 OCAK 2012) ANIT MEZARINI ZİYARET ETTİK 

                                   

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucusu, İlk Cumhurbaşkanı. Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması (Enosis) için çalışan silahlı Rum örgütüne (Eoka) karşı mücadele için arkadaşları ile birlikte Türk Mukavemet Teşkilatını (TMT) kuran, Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren ömrünü Kıbrıs Türklüğü için çalışarak geçiren Rauf DENKTAŞ’ın ebedi istirahatgahını, anıt mezarını ziyaret ettik.  Mekanı cennet olsun. 

                                       

Bizlere bu manevi huzurda eşlik eden rahmetli Rauf  Raif DENKTAŞ’ın değerli oğlu Sayın Serdar DENKTAŞ’a şükranlarımızı sunuyoruz.   

MURATAĞA VE SANDALLAR ŞEHİTLİĞİ’ni , BARBARLIK MÜZESİ ‘ni ziyaret ettik.  

 

                                                                    

                                                                                                                       

Kıbrıs Türklüğü için ömrü boyunca çalışan büyüklerimizi , #FazılKüçük , #RaufDenktaş, #TMT #Mücahitleri , Kıbrıs’taki ilk Türk Hava Harp Şehidimiz Pilot Yüzbaşı #CengizTopel‘i, Şehit Hava Pilot Üsteğmen #İlkerKarter i, bütün şehitlerimizi, saygı ve rahmetle ve minnetle anıyoruz. 

                                        

 Emel Kırım Vakfı olarak Türk Dünyasında Kadın Çalıştayı’nın gerçekleşmesinde emeği ve katkısı olan herkesi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz .  

 

 

TAVSİYELER

MÜSTECİB ÜLKÜSAL’I KABRİ BAŞINDA ANDIK

Emel dergimizin kurucusu, başyazarı, Kırım Milli Kurtuluş Merkezi Başkanı, Emel Kırım Vakfımızın kurucusu ve 10 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir