VATAN KIRIM’DAN SON SÜRGÜNLER; NARİMAN CELAL, ASAN VE AZİZ AHTEM

VATAN KIRIM’DAN SON SÜRGÜNLER; NARİMAN CELAL, ASAN VE AZİZ AHTEM

Leviza CELÂL

İki yıl boyunca omuz omuza savaştık, destek verdik, yardım ettik, sevdiklerimizin yasadışı esaret altında yaşamasını kolaylaştırmak için mümkün olan her şeyi yaptık.

Bugün Nariman, Asan ve Aziz’i zorla Kırım’dan çıkartarak Rusya Federasyonunun uzak bölgelerindeki cezaevlerine gönderdiler. Nariman için Kırım’dan ayrılmanın ne kadar zor olduğunu hayal bile edemiyorum. Çünkü ondaki Anavatan sevgisi tükenmez. Onca tehdide rağmen o, Kırım’da özgür ve dürüst yaşama hakkı için kalan ve savaşanlardan biridir. Ancak gerçek ne yazık ki farklıdır; doğruluk, dürüstlük, barış içinde yaşama isteği, özgürlük gibi insanî değerler anlamını yitirmiştir. Gerçeği bile bile, yalnızca iktidara ve güce dayanarak, hiçbir suçu olmayan masum insanları aptalca ve saçma eylemlerle çarpıtarak ve alçakça suçlamak çok daha kolaydır. Şaşkınlık içinde 2 yıl boyunca bu davayı uyduranların yüzlerine bakarak bir insanın ne kadar aşağılık ve alçak olabileceğini gördüm.

Nariman’ın duruşma öncesi gözaltı merkezinde kalışının son birkaç haftasında, yasal hakkı olmasına rağmen mektuplaşma ve telefonlaşma yoluyla onunla iletişim kurmamız engellendi. Bu hak, sadece duruşma öncesi gözaltı merkezi çalışanlarının şahsî ve alçakça kanaatleri nedeniyle hayata geçirilmedi.

Avukatı aracılığıyla yaptığı görüşmede gücü ve sakinliğinin kaynağının biz, ailesi olduğunu iletti ve ben bu gücün kurumaması, aksine güçlenmesi için mümkün olan her şeyi yapacağım. Başımıza gelen bu zorlu yolu, daha önce de olduğu gibi, hep birlikte yürüyeceğiz. Ve ne olursa olsun, ne kadar zor ve acı olursa olsun güleceğiz, ağlayacağız, bu yalanın ve pisliğin üstesinden geleceğiz.

Eminim ki Nariman da, Asan ve Aziz gibi tüm bu zorlukları, yasadışı sürgün edilmelerini ve yeni tutuklanma yerlerinde kalmalarını, onları hukuka aykırı bir şekilde hapse atanların aksine haysiyetle, şerefle ve saygıyla atlatacaklardır. Başka türlü olamaz. Sonuçta gerçek bizim yanımızda!

Avukatla son görüşmesinde Nariman, bunca zaman kendisine, çocuklara (Asan ve Aziz) ve onların ailelerine yardım eden, desteklemiş ve desteklemeye devam eden herkese en içten şükranlarını iletmek istedi.

Emel Dergisi, Temmuz-Ağustos-Eylül 2023, Sayı 284.

TAVSİYELER

KIRIM SÜRGÜNÜNÜ ANMA, FİLM GÖSTERİMİ VE KONFERANSA DAVET

EMEL KIRIM VAKFI VE EMEL DERGİSİ- EMEL FİKİR KÜLTÜR KONFERANSI Üsküdar Belediyesinin desteğiyle Kırım Sürgününün …