Faize Bekman’ı kaybettik
Emel Kırım Vakfı’nın kurucu yönetim kurulu üyesi, Vakfımıza dergimiz Emel’e İstanbul Kırım Derneğimize büyük hizmetleri ve yardımları olan Faize Bekman teyzemiz 19 Ocak 2019’da rahmetli olmuştur.
1927 yılında Kırım’da, Kerç’te doğan Faize Bekman, 2 yaşında ailesiyle birlikte Arhangelsk’e sürüldü. İkinci Dünya Savaşı’nda Kırım’ın Nazi Almanyası tarafından işgali sırasında Ostarbeiter (Doğu işçisi) olarak zorla Almanya’ya götürülen ve ağır işlerde çalıştırılan Kırım Tatarlarından biri idi. Kendisi gibi Ostarbeiter olarak getirilen annesi Müsfire’yi Hannover yakınlarındaki Miesburg’da kaybeden Faize Bekman, savaş sonunda mülteci kamplarında tanıştığı, yine kendisi gibi Kırım, Kefe doğumlu Edip Bekman (1926-2014) ile evlendi.
1950 yılında mülteci olarak Türkiye’ye gelen Edip ve Faize Bekman, Cafer Seydahmet Kırımer’in yakınında yer aldılar ve Kırım millî mücadelesine aktif şekilde iştirak ettiler. İbrahim Otar, Sabri Arıkan, Abdullah Zihni Sosyal, Selim Ortay, Nurettin Mahir Altuğ gibi Emelcilerle yakın arkadaş olan Edip Bekman, iş hayatına atılmasının ardından takip eden yıllarda Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfı’nın da en büyük destekçilerinden biriydi. SSCB’nin dağılmasından sonra Kırım’a defalarca giden çift, buradaki akrabalarına ve vatandaşlara da sayısız yardımda bulundu. Evleri her zaman Kırım’dan gelenlere otel gibi hizmet etti. Mütevazı, açık sözlü, milliyetçi, hamiyetperver bir hemşehrimiz, yiğit bir Kırım Tatar kadınıydı. Yokluğu önemli bir kayıp olacak.
Allah rahmet etsin, mekânı cennet olsun.
Ankara’da Emel Dergisi toplantısı gerçekleşti
19 Ocak 2019 tarihinde, Emel Dergisi’nin genç emelcilere emanet edilmesinin 35. yılı münasebetiyle Ankara’da Kırım Derneği Genel Merkezi Dr. Ahmet İhsan Kırımlı Sosyal Tesisinde, Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphane Salonunda Ankara’da geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
Toplantının ardından uluslararası #LiberateCrimea hareketi ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirildi.
Toplantıya dair ayrıntıları ve izlenimleri Nurten Bay’ın bu sayımızdaki “Emelciler Ankara’da Buluştu” adlı yazısında okuyabilirsiniz. Etkinliğe ait fotoğraf ve videolara ise internet sitemizden ulaşılabilir.
Emel Kırım Vakfı Çelebi Cihan’ı “kabri başında” andı.
Şehadetinin 101. Vatan Kırım’ın işgalinin 5. yılında Kırım Ahali Cumhuriyeti cumhurbaşkanı iken Bolşevik Ruslar tarafından işkencelerin ardından kurşuna dizilerek 23 Şubat 1918’de şehit edilen ve aziz naaşı Karadeniz’e atılan Numan Çelebicihan ve tüm şehitlerimiz Karadeniz kıyısında dualarla anıldı.
Karlı, fırtınalı, acımasız hava şartlarına ve Karadeniz’in hırçın dalgalarına karşın Emel Kırım Vakfı Yönetim Kurulunun ve Emel Dergisi yöneticilerinin gözyaşları içinde yaptığı bu anma çok anlamlıydı… Anma töreni Şile’nin Karadeniz’in hemen öte yanındaki Vatan Kırım’a bakan Akçakese köyü sahilinde 23 Şubat 2019 saat 13:00’te başladı. Tören sözlerini Noman Çelebi Cihan’ın yazdığı Kırım millî marşı Ant Etkenmen’in okunmasıyla başladı. Çelebi Cihan başta olmak üzere tüm şehitlerin ruhları için dualar edildi. Duada Rusya’nın Kırım’ı işgalinde ilk şehit ettiği Kırım Tatarı Reşat Amet ve son şehit Veciye Kaşka da unutulmadı. İşgalin 5. yılında Vatan Kırım’ın özgürlüğü için de dualar edildi.
Çelebi Cihan’ın ebedî istirahatgâhı Karadeniz’in azgın dalgalarına onun simgesi haline gelen sarı laleler tekbirler eşliğinde bırakıldı. Programın kapalı mekandaki devamında Çelebi Cihan’ın eserlerinden örnekler Nurten Bay ve Aysel Yılmaz tarafından okundu. İki saat süren merasime Emel Kırım Vakfı başkanı Zafer Karatay başta olmak üzere, Vatan Kırım sevdalıları Neşe Sarısoy Karatay, Nurten Bay, Ekrem Bay, Lila Tanatar, Bülent Tanatar, Ertan Baştuhan, Aysel Yılmaz, Melek Maksudoğlu, Cevdet Tahiroğlu ve Özgür Karahan katıldılar.
Video ve fotoğraflar için tıklayınız.
Kemal Karpat’ı kaybettik
Tarih alanında sayısız makale ve kitap kaleme alan Prof. Dr. Kemal Karpat bir süredir tedavi gördüğü ABD’nin Winconsin eyaletinde 20 Şubat 2019’da, 96 yaşındayken hayatını kaybetti.
Dobruca’nın Babadag kasabasında dünyaya gelen Prof. Dr. Kemal Karpat hocamızı 25 Şubat 2019 tarihinde öğlen namazını müteakip Fatih camisinden son yolculuğuna uğurladık.
Emel Kırım Vakfı ve Emel Dergisi mensupları olarak katıldığımız cenaze namazı sonrası Kemal Karpat Fatih camisi haziresinde tekbirler ve dualarla defnedildi. Allah’ın takdiri olsa gerek, Kırım’dan ata-babaları farlı tarihlerde farklı coğrafyalara göç eden, farklı ülkelerde doğup zor şartlarda kendilerini yetiştiren ve Türk Tarihine çok büyük eserler bırakan iki mümtaz tarihçimiz, hemşehrimiz Kemal Karpat ve Halil İnalcık hocamız Fatih camisi haziresinde yan yana istirahat etmekteler.
Allah rahmet etsin… Türk milletine yaptıkları muhteşem hizmetleri ve eserlerinden dolayı Allah razı olsun kökleri Vatan Kırım’a uzanan bu iki “birer asırlık çınarlar”ımızdan.
EMEL KIRIM VAKFI – EMEL DERGİSİ
Milli Savunma Üniversitesinde Kırım Konferansı
Milli Savunma Üniversitesi Atatürk Stratejik Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği Bahar Konferansları kapsamında 25 Mart 2019 Pazartesi günü Emel Kırım Vakfı Başkanı ve Kırım Tatar Millî Meclisi Türkiye Temsilcisi Zafer Karatay “Kırım’da Türk varlığı ve İşgal Altında Geleceği” başlıklı bir konferans verdi. 1,5 saat süren konuşmasına Kırım ve Kırım Türkleri tarihinin kısa özetini, Kırım’ın Türkiye için önemini, Kırım’ın 1783 senesinde Çarlık Rusyası tarafından işgali ve ilhakı ile başlayan süreci anlatarak başlayan Karatay, 1853-1856 Kırım Savaşı ve onun Kırım Tatarlarına ve Osmanlı Devleti’ne yıkıcı etkilerini anlatarak sürdürdü. Türk Dünyası’nda aydınlanmanın öncüsü İsmail Gaspıralı ve onun etkilerini, 1917 yılındaki Kırım Halk Cumhuriyetini ve sonrasında gelen 18 Mayıs 1944 sürgün faciasını, Kırım Türklerinin vatana dönüş mücadelesini fotoğraflı sunumla anlatan Karatay Rusya’nın Kırım’ı yeniden işgalini, işgale direnen Kırım Türklerinin mücadelesini. Rusya’nın gerçek emelleri ve yanıltıcı güçlü propagandalarını anlattı. Karatay işgalin 5. yılında Rusya’nın Kırım’ı işgalini meşrulaştırmak için dayanak olarak gösterdiği 16 Mart 2014 günü yapılan referanduma katılım oranının gerçekte %32,4 olduğunu vurguladı. Hem işgali hem referandumu hem Kırım Tatar Millî Meclisi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasını hem de ilhakı Türkiye başta olmak üzere dünyadaki bütün demokratik ülkelerin tanımadıklarını, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da üç defa bu konuda karar alındığını ve her vesile ile tanımayacaklarını bildirdiklerini söyleyen Karatay, Türkiye Cumhuriyeti’ne destekleri için minnettar olduklarını dile getirdi.
Emel 266. Ocak-Şubat-Mart 2019.