NARİMAN CELÂL

İşgalci Rusya Hapishanesinden

 

NARİMAN CELAL

Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan yardımcısı olan Nariman Celal 27 Nisan 1980’de sürgünde, Özbekistan’ın Nevai [Navoiy] şehrinde doğdu. Babası Enver ve anası Ayşe, aileleriyle, Bahçesaray’ın başka başka köylerinden diğer bütün Kırım Tatarlarıyla birlikte 18 Mayıs 1944’te sürgün edilmişlerdi. Ayşe ve Enver Celal, 3 çocuklarıyla birlikte tarihî vatanları Kırım’a 1989 yılında döndüler.

Nariman Celal 1997-2002 yılları arasında İ.İ. Meçnikov Odesa Ulusal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde okudu. Ardından siyaset bilimi alanında yüksek lisans derecesi aldı.

2005 yılından itibaren Akmescit’te yayınlanan Kırım Tatar gazetesi Avdet’te gazeteci olarak çalışmaya başladı. 2007’den 2012’ye kadar Akmescit Uluslararası Okulu’nda hukuk tarihi dersleri verdi. Avdet gazetesinde yazdığı yazılar, katıldığı millî ve kültürel faaliyetlerde kısa zamanda halk arasında tanınmaya başlayan, sakin, medenî, hoşgörülü ve aydın kimliğiyle sevilen Nariman Celal, 2007 yılında yapılan seçimlerle Kırım Tatar Millî Kurultayına temsilci ve Kurultay’da da Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi seçildi. 2011’den yılından 2014 yılına, Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesi ve kanalın faaliyetlerinin yasaklanmasına kadar ilk bağımsız özel Kırım Tatar TV kanalı olan ATR’de siyasî program yazarlığı ve sunuculuğu, editörlük ve haber spikerliği yaptı. Ekim 2013’te Akmescit’te toplanan son Kırım Tatar Millî Kurultayında yeniden Meclis üyeliğine seçildi ve Meclisin ilk toplantısında da Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı görevine getirildi. Mart 2015’ten bu yana Kırım Tatar Millî Meclisi Birinci Başkan Yardımcısıdır.

2007 yılında Kırım Mühendislik Pedagoji Üniversitesi Kırım Tatar ve Ukrain dili edebiyatı hocası olan Leviza Celal ile evlendi.  Adile (2009), Emine (2011), Cemil (2016) ve Nial (2020) adlarında 4 çocukları var. 4 Eylül 2021 sabaha karşı evlerine baskın yapılıp, evlerinde arama yapıldığında ve gözaltına alındığında küçük Nial henüz 1 yaşını bile doldurmamıştı ve baba kucağının ne olduğunu öğrenemeden büyüyor.

Nariman Celal, Kırım Türklerinin millî yolbaşçısı Mustafa A. Kırımoğlu ve Kırım Tatar Millî Meclisi Başkanı Refat Çubar’ın Kırım’a girişlerinin yasaklanmasından, Kırım Tatar Millî Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasının ardından işgalcilerin ilk hapse attığı kişilerden biri olan Kırım Tatar Millî Meclisi’nin bir diğer başkan yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün, hakkında dava açılan ve tımarhaneye kapatılarak baskı altında tutulan diğer Meclis başkan yardımcısı İlmiy Umer’in Türkiye Cumhurbaşkanı R. T. Erdoğan’ın girişimiyle Kırım’dan çıkarılmalarından sonra Kırım’da kalan en yetkili Kırım Tatar Millî Meclisi üyesi idi. İşgalcilerin bütün engellemeleri ve baskılarına rağmen, Kırım Tatarlarını bir arada tutmaya, millî ruhlarını canlandırmaya yönelik faaliyetler yapan, her türlü kültürel, millî faaliyetlerin içerisinde yer alan Celal yazıları ve konuşmalarıyla halkına önderlik yapıyordu.

Nariman Celal, bu faaliyetlerinde kendisine eşlik eden Asan ve Aziz Ahtem’i de içine alan düzmece bir suçlamayla, Kıyiv’de yapılan Kırım Platformu toplantısından döndükten kısa bir süre sonra gözaltına alınmıştı. Gözaltında iken işkencelere direndi. Yargılama sürecinde üç hafta tımarhaneye gönderildi. Üçü birlikte Kırım’da illegal olarak yargılanıyorlardı. 21 Eylül 2022 tarihinde illegal mahkeme ona 17 yıl hapis, 700.000 ruble para cezası verdi.

TAVSİYELER

MÜSTECİB ÜLKÜSAL’I KABRİ BAŞINDA ANDIK

Emel dergimizin kurucusu, başyazarı, Kırım Milli Kurtuluş Merkezi Başkanı, Emel Kırım Vakfımızın kurucusu ve 10 …