Dr. Anna Sulimowicz-Keruth “Karay Türkleri”ni Anlattı

Dr. Anna Sulimowicz-Keruth “Karay Türkleri”ni Anlattı

“Fikir-Kültür Konferansları” kapsamında 7 Şubat 2021 Pazar günü saat 17.00’de internet aracılığıyla düzenlediğimiz toplantının başlığı “Karay Türkleri ” idi.

Konferansın konuşmacısı Varşova Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi, Türkoloji bölümünden Dr. Anna Sulimowicz-Keruth oldu. Sulimowicz-Keruth, Karay Türklerinin tarihini, inanışlarını ve bugünkü durumlarını anlattı.

Çevrimiçi olarak internet aracılığıyla düzenlenen toplantıya Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Jakub Kumoch da katıldı. İlginin büyük olduğu etkinlik yaklaşık 2.5 saat sürdü.

Moderatörlüğünü Varşova Üniversitesi Tarih Bölümü Doktora Öğrencisi, Araştırmacı Edige Burak Atmaca’nın yaptığı toplantı Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay’ın konuşmasıyla açıldı. Karatay konuşmasında 2007 yılında Neşe Sarısoy Karatay’ın yönetmenliğinde yapımcılığını üstlendiği “Özü Türk Karaylar” belgesinden bahsederek Dr. Sulimowicz-Keruth ile bu belgeselin çekimleri sırasında tanıştıklarını belirtti.

Belgeselden bir bölüm de toplantının başlangıcında gösterildi. Karatay ayrıca Varşova’da, Emel Kırım Vakfı kurucularından olan ve Emel dergisi yöneticiliği de yapan, 4 Şubat 1999’da hayatını kaybeden Murat Yakuboğlu’nu da konuşması esnasında andı. Ardından Dr. Sulimowicz-Keruth’un sunumuna geçildi.

 

Karaylarla ilgili akademik çalışmalar ve projeler haricinde, Polonya Karaim Derneği başta olmak üzere Karay Türklerinin sivil toplum kuruluşları ile Karay toplumunun çeşitli yayınlarının basımı konusunda da sorumluluk alan Dr. Sulimowicz-Keruth, konuşmasına Karaim ve Karay Türkü tabirlerini açıklayarak başladı.

 

Varşova doğumlu olup 1988’den beri Varşova Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Türkoloji bölümünde çalışmalarını sürdüren Dr. Sulimowicz-Keruth, konferansta Karayların tarihleriyle birlikte en yoğun yaşadıkları şehirler ve günümüzdeki durumlarından bahsederken Karay Türkçesinin korunması ile Karayların nüfusuna yönelik tartışmalardan da söz etti.

Fotoğraflar ve slaytlar eşliğinde son derece ilgi çekici bir şekilde gerçekleştirilen sunum sonrasında Dr. Anna Sulimowicz-Keruth katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

TAVSİYELER

Fotoğraf Sergisi ve Konferans: “DAİMA BEKLEYECEĞİM, BALAM!”

18 Mayıs 1944 Kırım Sürgününün 80. Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin 10 yılında, sizleri Kırım’da tutuklanıp …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir