“KIRIM DA DAHİL OLMAK ÜZERE, TOPRAKLARIMIZIN TAMAMEN İŞGALDEN ARINDIRILMASININ PEŞİNDEYİZ”*
Volodımır ZELENSKIY
Türkçeye Çeviren: Bülent TANATAR
Rusya’nın Karadeniz’deki filosu ve kontrolü, yıllardır aşılamaz bir hâkimiyet yanılsaması yarattı. Bölgeye yüzbinlerce Rusun yerleştirilmesi ve kitlesel baskı, bastırılmış bir Kırım yanılsaması yarattı. İllüzyonlar artık yok oluyor. Yok olmalarını sağlıyoruz.
Birincisi, Rusya’nın donanması artık Batı Karadeniz’de faaliyet gösteremiyor ve yavaş yavaş Kırım’dan çekiliyor. Moskova, güneydoğudaki filosu için, daha doğrusu onun kalıntıları için, yeni bir üs ilan etmek zorunda kaldı. Ukrayna füzelerinden ve deniz dronlarından uzakta. Ama onları her yerde bulacağız.
İkincisi, Rus teröristlerin artık Kırım’da veya işgal altındaki Karadeniz ve Azak kıyılarında tek bir güvenli üssü veya tamamen korunan bir lojistik rotası yok. Henüz Kırım’ın tamamı ve komşu sular üzerinde tam bir ateş kontrolü sağlamadık. Ama yapacağız. Bu sadece zaman meselesi.
Üçüncüsü, Kırım’da Ukrayna yanlısı duygular daha açık sözlü hale geliyor. Ukrayna’nın işgal altındaki diğer bölgelerinde olduğu gibi, oradaki insanlar da Rusya’nın gidici olduğunu anlıyor. Rusya’nın zayıflığı işgal altındaki halkın korkusundan daha fazla işitilir hâle geliyor. Kırım’da ne kadar müttefikimiz olduğunu görüyoruz.
Dördüncüsü, Ukrayna Karadeniz’i küresel gıda güvenliğinin cankurtaran halatı olarak yeniden kurmayı başardı. Ukrayna’nın tarımsal ihracatı olmazsa, gıda fiyatlarındaki krizler ve sosyal huzursuzluklar Batı Afrika’dan Asya’ya kadar düzinelerce ülkeyi tehdit eder.
Geçtiğimiz yıl Türkiye ve BM ile birlikte Karadeniz Tahıl Girişimi’ni başlattık. Daha sonra buna “Ukrayna’dan Tahıl” adlı insanî yardım eklendi. Rusya bu gıda güvenliği mimarisini bozmaya karar verdi, ama biz Tuna Nehri ve Dayanışma Yolları kara koridorlarının yanı sıra yeni ihracat yolları da açtık. Yeni Karadeniz tahıl koridorunu başlattığımızdan bu yana yaklaşık 50 gemi yükleme için geldi, diğer elli geminin de varmak üzere olduğu duyuruldu.
Beşincisi, değerlerle ilgilidir. 2014 yılında Rusya’nın saldırganlığı başladığında birçok kişi, saldırganı yatıştırmayı umarak Kırım’ın işgaline göz yummaya hazırdı. Oysa bu onların hırslarını ve cezasızlık duygusunu körükledi. Artık yavaş yavaş Rusya’nın dokunulmazlığını ortadan kaldırıyoruz.
Şimdi bizim görevimiz işgalciler üzerindeki baskıyı sürdürmek ve artırmaktır. Ve bugün size çağrım basit: yarı yolda durmayın. Karadeniz’i Rus terör filosundan kurtarmak kolay değil. Ancak bilgi alanını, birlikte başardıklarımızı baltalamayı ve demokratik düzeni istikrarsızlaştırmayı amaçlayan Rus propagandasından kurtarmak hâlâ çok daha kolay.
İşgalcilerin topraklarımızdaki lojistiğini nasıl yok etmişsek, ister ulus ister şirket olsun, herhangi bir aracı aracılığıyla yaptırımlardan kaçınma lojistikleri de güvenli bir şekilde faaliyet gösterememelidir. Yaptırımların etkili olması gerekiyor ve sizden bunların parlamento denetimini sıkılaştırmanızı talep ediyorum.
Motivasyon aynı zamanda bir silahtır. Ayrıca şarj edilmesi gerekiyor. Kazanmamız için gereken süre boyunca Ukrayna’yı içtenlikle desteklemeye istekli olan tüm uluslara teşekkür ediyorum. Halkımızın bunu görmesi gerekiyor ki işgalcilere karşı mücadele kararlılığı zirvede kalsın.
Genel olarak Avrupa’nın uzun vadeli güvenliği buna bağlıdır. Rusya’nın yenilgisi Avrupa’nın güvenliğidir. Özgürce yaşamaya ve saldırganlara yer olmayan bir dünyaya güvenmeye alışmış her ulusun güvenliği.
Başta gıda, enerji ve göç olmak üzere yeni krizleri önlemek için hep birlikte çalışmalıyız. Böylece mevcut çatışmalar çeşitli bölgelere yayılmaz. Bu bakımdan Ortadoğu’da şiddetin artması önemli bir risk teşkil ediyor. Şiddetin bu kadar tırmanmasından hangi güçlerin çıkabileceğini herkes görüyor. Ve herkes bundan kaçınılması gerektiğini görüyor. Ve bundan kaçınılabilir! Sizleri, nerede olursa olsun sivillerin hayatlarını kurtarmayı ve tüm bölgede istikrarı sağlamayı amaçlayan tüm liderlerin ilgili çabalarını desteklemeye çağırıyorum. Orta Doğu’da istikrar olmadan Avrupa’da barışı yeniden tesis etmek çok daha zor olacaktır. Ortadoğu’da harabeye giden yolu kapatmak için de rehinelerin serbest bırakılmasının yolunun açılması gerekiyor.
Bu zirveye Kırım Tatarları da katılıyor. Tüm zirve katılımcılarını, yurtlarından atılan, Moskova’nın düzenlediği sınır dışı edilmeye katlanan ve işgalciler tarafından neredeyse 10 yıldır esir tutulan yerli halkın acısını hissetmeye çağırıyorum.
Rusya’nın Kırım’ı kontrol altına alma çabaları, yalnızca Moskova’nın diğer bölgeleri istikrarsızlaştırmak için ihtiyaç duyduğu bir askerî köprübaşı hikâyesi değil. Bu insanları zulümden kurtarmayla ilgili bir hikâye. Kadın, erkek, genç ve yaşlı siyasî mahkûmların Rus hapishanelerinden serbest bırakılması hakkında bir hikâye.
Bu, korunmayı hak eden ailelerle, diğer kültürler gibi işgalcilerden arınmış bir vatana sahip olma hakkına sahip bir kültürle ilgili hikâyedir. O insanları aklınızda tutun. Hiç kimse kaderinin “dondurulmasını” hak etmez. Bu nedenle Kırım da dahil olmak üzere, topraklarımızın tamamen işgalden arındırılmasının peşindeyiz.
* 24 Ekim 2023 tarihinde Prag’da toplanan Kırım Platformu II. Parlamenter Zirvesi’ne video konferansla katılan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın İngilizce yaptığı bu konuşma, onun resmi Twitter (X) hesabından alınmıştır. Aslı için bkz. https://x.com/ZelenskyyUa/status/1716796320235561452?s=20 (Emel)